Medlemspresentation: #205 – Sofie Justesen

Oj vart ska jag börja? Jag är ny SWES medlem sen 2021 men mitt resande började riktigt tidigt och vid 8 månader flyttade familjen utomlands för första gången. Men jag tror det var flytten till München 1989 som öppnade upp min nyfikenhet för världen. I tre år gick jag och mina bröder i en international skola som lyfte fram våra olikheter och firade mångfalden. Vi tog med egna luncher och delade med oss till varandra i klassen, av nya smaker och kulturer. Vilken ynnest att som barn få ett sådant utbyte, att äta med japaner, en sikh, tyskar och amerikanare. Samtidigt växte jag upp med mina danska farföräldrar där Farfars berättelser om resor och möten också fick en påtaglig inverkan på mig som person. I sommarstugan på danska västkusten fanns afrikanska masker, hattar från olika länder och en massa andra prydnader från Afrika och mellanöstern. Drömmen om Afrika lever fortfarande inom mig och förhoppningsvis blir det med likasinnade från SWES?

Det har varit ett fantastiskt privilegium att få komma från en släkt och familj där resor inte bara är drömmar, de blir också verklighet. Både farfar och pappa har haft långa karriärer inom SAS så jag är definitivt bortskämd med resor, men det har såklart blivit en del bilande när vi bodde i Tyskland och väl hemma igen så har jag även fått uppleva Stockholms skärgård på somrarna. Däremot har det aldrig handlat om status i vår släkt, eller att bocka av resmål. Det har alltid handlat om att följa sina drömmar och på samma sätt drivs nu jag framåt av mina drömmar. Redan som barn såg jag på naturen som ett fenomen som jag ville förstå mig på och sen med alla äventyr – även människan. På fritiden älskar jag dokumentärer så man kan med säkerhet säga att jag är konstant nyfiken på natur och människan. En nyfikenhet som bara måste mättas och gödas på nytt. Jag har alltid förundrats över hur vi lever i Sverige, i USA, i Tyskland – ja ni fattar. Denna fascination av alla tings existens tog mig till min utbildning och 2020 fick jag min Master i Social Antropologi. Ja vad är det undrar ni säkert? Kortfattat – det är en social vetenskap om människan som en meningsskapande varelse. Flummigt värre men vi analyserar allt och är inte rädda för att se kritiskt på hur vi organiserar oss och lever i olika sociala grupper (lokalt, nationellt, internationellt) och vilka olika världsbilder som kolliderar och samarbetar.

En Tarro Lo’i som det heter. Tarroroten som traditionellt odlas av ursprungsbefolkningen på Hawaii. Här har jag hjälpt till att rensa ogräs medan vi samtalat om deras kamp för att få leva enligt deras egna traditioner i vad som är deras hemland, Hawaii.

Varför berättar jag det här? Jo för att som 26 åring backpackade jag runt USA i 2 månader och fann mig själv konstant längta tillbaka till ett av de ställen jag besökt. Jag blev helt betagen av Maui, Hawaii. Denna så kallade ”paradisö-grupp” som hade en sådan stor baksida av orättvisor, illegal annektering/ockupation av USA och konflikter över vattenresurser, tog tag i mig och förändrade hur jag såg på mitt resande. Jag har varit till Hawaii ca 8 gånger sen 2007 och besökt olika öar men alltid haft en bas av vänner på Maui som också självklart dragit mig tillbaka dit. Två av dessa resor var för att utföra fältarbete för min kandidat och master uppsatser. Jag tänker att liknande resor kan göras framöver – även om de inte ingår i en utbildning eller jobb (även om det vore den ultimata drömmen). Att vistas på en plats länge nog för att komma förbi de yttre skalen av samhället och få ta del av det lokala livet på ett helt annat sätt, att se bortom de där första intrycken. Något som ni säkert känner igen er i.

Det är väl just det jag beskrivit ovan som också lockar mig till SWES, och hitta andra som delar drömmar om resor som andra kallar för galna. Genom Bralle och Lena och vår gemensamma arbetsplats fick jag nys om SWES och har varit med på några träffar sen 2018. Då jag varit student och börjar precis komma i fas ekonomiskt så väntar fortfarande den där bilen på mig. Så tills vidare åker jag runt i min Golf och sover i den. Att bo i lägenhet utan förvaring gör att man får skala ner behov till det nödvändigaste, men det finns en viss frihet i det också. För egentligen behöver vi inte så mycket som vi tror. Däremot behövs det kunskap och erfarenhet som jag hoppas få insupa från denna grupp, och förhoppningsvis kunna få bidra tillbaka med. För varje människa kommer in i SWES med sin egen unika bakgrund och erfarenheter.

 

Na Pali Coast, på ön Kaua’i, Hawaii. En vandringsled som tar ca 1,5–3 timmar och leder fram till en strand, men det finns också en lite farligare fortsättning som många tar och spenderar sen flera dagar på en strand längre bort. De flesta försöker fixa så att de sen blir hämtade av en båt. Jag och min vän gjorde den korta.

 

Big Island, Hawaii. Jag och en vän hade hoppats på att få se lava flyta under denna resa då den varit aktiv under en längre period. Men tyvärr missade vi det med ca 1 vecka. Däremot så sov vi uppe vid toppen, på National Parkens parkering. Fällde ner våra säten och sov gott till detta magiska röda sken.
Och här i dagsljus.
2018 fick jag och min dåvarande sambo låna Bralle och Lenas Navarra. Det blev 1 vecka i Danmark, och 2 veckor i Europa med ett besök i Kroatien så klart.

 

Lämna ett svar