Irland 2022

I maj – juni i år reste jag i fem veckor runt i Irland och Nordirland. Jag hade tidigare varit ett flertal gånger i Dublin och hade för denna resa bestämt mig för att utforska landsbygden och kusterna istället för de större städerna.

Rutten dit gick via färjeleden Amsterdam – Newcastle och sedan Holyhead – Dublin. Jag har tidigare åkt rutten Amsterdam – Newcastle då jag för några år sedan reste runt i Skottland (kanske blir någon SWES reseberättelse) och tycker detta är ett bra alternativ till att köra ner ända till Calais, eftersom man i princip kan köra hemifrån (norr om Helsingborg) tidigt på morgonen, köra ombord färjan vid 17.00 och 09.00 nästa morgon vara i Newcastle. Ska man till Skottland så ligger Edinburgh bara 90 min bort och man slipper all jobbig trafik runt London och the Midlands.

På Irland lärde jag mig dock att det tack vare Brexit så expanderar färjetrafiken kraftigt nu från Frankrike direkt till Irland. Inga varulaster från EU vill först tullas in i England för att sedan tullas in i Irland igen. Detta innebär nya och mer frekventa färjeförbindelser från t ex Cherbourg eller Roscoff till Rosslare på Irlands sydkust. En annan resa kommer jag nog att undersöka detta alternativ mer noggrant.

I Republiken Irland finns inget generellt förbud för fricamping i husbil på offentlig mark. Det gör att det är hyfsat lätt att hitta ställen att övernatta på om man inte vill ta in på någon campingplats. Detta gäller dock ej de väldigt populära halvöarna Kerry, Dingle eller Beara där de flesta hamnar och parkeringsplatser har skyltar med förbud för övernattning. Jag hittade också en betalapp ” https://motorhomeparkingireland.com” som var värd sina 10 € och som jag främst använde för att hitta landsortspubar som välkomnade övernattande husbilar mot en pint eller två på kvällen.

Ett annat tips är att skaffa ett ”Waterways Ireland smartcard” som är ett betalkort framtaget för kanalbåtar som kajkar runt på Irlands många floder och kanaler. Längs dessa finns på många ställen fräscha och moderna små service center med toaletter, duschar och ibland tvättmaskiner och som också tillåter övernattning på sina fina parkeringsplatser nere vid vattnet. I princip all service man får på en camping till en bråkdel av kostnaden. Kortet kan beställas på nätet innan avresa eller köpas på något av kontoren för Waterways Ireland. Jag följde bl a floden Shannon från källan till havet (35 mil lång) och sov flera gånger vid dessa ställen. Ofta låg de i anslutning till en sluss och en liten by med en eller två pubar. Alltid lika trevligt.

Jag följde i princip hela kusträckan runt ön Irland från Waterford i sydöst medsols till Belfast i nordöst. Varje vik, hamn eller by passerades. Många öar blev det också såsom Aran-öarna, Skellig Michael, Achill och Dursey Island. Det finns en utmärkt rutt som heter Wild Atlantic Way som tar en runt längs vattenbrynet till Atlanten och den är bitvis spektakulär.

Överallt fanns väldigt mycket fint och häftigt att se men ska jag lyfta fram något bland alla intryck så är det provinsen Donegal uppe i nordvästra hörnet. Vildare och mer irländskt finns inte på ön. Bara en bråkdel av alla amerikanska turister hittar hit och här hittar man också det mest dramatiska kustlandskapet och de härligaste byarna. Ta till exempel vandringen längs Slieve Leauge vilket är Europas högsta stup vid havet (600 m rätt ner), bestigningen av berget Errigal eller den underbara lilla byn Ardara på 750 innevånare med tre restauranger, fem pubar (varav två med musik) och ett Whisky destilleri. Stannade i Ardara i fem dagar.

Andra highlights jag kan lyfta fram är den lilla fina staden Kinsale på sydkusten, Achill Island, Europas finaste och mest intressanta Megalitiska fornminne ”Newgrange”, Titanic museet i Belfast och självklart den spektakulära klosterön ”Skellig Michael” mitt ute i Atlanten.

Jag körde även på lite häftiga bergsvägar som ”The old military highway” i Wicklow bergen, Gap of Dunloe i Kerry, men den väg jag verkligen kan rekommendera alla SWES’are är ”The Priest’s leap” innanför halvön Beara (från Drehideighteragh Bridge till Coomhola Bridge). Inget man ångrar att ha kört.

Så Irland är ett trevligt och enkelt land att resa till och upptäcka. Folk är trevliga, man har hyfsat lätt att resa runt med egen bil, många trevliga landsortspubar, fantastiskt kustlandskap samt väldigt rik och intressant historia.

Är någon intresserad att åka dit är det bara att kontakta mig för mer info och tips.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.