Finland, Ryssland, Norge och Sverige sommaren 2013

Färjan till Helsingfors avlöpte utan problem. I Helsingfors sprang vi rakt in i Helsinki Pride, vilket var kul att se. Kort nedan på mina nyvunna vänner! 🙂

IMG_1809 IMG_1807 IMG_1806 IMG_1811

På kvällen körde vi ombord på biltåget som under natten tog oss till Kolari. Bilen tilläts köra ombord med 25 mm marginal på höjden – den stod på taket av godsvagnen – och på natten drömde jag att den trillade av vid någon viadukt.

IMG_1817 IMG_1842

I Kolari regnade det rejält och det var kopiöst mycket mygg. Via Rovaniemi körde vi till ryska gränsen och in i Ryssland. Gränspassagen in gick helt smärtfritt. Första kvällen hittade vi en trevlig liten väg som slutade i en raserad bro.

bild[1]

Där slog vi läger. Sent den kvällen kom fiskargubbe och plockade upp nät. Han var inte sugen på den Jägermeister som min fru försökte bjuda på. Han förklarade med gester att polisen kunde komma. Wouiiio, wouiio, wouiio.

IMG_3492

 

När han kom tillbaka efter att ha tagit upp näten bjöd han generöst på fisk. Att det åskade och blixtrade när han var ute på sjön verkade inte bekomma honom alls.

 

IMG_1850  IMG_3502 IMG_3507

Ett av många övergivna hus längst med en övergiven väg. Någon som vet vad det står på väggen?

Sedan drog vi vidare österut och körde längst med Vita havet. Öde. Vi körde på igenvuxen väg länge utan att se tecken på civilisation. Härligt!

IMG_0133  IMG_1861 IMG_1887IMG_1863

 

IMG_3516 IMG_3532 IMG_3525 IMG_3522

Nästa stopp blev Kirovsk som låg oerhört fint omringat av berg. En stad med potential. Tydligen ryssarnas svar på Sälen.

IMG_3564

Murmansk var allt annat än vackert, men i jämförelse med Nickel, som vi passerade på vägen ut, var det helt OK.

Tullen på väg ut var … ambitiös. Upp med taktältet, ut med allt bagage. Vad finns under batteriet, tro? Vad var det i vattentanken? Osv, osv. Det gick dock på någon timme, så vi ska inte klaga.

Vi stannade i Kirkenäs och åt lunch. Resans längsta dagstur – Murmansk till Nordkap. Tog hela dagen.

Nordkap och trakterna runt Nordkap var mycket vackra. Tyvärr är själva Nordkap mer än lovligt kommersialiserat. Av en svensk, blev vi upplysta om av en norrman. Nåja, altid något gott, tänkte vi.

IMG_3628 IMG_3631

Nedresan hem mot sommarstugan i Nora gick via Piteå Havsbad, Umeå, höga kusten och Dalarna.

IMG_3652

En helt fantastisk resa. Kola kan jag varmt rekommendera!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.