Tips till rookies

Tips till rookies

Posted by
|

I somras hade jag förmånen att resa med ett gäng erfarna Swesare i Albanien och Kroatien. Förutom tips, råd, stöd, så får man vänner för livet.

Eftersom jag åker ensam i min bil kändes det tryggt att vi kunde mötas upp och ha följe under de mer ”extrema” delarna av resan. Vi körde i kolonn och de lät mig köra först och sätta tempot. Mycket bra! Som nybörjare har man många frågor och funderingar kring, bland annat, navigering och samband när man åker i grupp. Vilka appar och kartor fungerar? Vilken/ vilka radiosystem skall man satsa på?

Men det viktigaste för mig är umgänget med likasinnade. Campen och samvaron på kvällarna kommer så nära det perfekta livet för mig.

Som rookie i ett erfaret sällskap overlanders, får man också insikt om hur mycket som skall stämma vid längre expeditioner. Det känns viktigt att man försöker bilda en grupp med vänner som har samma tempo. Körtempo, sätta camp, riva camp, mm.

Vill man bestämma helt själv, får man helt enkelt åka själv. Åker man i grupp får man räkna med kompromisser.

Jag vill ge följande råd till nya swesare:

  • Får du/ ni chansen att åka på tur med erfarna overlanders, så ta den.
  • Välj inte en lång, svår och teknisk tur som den första. Du skall känna att du har rigg och erfarenhet nog att klara rutten.
  • Håll det enkelt. Vänta inte tills du har ”hela kitet”. Risken är stor att du släpar med en massa onödiga prylar. Utrustning är högst personlig. Utveckla eller avveckla efter hand.
  • Ha kul och låt världen komma till DIG.
  • Ha ett öppet sinne.
  • One life – live it!

Add a comment

You must be logged in to comment.

Om SWES

SWES är en organisation vars mål är att föra samman människor med ett gemensamt intresse i resande, natur och äventyr – jorden runt. Föreningen ger medlemmarna ett forum för likasinnade där erfarenheter, genomförda projekt och framtida äventyr kan delas.

Varför SWES?

Målet med SWES är att stödja medlemmarna i deras mål att nå avlägsna platser i världen. Medlemmarna kan resa med båt eller bil, rida, paddla kanot, cykla eller gå och resans längd kan variera mellan 10 km eller 10.000 km. Resan ska genomföras utan resebyråer och resorna går ofta till områden som sällan eller aldrig besökts av turister.


Följ oss på: Facebook
Copyright © 2021 SWES
All rights reserved.

Bankgiro-nummer: 420-8948 Swish-nummer: 123 048 58 05 IBAN: SE9395000099601805164264 SWIFT/BIC: NDEASESS

Partners

Expedition_Store