Ghana på 3 veckor

Så, då landade jag i Ghana. 3 veckor här för att utforska en del av landet. För visumet behöves ett introduktionsbrev vilket jag fick från boendet i Accra jag bokat och betalt i förväg. Förutom det har jag inget bokat men planerat en del boenden och upplevelser.

30-35 grader och fuktigt men ut på Accras gator och uppleva Västafrikas fantastiska “streetmarkets” överallt i staden. Helt suveränt med all den afrikanska småskaliga entreprenadsanda. Det som är skönt med Ghana är att engelskan fungerar väldigt bra jämfört med de andra mer fransktalande Västafrikanska länderna. Ghana är oxå ett tryggt land och jag stötte inte på någon korruption utan mest vänlighet i olika former.

Jakt på biluthyrning gav mig blåsor I fötterna. De biluthyrare som visades på Google verkade inte finnas. Jag var ju på jakt efter en budgetvariant av bil. Till slut hamnade jag på Wopecars kontor. Egentligen en webbtjänst men där Sheena fixade en billig begagnad bil för mig. En Hyundai Elantra som gått 19 000 mil och med fungerande AC. Perfekt, även om hon tyckte att jag nog behövde 4wd dit jag planerade att åka. Hur som helst bilen kördes fram till hotellet dagen därpå och det var bara att ge mig ut i hektiska Accra trafiken efter att ha rattat in en av alla reggae musikkanaler på radion. OsmAnd appen navigerade ut mig säkert men hade ju ingen pejl på hur dåliga vägarna var. Skrapade i underredet ett antal gånger i förorterna men till slut var jag iväg. Skönt, men tog det så klart lugnt. Färden gick västerut mot Cape Coast. Fyllde tanken på en Shell mack. Bensinen kostar dryga 10:-/l.

Valde en omväg genom Winneba ett kustsamhälle som jag läst skulle vara mysig med gammal bebyggelse. Små trånga gator med djupa avkoppsrännor på bägge sidorna av vägen. Spännande att navigera igenom men till slut tog det stopp. På huvudgatan var det uppställda partytält och enorma högtalare och massa finklädda människor. En kista stod vid sidan om tälten. En minnesstund helt enkelt för en avliden. Så det blev bara att försöka vända bilen utan att hamna i avloppsdiket. Hitta en plats att parkera på och tog en promenad genom stan. Gick förbi minst 6 olika minnesfester i centrala stan. Detta är en stor business i Ghana. Speciellt på helger då man ser det överallt.

Oasis Beach var ett mysigt boende i Cape Coast precis bredvid det gamla fortet som på 1600 talet byggdes av trä av svenskar innan danskarna tog över och sen engelsmän som byggde om fortet i sten och användes bland annat för slavhandel.

Centrala Cape Coast med fiskehamnen var väldigt mysigt. Att gå runt bland båtarna och se byggnationer av nya båtar samt all kommers så klart var riktigt kul.

Överallt så möts man av 3 frågor både från barn och vuxna.

– Hi welcome, how are you doing?
– Whats you name?
– Where do you come from?

“Sweden” hade folk svårt att placera så det fick bli att ibland följa upp med “Where Zlatan comes from”. Fotboll är ju som religion i Ghana.

Som sagt skönt tryggt boende i bungalow vid stranden (med AC t.o.m) och inga problem att “krascha” in utan bokning. Under jul/nyårsveckorna kan det bara värre dock då det är mer folk i rörelse.

Efter 3 nätter vidare västerut utmed havet. Huvudvägen tidvis helt underbar men sen kommer långa partier med enormt mycket potthål. Stora tungt lastade lastbilar, minibussar och taxi var det jag främst samsades med. Alla samhällen och byar var försedda med stora fartgupp. Inga man körde fort på och ofta inte tydligt markerade. Blev några islagningar och jag saknade verkligen min frigång på min Hilux.

Nästa stopp på resan var en mysig fiskeby Beyin och Beyin Beach Resort. Fick mig en härlig bungalow vid stranden för 300 Cedi per natt. Dvs ca 270 kr. Här trivdes jag skönt. Atlanten var dryga 25 grader varm och vågorna lagom stora. Vandring längst den långa stranden kantad av kokospalmer. Men som det alltid är mycket skräp uppspolat. Vid resorten hade dom dock städat undan det mesta.

Bodde här 4 nätter men gjorde en avstickare en natt till Nzulezo. En by byggd på pålar i en insjö.

Väldigt speciellt att se denna by och bo där en natt. Se livet och uppleva stämningen och den slöa avkopplande atmosfären bland de 400 som bor i byn. Byborna lever på fiske, jordbruk, alkoholtillverkning samt turismen. Tog en öl på bypuben och såg på Champions League men istället för kommentator spelades hög musik. Över hela byn så flödade musik hela dan med ett litet avbrott på natten. Klockan 5 på morgonen sattes radion igång igen. Så ingen lång sovmorgon. Båten jag fick lift med till “fastlandet” var fylld med 25 liters dunkar med alkohol.

Fortsatte färden långsamt på dåliga inlandsvägar och var tvungen att vända två gånger då min bil inte klarade hjulspåren i grusvägarna efter regn. Blev huvudvägen tillbaka och in i landet till Kakum National Park. Bodde 2 nätter i trähuset som var mycket enkelt och till viss del smutsigt. 180 kr/natt inklusive stor frukost var helt ok dock. Första natten tillsammans med 4 utbytesstudenter från Europa och Karibien. Uppbyggda hängbroar 40 m över marken mellan dom stora träden. Riktigt mysigt att på morronen njuta av djungeln och soluppgång gående på broarna. Dock hördes radion som skrålade från byn i närheten. Senare på dagen var det kö till hängbroarna när busslasterna med turister kom. Det var ju söndag. Förvänta dig dock inte att se några stora djur. Dom skräms bort av alla människor.

Utforskade regnskogen med obligatorisk guide men även på egen hand samt en promenad till den närbelägna byn.

Vidare igenom det gröna böljande landskapet på en blandning av vägar. Följer delvis i ItchyBoots hjulspår och hamnade efter riktigt dålig grusväg på GreenRanch vid Lake Bosumtwi. Ghanas största naturliga sjö nästan helt rund eftersom den bildades av ett meteroitnedslag. Avkopplande dagar här med vandringar utmed sjön i fuktig värme. Ingen svalka från sjön tyvärr. Den var som ett stort varmt badkar. Inget utlopp från sjön så vattnet blir riktigt varmt, runt 30 grader och drygt 30 i luften. Fattigt och byarna runt sjön hade väldigt enkla uppbyggda hus. Fiskarna hade grova träplankor/stockar till båtar.

Färden på blandade vägunderlag vidare österut med stopp vid floden Volta och hamnade jag till slut i bergstrakterna mot Togo. Hotell i Amedzofe med fantastisk utsikt över berg och slätter. På grund av alla minnesstunder i den lilla byn blev det bara en natt här. Rummen bokade av alla gäster. Det planerades för fullt för fester i byn med partytält och orkestrar som tågade framför kistornas ankomst. En svettig promenad upp på Mount Gemi eller rättare sagt “kullen” Gemi. Med 760 meter Ghanas högsta bergstopp. Byn är ju Ghanas högsta bebodda samhälle och temperaturen på kvällen och morgonen gick ner till sköna 25 grader.

Kan ju nämna att överallt är det olika slags poliskontroller och ett måste när man kör bil här är att ha ett internationellt körkort med sig. Vidare så blev jag tvungen att köpa varningstriangel och Första Hjälpen låda. En nitisk polis kollade mig och lagen säger att alla bilar ska ha 2 trianglar och Första Hjälpen. Det hjälpte inte att ifrågasätta varför dom bara kollade den “vita mannens” bil. Så hyr ni bil här se till att kolla det.

Sista dagarna tillbringade jag på hotell vid beachen i Keta. Fantastisk sandstrand och fiskebyar längs med strandremsan mellan sötvattenlagunen och havet. Skön avkoppling att avsluta tre veckor i Ghana.

Fungerade att åka med min låga hyrbil men nästa gång blir det en 4wd. Blir skönare på dom stundtals dåliga vägarna och alla fartgupp. Hotellstandard och kostnad varierar så klart men det går att hitta helt ok boendestandard för mellan 200-500 sek. Ofta med AC och frukost. Även om frukosten var mycket enkel. Maten generellt relativt ok på restauranger. Dåligt utbud stundtals och för att minska risken för magproblem skippade jag street food som kvinnorna bar runt med i plastbehållare i 30-35 gradig värme. Gott och säkert med bland annat färsk frukt som ju fanns överallt att köpa.

För dig som tryggt vill uppleva Afrika och speciellt Västafrikas folkliv kan jag verkligen rekommendera Ghana. Jag blev inte besviken och det finns nog chans att jag återkommer hit.

Lämna ett svar