Rumänienresa 2020

Detta reportage är saxat från SWES Facebook-sida.

18 september

Eftersom jag tröttnade på att stanna hemma (jodå, jag åkte den obligatoriska Sverige rundturen i somras och det var jättefint) så har jag nu istället bestämt mig för att göra en Rumänien expedition. Och innan någon går igång låt mig bara säga att jag har haft Covid 19 och har med mig intyg på engelska om att jag har antikroppar.

Så, jag har nu tagit mig till Oradea i nordvästra Rumänien och tänkte göra en rundtur i Karpaterna. Har hittat en offroad guidebok med 13 delsträckor på ca 20 mil/sträcka som går i en cirkel uppe i Karpaterna. Det mesta enligt beskrivning är grusvägar och hjulspår på bergsryggar och i skog. Får se hur detta stämmer med verkligheten. Tänkte köra hela cirkeln på två veckor och därefter fortsätta via Bulgarien/Makedonien till Albanien. Har en favo-verkstad i Tirana som ska besökas.

Detta innebär dock att jag missar höstmöte och det intressanta föredraget från Martin Lasson. Ni får pumpa honom på praktisk info inför Mongoliet 2021 som vi kan behöva (diesel, vatten, mat etc…).
Jag lägger ut lite bilder till er allteftersom.

1 oktober

Här är lite bilder från Karpaterna. Det är en trevlig del av Europa att köra i.🙂

Men vägarna kan vara lite klena. En grusväg bara brast då jag kom för långt åt sidan så två hjul åkte ner i ett slukhål. Men det var bara att använda vinschen så kom man loss igen.

11 oktober

Så, nu är det dags för mig att ge en slutbedömning över guideboken “Off-road Romania, The two wheel travellers guide”.

Jag har nu i tre veckor själv kört runt i det som historiskt har kallats Transylvanien och som i stort sett utgör den bergiga delen av nuvarande Rumänien. Min följeslagare har varit ovan nämnda off-road guidebok som på 300 mil småvägar visar en runt i olika delar av landet. Syftet är att ta sig runt i så hög grad som möjligt på grus- eller jordvägar men samtidigt se och uppleva olika delar av den rumänska landsbygden. Detta är inte en renodlad off-road guidebok utan även i viss utsträckning en turistguidebok som försöker visa och förklara olika turistiska resmål. Så man kan säga att man i extremfallet varvar tuff körning i gyttja för att komma fram och se på kloster med medeltida målningar, om man nu följer rutten till punkt och pricka.

Guiden är uppdelad i 13 rutter på ca: 20-25 mil som beskrivs i text och karta i boken samt GFX-filer som går att ladda ner. Man får bra beskrivet vad som går på asfalt, grusväg eller stampad jord. Dessutom markeras bra extra svåra passager som markeras rött i karta och fil. Eftersom målgruppen är MC så kan man säga att svårigheterna som beskrivs är dels djup gyttja och dels lös grus. Den senare utgör inget problem för fyra hjul, men den förra ska man verkligen vara uppmärksam på om det regnat nyligen.

Jag har kört 11 av de 13 rutterna och ej stött på några ställen där det bara är möjligt för MC att komma fram pga bredd. Rutterna är lagda på ställen där även expeditionsbilar kan köra. Min erfarenhet är att man bör i snitt räkna med 1.5 – 2 dagar per rutt om man inte vill hetsa runt utan njuta av körningen och omgivningen. Man ska också räkna med att vildcampa större delen av resan, vilket inte är något problem alls här. Jag hoppade också över en del av bokens rekommenderade turistbesök. Det räckte med ett målat kloster i Bucovida (av fyra), en befäst kyrka i Transylvanien (av fyra) och vingårdarna skippade jag helt.

Nästan varje rutt innefattar någon sträckning uppe på bergsryggar med milsvidd utsikt och detta var vad jag gillade bäst. Passade alltid på att övernatta där uppe. Körningarna upp och därifrån kunde vara lite utmanande men väl däruppe hade man oftast en väldigt skön körning.
För att ta sig runt på rutterna helt och hållet så ska man ha 25 cm markfrigång, bra däck, lågväxel och vinsch/alternativt följebil. Skippar man de röda sträckorna kan man strunta i vinsch.

Så min slutsats är att jag har haft stor glädje av guiden (boken hittar du här). Jag har på ett effektivt sätt hittat precis sådana härliga off-road vägar som vi inte har tillgång till hemma. Man kan på internet hitta bra beskrivningar på kul rutter eller så kan man söka dessa själv, men jag gillade bekvämligheten att få dessa framtagna, uttestade och inlagda i navigatorn. Sedan lärde jag mig en hel del om landet, kulturen, historien och de olika folken som bor här.
Helt klart värt sitt pris.

/ Claes

Lämna ett svar