Australien Medsols 2018. Queensland

Så är jag tillbaks i Queensland igen, man svänger vänster strax innan man är framme i Tennant Creek. Har man missat att tanka fullt är ett gott råd att åka de tio milen ner till Tennant Creek och tanka.

IMG_2251

På samma ställe som jag lämnade QLD förra gången, allt är sig likt utom värmen den följer med mig. Tanken var att jag skulle tagit den nordliga vägen direkt till Normaton en stad som jag länge velat besöka, varför har jag glömt. Men vägen var för dålig för min bil.

För…. Så långt kom jag, jag fick besök. Stannade för kväll och mat på en järnvägsstation, Black Bull som lades ner för länge sedan. En utmärkt plats att övernatta på. Queensland vägverk har gjort stationen till besöksplats(jag antagligen det första besöket på flera månader). Det första Queensland järnvägar var att hägna in stationen, enda sättet att komma in på stationen är att gå över rälsen vilket är strängeligen förbjudet. Toalett och bra övernattningsplatser finns strax utanför.

En halvtimme i lugn och ro, redan innan tevattnet hinner koka kommer en Toyota pickupp med en kvinna som hälsar glatt och strax en man på en traktor. Efter en stund kommer ekipaget tillbaks, kvinnan stannar och hälsar artigt men det räcker inte, stänger av och kliver ur och hör sig för om hälsan. Jo tack den är bra och jag kommer från Sweden. Det första jag ser när damen stiger ur bilen är ett par magra spinkiga ben med knotiga knän, sedan kommer resten. En späd vacker, välhållen kvinna i 40 årsåldern. Jag inser snabbt att ska detta inte bli pinsamt får jag tänka mig en svart fläck i hennes pannan och hålla blicken på antingen den svarta fläcken eller de knotiga knäna. Resten får inte blicken dröja vid.

Jag frågar om jag kan övernatta på plats, jo det går bra och är det något jag behöver så är det bara att säga till. Lite varmt är det ju som vanligt. Utan att fråga berättar hon att det är härligt på landet. (ungefär 10 mil från närmaste granne). Man behöver inte klä upp sig på landet. Jag ville så gärna säga; klä ner dig det kan du inte. Snabbt berättade hon ingående att på landet behöver man inte underkläder och BH. Här under den slitna toppen hade hon ingen BH. Jag höll med för det kunde jag själv konstatera. Toppen var gjord för en större kvinna, för att kompensera hade det ena axelbandet förkortats med en rejäl knut. Toppen var nu för högt på den ena sidan och betydligt för lågt på den andra sidan. Innan jag fick stopp på henne berättade hon ingående att trosor det var länge sedan hon använde, men ibland skaver det lite av de minimala jeans shortsen. Jag tänkte att hur kan så lite skava, det var ju bara trasor och fransar.

Nu inser jag att damen var väldigt drucken klockan tre på eftermiddagen. Efter ett snedsteg och en liten piruett för att komma i balans berättade hon snabbt att, hon tyckte om att duscha naken på gårdsplanen efter som de inte hade badrum. Hennes förra man söp och slog henne. Det var nio år sedan de gifte sig och flyttade ut på landet, hon och den nya mannen. Antagligen var jag den första hon pratade med och samma kläder hade hon på sig nu som då.

Så fort jag fick en möjlighet packade jag ihop och gav mig iväg.

Det blev sen kväll innan jag hittade ett bra ställe att sova på.

Snabbt kom jag iväg på morgonen hann bara ett tiotal mil innan jag hittade den perfekta rastplatsen vid en liten fågelsjö med plattform där man kunde sitta och titta på fåglarna. Äntligen den lugna dagen, bara sitta. Molnigt och under 30, blåst som svalkar.

IMG_2225

Nu skulle det stressa av och skådas fåglar. Dagen innan hade varit en ödesdag för AU, s fåglar, aldrig någonsin har jag kört ihjäl så många på en dag, småpippis, gröna papegojor, vit papegoja, duvor två i samma smäll, jag missade en halvvuxen emu. Dagen avslutades med en örn. Nu är det inte så illa som det låter alla rovfåglar är örnar och jag har bara sett en sort hittills och det finns massor. Problemet med örnarna är att de har inga naturliga fiender mer än bilar. Under årtusenden har örnen lärt sig att äta så mycket att dom får problem med starten och hinner inte undan bilarna. Det är vad som hände örnen jag massakrerade.

En jättefin rastplats med minnestavlor över den nedlagda gruvan. Sittplatser under tak i skuggan. En fågeltittarplats i skuggan och lite skydd så fåglarna inte skulle se betraktare. En av de finare rastplatser jag sett. Ensam i tystnaden. Här skulle jag stanna. Fram med gasolen, koka tevatten och sedan steka korv och ägg. Mätt och däst är det aldrig fel med en liten blund efter maten. En liten blund blev en timme.

Med kameran i högsta beredskap smög jag upp på fågelkikplatsen. Varför ligger alla fåglar och sover på andra sidan den lilla sjön. Tre små prickar mitt i sjön fastnade i kameran. Har ingen aning om viken sorts fåglar det var. Kunde även varit små träbitar som flöt omkring och guppade. För fågelskådning har jag ingen uthållighet. Någon kunnig fågelskådaren hade satt upp sex fina skyltar med sex vackra fåglar på var skylt. Jag fotograferade alla sex skyltarna. Så var fågelskåderiet avklarat.

 

Inte hade jag ro att stanna hela dagen och göra inget ting. Redan till ett hade jag tröttnat och fortsatte min färd mot östkusten.

Ägnar två dagar åt kusten. Pengar och turister är det som gäller. Följer kusten kanske 100 mil uppåt. Stannar i en typisk turiststad med affärsgata som har allt en modern människa behöver. Sandaler med snören. Blusar i samma motiv till mormor, mamma, dotter och barnbarn. Ruskigt bra om man skulle tappa bort barnbarnet. Många vackra damer och feta herrar med slips till undertröjan. Jag köpte en grillad kyckling och for norrut längs kusten till kustvägen tog slut.

IMG_2235

Längs kusten finns en smal remsa där man odlar sockerrör och turister, bägge lika lönsamt. Längs hela östra kusten ner till AU:s södra del är det ungefär lika dant, jag ska åka ner och titta.

Badliv är inte min grej, Jag vänder näsan mot inlandet och kör över bergskedjan som skiljer kust och inland. Åker hela dagen, buskarna blir mindre. Kommer in i boskapsområdena, skog buskar och stora betesmarker. Ofta är det avbränt på båda sidorna, det har regnat här och det nya gräset växer. Kängurur på vägkanten både döda och levande.

IMG_2242

Hela nästa dag sydväst, jag ser inte många kossor trots att det är boskapsmarker. Små städer ett par hundra innevånare. Inte mycket folk ute i städerna. Det blir varmare igen.

I dag har jag kört ungefär 50 mil stor del grusväg och resten 13 fotsväg. 13fots väg innebär att den asfalterade vägbanan bara är 13fot bred, lite bredare än en bil. vid möte åker bägge bilarna utan att sakta ner ut med halva bilen utanför vägen, vänstra hjulparet ut på vägrenen. Det otäcka är när man ska upp igen om det är stor nivåskillnad mellan gruset och asfalten eller om asfalten är trasig.

Men det fungerar det med.

Sitter i skymningen bakom bilen och skriver, ca 39 grader, dagen har varit varm men jag närmar mig Cunnamulla en stad som är känd i någon visa som jag aldrig hört. Viskompis med Waltzing Matilda. Till den kan jag två ord, den sitter jag och nynnar hela dagen.

Dörrarna stängda i natt.

IMG_2248

Att jag stannade just här beror på att det var en skylt om Mudd Spring, ler källa. Lera var det inte och inte var det källa heller. Inte mycket att titta på. Men bra övernattnings plats.

Ingen annan hade varit här och tittat på ett par dagar. Vinden hade täckt över gamla spår och gjorde det lätt för en gammal scout att tyda spåren, bägge två. En mindre orm ca två cm breda spår hade slingrat sig fram och tillbaka ett par gånger eller så var det två mindre ormar som flydde från den större ormen. Den större ormen med spår som cykelhjul hade slingrat sig runt, runt i en cirkel. Jag undrar om det kan ha varit en ringorm. Ska ha dörrarna stängda och fönster öppna i natt, så ingen orm hoppar in i för att dela min bedd.

Jag har i flera dagar åkt genom ett skogs bevuxet landskap och när det blir torra mer buskar och kortare träd. Nu kan man tro att en skog är en skog med träd, problemet är att här finns inga träd som ser ut som svenska träd. Att kalla skogen för skog är inte rätt beskrivande. Träd i skogen här står glest och stammen om det finns en stam så delar den sig före två meter. Ska man såga timmer får man tänka på annat sätt och såga korta smala och tunna golvbrädor. Moderna hus bygger man i korrugerad plåt och plåtprofiler. Vissa träslag äter termiterna upp andra klarar sig.

När jag sitter här och skriver så kryper myrorna upp på benen och biter mig, kanske termiter som tycker jag är torr och träaktig.

IMG_2258

Det är torrt även för att vara i AU. En lärd man jag träffade, en bartender, i en mycket liten stad berättade att ett normalår behövdes det 9 tum regn för att det ska gå runt. En tum är 25 mm. Under de två senaste åren har det kommit 2 tum om året. Det ser mycket dystert ut för boskapsskötseln i det området. I år har regnet uteblivit helt.

Strax väster om Brisbane
Hlsn Klas

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.