Julklappstips

Julklappstips

Posted by
|

For eventyrerne i SWES kan kanskje gode reiseberetninger være en kjærkommen julegave. Ettersom neste store ekspedisjon er ‘Mongoliet 2020’, tar vi med et par tips om bøker som er relevante for reiser i Øst-europa og tidligere Sovjetrepublikker.

Bøker av Erika Fatland

Erika Fatland er en av Norges mest spennende sakprosaforfattere, anmelderrost, prisbelønnet og oversatt til flere språk. Hun fikk sitt store gjennombrudd med boka Sovjetistan i 2014.

Sovjetistan

Följ med på en resa från Samarkands kulturskatter till sovjetarkitekturens tristess, från jättestäder till blånande periferi och möt människor vars livsöden kan te sig hissnande men liksom vi är del av en global värld. Det handlar om delar av den gamla Sovjetunionen numer Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan. Grannar till Putins expansiva Ryssland men nästan helt utan bevakning från våra medier. Hur har olje- och gasresurser öppnat väg sedan självständigheten 1991 och hur har utvecklingen sett ut för de människor som bor där?

Erika Fatland guidar oss genom platser som vi sällan får ta del av på djupet. Via personliga möten, lantliga bröllopsfester och urbana strapatser visar Fatland hur sovjetarvet präglat länderna vars olika styrelseskick spänner från demokratiska försök till diktaturer vissa med en närmast ojämförlig personkult. Med en sällsam värme dokumenterar Fatland de regioner hon vistas i och ger läsaren insikter om de många berättelser som ryms där idag.

Recension:

https://www.vg.no/rampelys/bok/i/o5vAm/bokanmeldelse-erika-fatland-sovjetistan

http://feministbiblioteket.se/recension-fatland-erika-sovjetistan-2014/

Her kan du kjøpe boken i svensk oversettelse: https://www.adlibris.com/no/bok/sovjetistan-en-resa-genom-turkmenistan-kazakstan-tadzijkistan-kirgizistan-och-uzbekistan-9789173436588

Her kan du kjøpe boken i engelsk oversettelse: https://www.amazon.co.uk/Sovietistan-Turkmenistan-Kazakhstan-Tajikistan-Kyrgyzstan/dp/0857057774/ref=sr_1_1?qid=1573754058&refinements=p_27%3AErika+Fatland&s=books&sr=1-1

 

Grensen. En reise rundt Russland

Dette er en bok om en eventyrlig reise langs grensen til verdens største land: Russland. Reisen går fra Nord-Korea i det fjerne Østen, langs Kaukasus, over Det kaspiske hav og Svartehavet. Vi blir med Fatland til Ukraina, der president Putin ekspanderer, og opp gjennom Øst-Europa, til Norges grense mot Russland. Endelig tar hun båt gjennom nordøstpassasjen – en båtreise som har blitt mulig etter klimaendringene. Med kunnskap om landene og deres historie og gjennom menneskemøter viser Erika Fatland hvordan disse svært ulike landene alle påvirkes av sin mektige nabo.

Recension: https://www.vg.no/rampelys/bok/i/W4G42/en-av-vaare-beste-sakprosaforfattere-bokanmeldelse-erika-fatland-grensen-en-reise-rundt-russland

Her kan du kjøpe boken på norsk:  https://www.ark.no/boker/Erika-Fatland-Grensen-9788248920267

Her kan du kjøpe boken i tysk oversettelse: https://www.amazon.co.uk/gp/product/3518469746/ref=dbs_a_def_rwt_hsch_vapi_taft_p1_i2

Bøker av Svetlana Aleksijevitj 

Den vitryska dokumentärförfattaren Svetlana Aleksijevitj fick sitt stora internationella genombrott med boken “Bön för Tjernobyl” i slutet av 90-talet. Med en väv av intervjuer skildrade hon kärnkraftsolyckans följder för människor i Ukraina, Vitryssland och Ryssland. I 2013 kom den avslutande delen i Aleksijevitj svit “Utopins röster”. Boken heter “Tiden Second Hand – slutet för den röda människan” och samlar berättelser från Sovjetunionens fall 1991 fram till idag. Aleksijevitj fikk Nobelprisen i litteratur i 2015.

Les mer av Kulturnytts Fredrik Wadström Recension: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=5616071

Her kan du kjøpe boken: https://www.adlibris.com/se/bok/tiden-second-hand-slutet-for-den-roda-manniskan-9789186437398

Add a comment

You must be logged in to comment.

Om SWES

SWES är en organisation vars mål är att föra samman människor med ett gemensamt intresse i resande, natur och äventyr – jorden runt. Föreningen ger medlemmarna ett forum för likasinnade där erfarenheter, genomförda projekt och framtida äventyr kan delas.

Varför SWES?

Målet med SWES är att stödja medlemmarna i deras mål att nå avlägsna platser i världen. Medlemmarna kan resa med båt eller bil, rida, paddla kanot, cykla eller gå och resans längd kan variera mellan 10 km eller 10.000 km. Resan ska genomföras utan resebyråer och resorna går ofta till områden som sällan eller aldrig besökts av turister.


Följ oss på: Facebook
Copyright © 2021 SWES
All rights reserved.

Bankgiro-nummer: 420-8948 Swish-nummer: 123 048 58 05 IBAN: SE9395000099601805164264 SWIFT/BIC: NDEASESS

Partners

Expedition_Store