Mat över öppen eld

När man är på resande fot behöver man äta men behöver maten vara ”torftig” bara för att den inte tillagas hemma i köket?
Svar – Nej
Att äta ute i naturen kan man mycket väl få till en kulinarisk upplevelse – men det kräver både kunskap och fantasi.

De flesta artiklar som skrivs om utematlagning är ofta relaterade till vandring där vikten har betydelse. Kör du däremot med bil kan du nästan ha med dig hur mycket köksutrustning som helst – nåväl, i vart fall en rejäl gryta.

Mat 1

En viktig faktor för att måltiden skall bli lyckad är tiden. Visst kan du värma upp lite vatten på Trangia-köket och värma lite soppa eller nudlar men den kulinariska upplevelsen blir också därefter.

Planera din måltid och skall du göra en middag i samband med att du slår läger för kvällen så börja med att tända elden. Sedan kan du i lugn och ro slå upp tält, sätta ut stolar mm. Då har du fått en eld och en glödbädd som du kan använda för matlagningen.

Mat 2

Redan innan du kört hemifrån har du packat ner husgeråden och det är viktigt att de maträtter du tänker laga till passar för den köksutrustning du har med dig. Vissa saker behöver man ha med sig och andra ”trevligt att ha med sig”. Detta är en balans som bara du kan avgöra. Vill du ha äggkoppar för det ser trevligare ut? Kan du hälla ut pastavattnet utan durkslag?
Många böcker med recept ”över öppen eld” kräver att du – näst intill – har hela köksutrustningen med dig på resan och så är sällan fallet. Det du behöver är enkla recept som ger dig en god och nyttig måltid och som inte kräver ”för mycket”, vare sig det gäller råvaror eller köksutrustning. Förslag på bra böcker är ”Lägereldens mat” av Juha Rankinen eller ”Eldmat” av Eric Tornblad.

Den utrustning som är ”basutrustning” är lämpligen

  • Gryta
  • Skärbräda
  • Liten och stor kniv
  • Grytslev, stekspade och grilltång

Receptförslag (lånat från boken ”Lägereldens mat”)

Gryta med svamp
Enkel självskötande rätt med skog i alla aromer som vi gör i kokkärl.

Ingredienser för 4 personer:
800 g viltkött i bitar
500 g blandade skogssvampar
100 g smör
Vatten
Salt och peppar

Förväll svampen i saltat vatten och slå bort kokvattnet. Bryn köttet i smöret och slå på vätska så det täcker. Brässera köttet tills det blivit mört då vi tillsätter svampen. Salta och peppra. Kan med fördel serveras med krispkokt blomkål.

Självklart har du kaffekitteln också med dig. Tänk på att denna skall tåla eld och glöd så välj bort aluminiumkittlar.

Mat 3

Ovan är en inledning till en serie artiklar om utomhusmatlagning som vi kommer att skriva här i Medlemsbrevet och vi vill gärna att ni som medlemmar kommer med idéer, förslag i ärendet – kanske ett favoritrecept.

Stefan Albrekt

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.