Söka inspiration

IMG_3212

Som SWES:are har du säkerligen redan en stor mängd nyfikenhet och äventyrslusta i kroppen. Ofta finns en idé om att vilja besöka en viss region men vad som finns på vägen dit kan vara mer oklart. Hur och var hittar man inspiration till nya och spännande platser att upptäcka?

Reseböcker (Lonely Planet m.fl.) och sökningar på nätet är välbeprövade och bra sätt att hitta grundläggande uppslag till sevärdheter och upplevelser. Ta fram kartan och fundera över hur du tänker färdas. Hur ser landskapet och terrängen ut? En topografisk eller satellit-karta ger ytterligare dimensioner och ledtrådar till minnesvärda vyer och platser.

cf1065d3-bdcd-4675-8293-c3192e921d9f

Börja samla på intressanta POI (Points of interest) redan nu. När du hör om platser som intresserar dig, skriv ner tipset och skapa ett organiserat register som du kan ta fram när det är dags för planering. Ett enkelt sätt organisera sina POI är att spara dem på t ex Google Maps och få en bra översikt.

Mat är också en stor del av resandet. Finns det några intressanta kulinariska traditioner i de områden du skall besöka? Vilken musik spelas? Finns det några mat- eller musikfestivaler som lockar? Mat och musik är även fantastiska sätt att knyta an till människor. Allt går inte att planera och ibland är det oväntade det mest värdefulla men lite efterforskning kan verkligen löna sig.

På SWES träffar kan du lätt komma i kontakt med andra medlemmar och skapa värdefulla kontakter. Det finns enormt mycket kunskap och kännedom om vår värld hos medlemmarna som finns tillgänglig genom att bara öppna munnen och fråga. SWES forum eller SWES Facebook-sida är också bra sätt att komma i kontakt med andra medlemmar. Logga även in på SWES hemsida och titta på de reseberättelser som finns skrivna av medlemmar.

IMG_3361

Det finns många bra resurser på nätet för att hitta spännande, sevärda och inte minst udda platser att besöka. Horizons Unlimited är en välkänd sida med många intressanta reseberättelser och kartor med POI. En del av dessa intressepunkter kommer från UNESCO:s lista över världsarv som också kan vara värdefull. Expedition Portal publicerar en del intressant material, främst om Nord- och Sydamerika. Söker man udda men ändå sevärda platser och upplevelser är Atlas Obscura en bra plats börja på. Sidor som Airbnb och TripAdvisor erbjuder förmedling av guidade turer kan också ge uppslag till idéer.

Sök kontakt med lokalbefolkningen under resans gång och be om tips och förslag på sevärdheter och upplevelser som gör just deras land eller region unikt.

All efterforskning kan resultera i en gedigen lista över platser som kan vara värda att besöka. Ett äventyr blir oftast inte bättre för att man ser mer utan oftast blir det tvärtom. Sträva efter autentiska upplevelser som tilltalar alla sinnen.

Hur förbereder du inför resor och var hittar du inspiration till äventyr? Dela med dig i forumet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.