Gotlandsträffen 2018

Efter en lång grå dag kändes det extra härligt när solen bröt igenom molntäcket och skina över ett vackert, näst intill sommarlikt, Smålandslandskap på vägen ner mot färjan i Oskarshamn. Höstträffen hos Klas på Gotland hägrade, speciellt eftersom iaf jag aldrig varit på Gotland tidigare. Det var nästan samma känsla som pirret innan man kommer in i ett nytt land som kom krypande när man hamnade i färjekön. Samtidigt kändes det lite småkonstigt att man skulle på en så pass stor färja för att komma till samma land som man redan befann sig i…?!?
Nåväl, efter en stund knackade det på bilrutan. Clas von Scheele hade anslutit!

Bild1

När vi landade i Visby var kl. över midnatt så det var bara att styra kosan mot Klas stuga, slänga upp taktältet och slockna.

Fredagsmorgonen bjöd på sol, och om jag kisade ut genom taktältet så kunde man se havet – eller vad man nu kallar det här på ostkusten – ett par hundra m bort 😉 ? Än så länge var det bara Klas, Claes och jag som hade kommit.

Bild2 Bild3

Så en väldigt lugn och väldigt skön/avslappnande dag väntade. Vi bekantade oss med Klas ägor och framtidsprojekt/planer för huset och stugan osv. Prognosen hade varnat för kraftiga vindar i helgen, men vi hade en väldigt bra plats i lä bakom skogsdungarna som omger Klas lilla paradis – livet var inte jättehårt!

Bild4 Bild5

På kvällen började det mulna på och vinden tilltog. Så grillningen blev lite av en utmaning. Men lagom till det var klart rullade Johan Gustafsson in. Middagen blev en manlig sån med fläskkotletter som fundament. Det behövdes dock för mitt under middagen tog blåsten i rejält och ändrade riktning lite så mitt stackars taktält fick en rak bredsida – eftersom det är i stort sett helt nytt var det bara att kasta sig upp och fälla ihop det för att inte riskera tråkigheter, ett par pinnar hade hunnit böja sig lite hann jag uppfatta iaf… Så det blev till att flytta in i Klas stugbyggprojekt! Men det gjorde inget för då fick man chans att studera hans imponerande karta som hängde på väggen.

Bild6

Alla de inritade rutterna är kanske inte så lätta att se, men det slog mig att han inte kört en enda meter på Grönland.. ;-). Nattsuddandet fortsatte till dånet av vinden utanför innan det var dags att lägga denna dagen till handligarna.

Lördagsmorgonen avslöjade att ”blåsten” hade fört med sig två fordon till på området, Bralle och Lena i en bil och Selwan och Sofie, ett ”prospect-par” som Bralle och lena påpassligt hade bjudit in, i den andra. Under frukosten beslutade vi oss för att flytta upp till Klas’ hus då blåsten gjorde det näst intill omöjligt att vistas utomhus. Stugan är ganska liten och hade dessutom inte installerats med vatten eller el än – plus att utedasset hade blåst omkull under natten.

Bild7

Det var skönt att komma inomhus, även om det inte var speciellt kallt. Lena och Bralle hade även med sig sin senaste familjemedlem, den enögda kattungen Stellan som snabbt hade lokaliserat samtliga små skrymslen i Klas hus.

Bild8 Bild9 Bild10

Under förmiddagen planerades, snackades, drömdes det om resor kors och tvärs, det enda som lyckades flytta fokuset från kartorna var Selwans dolmar han bjöd på till lunch!

Helgens överraskning bestod av en hemlig tävling, som visade sig gå ut på att manuellt sätta i slangar i Klas vinterdäck. En idé som tydligen föddes nånstans i Etiopien efter att Klas och Claes en dag fått två punkteringar på en dag. Till hjälp fick vi ett gäng bräckjärn. Med erfarenheter av att byta däck på cykeldäck gav man sig friskt ikast med uppgiften, men det gick sådär till en början… Det var tröstande att upptäcka att man inte var ensam om att kämpa… Men kreativiteten var det inga problem med och för vissa tog det inte lång tid att kasta alla regler och ta alla till buds stående medel – typ traktorer…

Bild11 Bild12

Bild13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till slut hade vi efter mycket om-och-men fått i slangarna i alla hjulen och pumpat upp dem, sen att vi i processen gjort hål på två av dem tycker jag inte riktigt hör hit ;-)… Nåväl, vi hade alla kämpat bra och alla tilldelades därför priser efteråt – varsin riktigt läcker SWES-handduk!

Bild14 Bild15

Pga blåsten fick kvällens grillning flytta in i Klas maskinhall. Och vilken grillning det blev, allt från kg-tunga stekar till en mängd olika korvsorter, som hade kunnat fylla halva SWES, gottade till sig på glöden. Det var så mycket icke-vegetariskt så jag minns faktiskt inte vad som serverades till denna ”carneval”. Att det fanns gott att dricka till behövs väl knappast nämnas! Mätta och belåtna fortsatte nattsuddandet efteråt…

Bild16

På söndagen hade den värsta blåsten mojnat lite grann iaf. De flesta hade färjorna bokade på em/kvällen så vi hann med en liten sightseeing tur ner till Hoburgsguppen på Gotlands södra udde…

Bild17 Bild18

…och sen tillbaka upp till Visby för en sen lunch!

Bild19 Bild20

Mycket nöjd över helgen blev det för egen del em-färjan tillbaka till Oskarshamn och en skön kvällskörning hem!

Bild21

Sammanfattningsvis var det en riktigt lyckad, och på alla sätt trevlig, höstträff som endast hade överträffats om flera hade haft möjlighet att komma, samt om det inte hade blåst så mycket! Så på SWES vägnar vill jag passa på att tacka alla som kom, och samtidigt skicka ett extra tack till Klas som bjudit in till denna träffen, till Lena, Selwan och Bralle som drog ett extra lass i form av mat, disk o städning!

På återseende!!

Bild22

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.