Tips till rookies

I somras hade jag förmånen att resa med ett gäng erfarna Swesare i Albanien och Kroatien. Förutom tips, råd, stöd, så får man vänner för livet.

Eftersom jag åker ensam i min bil kändes det tryggt att vi kunde mötas upp och ha följe under de mer ”extrema” delarna av resan. Vi körde i kolonn och de lät mig köra först och sätta tempot. Mycket bra! Som nybörjare har man många frågor och funderingar kring, bland annat, navigering och samband när man åker i grupp. Vilka appar och kartor fungerar? Vilken/ vilka radiosystem skall man satsa på?

Men det viktigaste för mig är umgänget med likasinnade. Campen och samvaron på kvällarna kommer så nära det perfekta livet för mig.

Som rookie i ett erfaret sällskap overlanders, får man också insikt om hur mycket som skall stämma vid längre expeditioner. Det känns viktigt att man försöker bilda en grupp med vänner som har samma tempo. Körtempo, sätta camp, riva camp, mm.

Vill man bestämma helt själv, får man helt enkelt åka själv. Åker man i grupp får man räkna med kompromisser.

Jag vill ge följande råd till nya swesare:

  • Får du/ ni chansen att åka på tur med erfarna overlanders, så ta den.
  • Välj inte en lång, svår och teknisk tur som den första. Du skall känna att du har rigg och erfarenhet nog att klara rutten.
  • Håll det enkelt. Vänta inte tills du har ”hela kitet”. Risken är stor att du släpar med en massa onödiga prylar. Utrustning är högst personlig. Utveckla eller avveckla efter hand.
  • Ha kul och låt världen komma till DIG.
  • Ha ett öppet sinne.
  • One life – live it!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.