På jakt efter "the grey ghost" i Tibet.

På jakt efter “the grey ghost” i Tibet.

Posted by
|

Tibet

Detta är nog den resan jag har lärt mig mest på – eller varit mest okunning inför. Visst så kände jag till att Kina ockuperade Tibet 1950, och att de i och med det jagade Dalai Lama, med sitt entourage, till exil i Indien. Men det område jag alltid trott är Tibet visade sig endast vara ungefär hälften av vad Tibet egentligen utgör… De flesta kartor anger Tibet som det område som Kina anger som Tibet Autonomous Region.

Tibetanerna själva kallar sitt land för ”Bhö” och det täcker Tibet Autonomous Region + Qinghai + delar av Sichuan. Tibetanernas Tibet består av i huvudsak tre delar: Ü-Tsang, Kham och Amdo. Lhasa är huvudorten, där Dalai Lama har haft sitt residens, men frågan är om inte hjärtat av den tibetanska kulturen finns i Kham i östra delen av Tibet.

 

Det var dit denna resan tog oss, Jamin York, en amerikan som bott i Tibet i 15 år, hade fått nys om ett obebott, med undantag för några nomadfamiljer, område i Kham där det tydligen var förhållandevis lätt att se snöleoparder. Genom sin resebyrå, Himalaya Journey, hade han annonserat om att ta med 6 personer för att försöka fota dem – ett erbjudande man inte kunde tacka nej till så klart!!

Vi möttes upp i Xining, en gång Tibets västra ”port” mot Kina, en anonym mångmiljon-stad… Men redan dagen efter flög vi vidare till Jyekundo (Yushu på kinesiska) för att i tre dagar acklimatisera oss till höjden, Jyekundo ligger på 3700 möh. Under dessa tre dagar besökte vi diverse tempel, heliga platser och blev även hembjudna till vår tibetanska guide. Vi fick även ta del av skrämmande berättelser kring den tragiska jordbävningen som slog till här 07:49 16 april 2010. Jamin stod och rakade sig när hela huset plötsligen började skaka. Han lyckades få ut sin familj på gatan. Men ca 20.000 av stadens ca 100.000 invånare var inte lika lyckligt lottade…

På den fjärde dagen började en två dagars roadtrip in mot de centralare delarna av den tibetanska platån, inte långt ifrån Mekongflodens källa.

Innan vi åkte tillbaka till Jyekundo gjorde vi ett snabbstopp vid Mekongflodens spirituella källa, en helig plats för alla Buddhister.

 

 

 

  • : Resa i Tibet för att försöka få syn på, och fota, en av världens mest svårupptäckta djur - snöleoparden!

Add a comment

You must be logged in to comment.

Om SWES

SWES är en organisation vars mål är att föra samman människor med ett gemensamt intresse i resande, natur och äventyr – jorden runt. Föreningen ger medlemmarna ett forum för likasinnade där erfarenheter, genomförda projekt och framtida äventyr kan delas.

Varför SWES?

Målet med SWES är att stödja medlemmarna i deras mål att nå avlägsna platser i världen. Medlemmarna kan resa med båt eller bil, rida, paddla kanot, cykla eller gå och resans längd kan variera mellan 10 km eller 10.000 km. Resan ska genomföras utan resebyråer och resorna går ofta till områden som sällan eller aldrig besökts av turister.


Följ oss på: Facebook
Copyright © 2021 SWES
All rights reserved.

Bankgiro-nummer: 420-8948 Swish-nummer: 123 048 58 05 IBAN: SE9395000099601805164264 SWIFT/BIC: NDEASESS

Partners

Expedition_Store