Africa 2016 (Live tracking) – Alexandria till Kapstaden

Här kan vi följa SWES resenärerna från Alexandria till Kapstaden.

 

Vissa webbläsare kan ha problem att visa sidan, vid problem testa med annan webbläsare.

 

Nedre Egypten (2016-10-15):

https://vimeo.com/187482788/6ae4484337

Övre Egypten (2016-11-06): 

https://vimeo.com/190414463/7e9f1ca7f2

Uppdateringar kommer ske löpande.
Ställa gärna frågor och kommentera.

28 tankar om “Africa 2016 (Live tracking) – Alexandria till Kapstaden

 1. Klas Boethius says:

  Nu är jag i Casablanca och ska i övermorgon få bilen den 17/3. som vanligt har tidsplanen inte hållit när det gäller båtar. I stället för tre veckor har det så här långt tagit fem veckor.
  jag har tillbringat en vecka i Athen och titta på Akropolis, en vecka i Rom det visade sig att påven bor inte i Vatikanen, en vecka i Madrid.
  en vecka i Rabat, en vecka i Casablanca och en vecka i Marakech och nu tillbaks i Casablanka.
  Min resa runt Medelhavet har blivit väldigt dyr, lika dyrt som resan från Göteborg till kap Staden, nja kanske inte riktigt.
  nu ska aj följa våren hem.

 2. Klas Boethius says:

  Jag har nu tillfälligt stängt av trackern, bilen är nu i en container och ska i morgon lämna syd afrika. . jag flyger härifrån på lördag och sätter igång den om allt går som det ska på måndag eller tisdag.
  Durban är en otrevlig stad. speditören förbjöd mig flera gånger från att gå ut när det är mörkt. Mekanikern som tömde bilen på diesel ville inte att jag skulle åka taxi det var för farligt, han erbjöd sig att komma och hämta mig. folk är otroligt trevliga men är rädda hela tiden och undrar vart dom kan flytta. Jag föreslår Australien.
  Bilen går till Casablanka så jag kan följa våren upp till Sverige ska bli trevligt att komma till Europa.
  båtresan tar tre veckor ska fundera på vad jag ska göra under tiden, hade varit trevligt med Madagaskar. men där är det regn tid just nu och vägarna är ej farbara

 3. Klas Boethius says:

  Jag har nu kommit till Durban för att ordna med alla handlingar för att skeppa bilen. bilen kommer att avgå från Port Elisabth den hamn som är djup nog för RO RO.
  jag har varit på Game Reserv här, Etocha och Kruger park här i SWA. jag är slagen av häpnad, mycket mer fantastiskt än vad jag trott. Lejon, cheetas, elefanter, giraffer, flodhästar, noshörningar och en mängd andra djur. Många så nära att jag kunnat fotografera ögonbotten. djuren är helt orädda så länge man sitter i bilen. Går man ut, vilket är helt förbjudet, så blir man uppäten eller krossad av en elefantfot.
  här nere i SWA är parkbesöken inte dyra men uppe i norr, Kenya, Uganda och Tanzania är det fruktansvärt dyrt. mellan 2-5000 kr per dygn. det som gör det dyrt är bilen . Extra betalt för utländsk bil men man slipper guidad tur och kan åka på egen hand.

 4. Klas Boethius says:

  hej försöker igen som vanligt försvinner texten när jag skriver.
  hej jag har nu hunnit till Kapstaden efter att korsat Uganda, Tanzania, Malawi, Zambia, Botswana och Syd Afrika. Zambia var en höjdare på alla sätt.
  Tyvärr är det så att det går inte att besöka alla naturreservat man vill.
  Hittills harresan gott väldigt bra utan några större problem.
  Ni som är på väg hit tänk på att Kapstaden är väldigt dyr stad men det finns ett par campingplatser ute eller på väg ut till Godahopps udden.
  hlsn Klas

 5. Fredrik Boethius says:

  Hallå hemma i Sverige!
  Det har gått undan de senaste dagarna, kan man lugnt säga. Förstod att det hade varit svårt att följa framfarten de senaste dagarna, då trackern fick slut på batterier och jag inte lyckades få igång den igen. Jag testade dock det gamla knepet med att trycka på alla knappar idag, och det verkar enligt ovan ha börjat fungera igen.
  Vi har tagit oss igenom de södra delarna av Etiopien i ganska rask takt. Vägarna har inte varit allt för bra, men det har inte funnits speciellt mycket trafik på dem heller, så hyfsat fort har vi ändå kunnat ta oss fram. Savannen hade vid det laget brett ut sig åt alla håll och det enda vi hade att titta på var enstaka sömniga byar längst vägen. Detta till trots har det varit svårt att stanna någonstans längst vägen för att laga lite mat i lugn och ro, för bakom en buske fanns det alltid någon som var nyfiken på vad det var för turister som kom!
  Efter att ha tagit oss över gränsen in i Kenya blev vägarna märkbart bättre, och då det endast bredde ut sig ödemark åt alla håll istället så gick resan ner mot Mt Kenya än snabbare. När vi väl kommit ut ur ödemarken så ökade bosättningarna och grönskan markant. Vi gjorde inledningsvis ett stopp vid Samburu National Park, då Klas bestämt skulle se “the big five”. Entrepriset och kostnaden för att få campa gjorde gubben smått missnöjd, men när vi 15 minuter senare blev stoppade av en elefant på vägen steg stämningen markant igen. Lejon, zebror, diverse antiloper och dikdiks gjorde oss även sällskap. Det enda som saknades var giraffer. Vi åt därefter middag på campingen invid en flod i solnedgången, där babianer stod för underhållet på andra sidan.

  Vi bestämde oss därefter för att ta den östra ringleden runt Mt Kenya, via Mebu och Embu, för att få oss en titt på berget, men ringleden visade sig ligga för långt ifrån själva berget, som även var insvept i moln och dimma, så någon mer noggrann titt på det blev det tyvärr inte. Däremot fanns det en hel del annat att se. Grönskan ökade som sagt markant och längst vägen, där man även upprättat en hel del bosättningar (sällan en tom yta närmast vägen där det var möjligt att bygga hus), och bananträd, majs- eller téodlingar smyckar terrängen som vid det här laget även har blivit rätt kullig.
  Eftersom vägen var i så pass gott skick, och man inte kunde ta någon närmre titt på berget, fortsatte vi därefter i västlig riktning. Eftersom ingen av oss är något större fan av stora städer kom vi överens om att se hur det låg till i västra Kenya och därefter ta oss mot Uganda. Naturen varierar kraftigt från torr ödemark till grönskande skog- och odlingsmark.
  Kenyanerna har hittills varit fantastiska värdar, men något vidare bra förare är de tyvärr inte, har det visat sig. Ju längre västerut vi kommer, desto fler blir lastbilarna och personbilarna, som gör att färden saktas ner något, trots bra väglag.

  Resan har som sagt gått en hel del snabbare än planerat, mycket på grund av att vi ganska omgående fick syn på det djurliv som lockade och att vägarna varit så bra. Vi befinner oss nu ett par mil öster om gränsövergången vid Malaba och har som plan att ta oss över under morgondagen. Förhoppningsvis har jag nu fått GPS-trackern att fungera, så att ni kan fortsätta följa resan.

  Och vad gäller min förmåga att äta nudlar och bönor så har ni inget att oroa er för mer än att Klas gör för små portioner!

  /Fredrik och Klas Boëthius
  Öster om Malaba, Kenya

  • Fredrik Boethius says:

   Jag håller förresten på att filma resan med min GoPro, motsvarande det jag gjorde under Pamir-resan. Kommer att klippa ihop det på motsvarande sätt när jag väl kommer hem igen, så kommer ni att få er en hyfsad uppfattning om terrängen, naturen och de kenyanska bilförarna!

   • Fredrik Boethius says:

    Eftersom vår resa gick såpass mycket snabbare än planerat har jag kommit hem till Sverige igen. Vet inte riktigt om jag vågar svara exakta datum för Klas, men senast vi diskuterade det när jag var där nere så beräknade han sig vara hemma redan i mars-april, så min gissning är att han kommer att ha passerat Kapstaden vid den perioden som du är där.

 6. Claes v S says:

  Hej Linus,

  Har nu kommit hem från Etiopien och Fredrik har tagit över kartläsandet och de håller så smått på att ta sig till Kenya och därefter Uganda. Jag har lagt ut två bildspel över Sudan och Etiopien på Vimeo och skickat länkarna till Martin som ska lägga upp de här på sidan.

  Titta på Etiopien bilderna så hittar du allt från matning av vilda Hyenor till gifta kvinnor som tävlar om att bli piskade av unga män. Ja det är mycket märkligt man stöter på när man reser runt som vi gör.

 7. Linus Hjelm says:

  Hej!
  Det låter som att du får lära upp Fredrik hur man tillagar nudlar med bönor – kan bli viktigt för husfridens skull misstänker jag! Bilder hade ju varit väldigt uppskattat, men det förutsätter ett öppet internet först och främst.
  Hur länge ska Fredrik hänga med? Blir det raka vägen mot Kenya nu eller blir ni kvar i Addis? Trackern som funkat utmärkt hittills har varit overksam i 4 dagar nu…
  Hälsn.
  Linus

 8. Klas Boethius says:

  Nu harClaes åkt hem och Fredrik kommit i stället. Claes var bra på laga nudlar med bönor, frågan är om jag bytt ner mig, tiden får visa.
  Jag ska försöka att regelbundet skicka rapporter, jag kanske kan lära mig att lägga in bilder.
  jag har varit och sett på Lucy, det varen liten småtting två tvärhänder hög och lite skelögd. Jag undrar om hon någonsin blev gift. Arin som låg i montern bredvid var 1,2 miljoner år äldre.
  Jag undrar hur det funkar, fanns det tidräkning redan då?
  Annars finns det inte mycket att titta på här i Addis
  hlsn Klas

 9. Claes v S says:

  Nu har vi kommit till Addis Abeba och jag flyger hem imorgon och hem till ett fritt internet. Kan då ladda upp lite fler bilder som visar vår resa i Sudan och Etiopien.

  Kommer precis ifrån den märkligaste delen av Etiopien, det sydvästra Omo distriktet. Ett område med en 15 -20 olika stammar som talar sinsemellan helt olika afrikanska språk och lever ett liv som från ett annat årtusende. Mycket intressant men också förvirrande bisarrt. Ingen ide att förklara, bilder säger mer än tusen ord och jag ska lägga upp dessa på Vimeo som tidigare så får ni se själva.
  Klas hämtar upp Fredrik på Onsdag och fortsätter sedan till Kenya och Uganda och firar jul o nyår i bushen. Ska bli jättespännande att se den fortsatta resan.

  /Claes

 10. Linus Hjelm says:

  Wow! Häftigt, och märkligt, med hyenorna!!! Lyckades ni ta några foton på det?

  Ha ha, jasså lamellerna var redan slut igen? Den bilen verkar äta dem :-).
  Ja ok! Det hade ju kunnat bli ett ordentligt äventyr med sandkörningen. Men å andra sidan fick jag intrycket av att det inte fanns speciellt mycket att se i Somaliland..? På tal om Somaliland så var det ett inslag på nyheterna igår om en kvinna från Göteborg (med rötter från Somalia) som hade åkt till just Somaliland och öppnat/driver ett apotek där.

  Så hur ser de närmaste planerna framöver ut?

  Vassego, det var bara ett nöje!

  Ta det vackert!

 11. Claes v S says:

  Jo Linus. Nu har vi varit och sett hur de matar hyenor som kommer insmygande från omgivningarna till Harar på kvällen när de blivit mörkt. Helt bisarrt! Det sker strax utanför de gamla stadsmurarna mitt i ett bostadsområde där det nyligen lekt massor med småungar. Man ska tydligen ha hållit på så här sedan slutet på 1800-talet så hyenorna är troligen rätt så vana vid detta vid det här laget. Men de är inte tama.
  Vi har dessutom hunnit med att byta såväl bromsklossar som lameller på Klas bil, så vi är väldigt nöjda. Etiopisk bergskörning kräver sin tribut.
  Vi har också lagt ned att åka till Somaliland och vidare till Djibouti. Vi förstod att det var ca 30 mil sandkörning i Somaliland och vi tyckte det var lite riskabelt ned tanke på Klas tunga bil. Men tack för insamlandet av info rörande visum.

  Hälsningar Claes & Klas

 12. Linus Hjelm says:

  Wow!

  Verkar riktigt spännande! Vad häftigt med Lalibela, minns att jag sett nåt om de kyrkorna på nåt program på TV, men aldrig hört talas om nån som varit där!! Det låter otroligt spännande med Harar också!! Goolade på bildre därifrån och då kom det upp flera bilder där man matade tama? hyenor!!

  Gott att höra att ni har kommit ur den värsta censuren också! Och all cred till denna sidan som verkar kunna hålla sig under radarn!! 🙂

  Längst ner i Riftdalen borde det väl vara ordentligt varmt också – nåt som ni inte verkar vara vana vid vid det här laget 😉

  Ja jag såg att den klistermärkessidan även hade ett märke för Pamir Hwy – har inte skaffat det dock.

  Väntar med spänning på nästa “rapport”

 13. Claes v S says:

  Hej Linus, (svar till mailet nedan, det blir så svårläst med alla dessa trådar)

  Vi har nu kommit till en sjö som heter Hayk här i Etiopien och campar vid en restaurang som utgör den lokala nattklubben och pumpar dansmusik hela tiden. Det blir väl att anamma de lokala sederna ikväll, klämma några öl och hänga på.

  Jo vi kör på några riktiga SWES vägar. Rätt vanligt är att vi kommer en 15- 20 mil på grusvägar under en dags körning upp och nerför bergen med en höjddifferens på 2000 m. Det går inte fort, men vilka vyer! Sanslöst vackert. Jag tror det var du som tipsade om den där engelska internet sajten som sålde flaggor o dyl. De har också ett klistermärke att sälja till de som har kört på Afrikas högst belägna publika väg på 4.350 möh i Bale bergen. Den ska vi också försöka klämma.

  Internet fungerar bra utanför Addis Abeba, men som sagt är i princip alla sociala medier och mailservrar nedstängda. Dock har regeringen inte förstått vilken subversiv verksamhet som bedrivs på SWES hemsida, så denna kommer vi fortfarande åt. Men bilder får vänta tills jag kommer hem och kan ladda upp fler på Vimeo.

  Det är väldigt mycket att se och upptäcka i detta så variationsrika land, både vad gäller landskap som olika folkslag. Så vi kommer att utforska landet ordentligt. Jag åker hem den 12 dec men då kommer istället Fredrik ner den 14 dec. Därefter fortsätter SWES expeditionen med Klas & Fredrik söderut, men nu följandes Rift Valley istället för Blå Nilen.

  Jag kan också berätta att vi hade två punkar på samma dag (men inte vid samma tillfälle och inte av samma orsak). Som tur var befann vi oss i staden Lalibela ( googla och se på kyrkorna som är uthuggna i berget nedåt. Precis som i Kappadokien fast i granit) så vi kunde fixa nya slangar och få bägge reparerade. Det är en lärdom för framtida SWES resor, ta alltid med slang även om du har slanglösa däck. Tar mycket mindre plats än däck och går alltid att fixa i bushen.

  Nu tar vi oss nerför Etiopiens norra högland och ska köra ner i botten på Rift Valley. Mycket torrare och mer ökenkänsla tror jag. Vi försöker nog sedan ta oss ut mot Somaliska gränsen för att komma till den muromgärdade staden Harar. Ute i öknen ligger denna, legendomsusade och sägenomspunna, karavanstad som räknas som Islams fjärde viktigaste efter Mecca, Medina och Jerusalem. Ska bli spännande.
  Fråga gärna. Jag loggar in när jag kan och svarar.

  Claes & Klas

 14. Claes v S says:

  Hej Linus,

  Tillbaka igen från Patanal? Hoppas du hade det bra och såg någon jaguar.
  Vi har det toppen. Är i södra Sudan just nu nära gränsen mot Eritrea men ska imorgon dra vidare mot Khartoum. Sover ca var tredje natt på hotell och övriga nätter i öknen. Vi har ingen termometer men det är riktigt hett mitt på dagen men svalnar av till ca 25 på kvällen. Vi sover med öppen dörr och framåt morgonen är det riktigt skönt med pyjamas och täcke. Sen börjar det om igen.
  Du kan se lite bilder från nedre Egypten om du går in på Vimeo länken ovan.

  Jag har också precis lagt upp en ny bildvisning på Vimeo från Övre Egypten när vi kör i Vita Öknen (vi smet in i West Desert) och är troligen de första som har varit där på två år sedan det stängdes. När vi fastnade i en militärkontroll till sist blev vi eskorterade till Luxor. Men vi fick se vad vi ville – klicka på denna länk:

  https://vimeo.com/190414463/7e9f1ca7f2

  Martin ska lägga in denna länk på riktigt senare i veckan. Han är på någon resa nu.

  Klas hälsar.

  • Linus Hjelm says:

   Hej igen!

   Ursäkta det sena svaret men ja, är tillbaka från Pantanal nu! Vi fick se och fota massor, däribland flera jaguarer!!
   Jag ser på trackern att ni hunnit in i Eritrea nu!! Häftigt! Har sett fotona på Vimeo (riktigt bra sätt att visa foton på förresten), det ser kanon ut och ni verkar ha det bra! Alla monument och historiska platser ser väldigt mäktiga ut!! Är det stor skillnad mellan Egypten och Sudan?

   Ser att ni precis har kört runt en stor sjö i Eritrea. Är det fortfarande öken där eller har det blivit grönare nu? Några bekymmer/krångligheter vid gränser eller med poliser eller så?

   Ha det fortsatt bra och lycka till med allt! 🙂

   • Claes v S says:

    Fortsättning på mitt tidigare svar.
    Nej, Vimeo är spärrat så jag kan inte lägga upp bilder på ett tag. Så är även alla sociala medier såsom Facebook, Instagram, etc.
    Jag kan heller inte logga in på Outlook mail server. Har dock hittat en VPN via Opera mini-browser där jag kunnat via ett nytt lokalt G-mail konto såväl sända som ta emot e-mail (claesvonscheele503@gmail.com).
    Ingen diktatur kan hindra information att spridas idag.

    Claes

    • Linus Hjelm says:

     Hejsan!

     Mycket kul att läsa och höra ifrån er! Gott att höra att allt går bra, förutom censurerande diktaturer dock… Intressant att Sudan var (verkar vara) en så positiv upplevelse. Har förstått på TV-program osv att Etiopien (och inte Eritrea givetvis..) ska vara väldigt bergigt och vackert – men att ni kört på 4300 möh och kännt på minusgrader var minst sagt en överaskning!!

     Syns att du inte lyckades ladda upp Sudanbilderna, du får gärna göra det sen när det blir tillfälle! Är det bara i Addis Abeba som internet är spärrat i?

     Vet ni hur länge ni blir kvar i Etiopien? Antar att Kenya är nästa land sen?

     Kan ju komma med en liten nyhet härifrån hemlandet så länge och det är att jag ska sluta på Volvo och flytta till Linköping. Har fått jobb på Saab Aerospace där! Flytten blir strax efter nyår. I det jobbet innebär det en del tjänsteresor till Sydafrika. Vem vet, kanske går det att få till ett möte där senare….??

     Ta det vackert och hälsa Klas!
     Linus

     • Fredrik Boethius says:

      Jag åker ner för att möta upp med Klas den 14:e och därefter blir det Kenya och därefter Uganda. Hur lång tid det blir i varje land är inte bestämt än, om inte Klas har ritat upp någon bra plan vid det här laget, men vi kommer dock att befinna oss i Entebbe i början av januari!

  • Claes v S says:

   Hej Linus,

   Ja vi har kommit in i Etiopien nu. Allt har gått bra och enkelt när vi passerat gränserna. Sudan var fantastiskt! Underbart land att resa i med mycket öknar men också enorma åkermarker som är mycket bördiga men mest av allt jättevänliga och gästfria människor. Hade jag inte förväntat mig.
   Etiopien är helt annorlunda. Höga berg och djupa dalar. Vi har kört på höga höjder (4300 möh) och sovit i minusgrader. Säkerhetsläget är också mycket skakigare, många män går beväpnade och det är ofta beväpnade vakter runt hotell och offentliga byggnader. Regeringen har stängt ner all internet i huvudstaden och det har tagit mig nästan en vecka att få till en lösning att skicka e-mail hem. Men det är jätteintressant land att resa i. Hur mycket som helst att se och uppleva så vi har det jättebra.
   Har satt ihop ett nytt bildspel över Sudan och ska försöka få iväg det till Vimeo men jag är osäker på om det kommer att gå.
   Hälsningar Claes & Klas

 15. Linus Hjelm says:

  Härligt jobbar och friskt kört!!! Jättespännande! Lycka till med allt framöver!
  Hur går det att sova i “hytten”? Inte för varmt? Vad ligger temperaturerna på förresten?

 16. Claes v S says:

  Hej Östen,

  Vi körde i en loop ut i västra öknen här i Egypten mot Libyska gränsen, vilket var fantastiskt, och sedan efter att ha blivit upptäckta, fick vi militäreskort tillbaka till Nilen och Luxor. De litade nog inte riktigt på oss. Vi är nu nere i södra Egypten och väntar på vårt Sudanesiska visum och hoppas korsa gränsen i början på nästa vecka.

  Jag ska försöka få ihop ett bildspel till innan vi sticker till Sudan.

 17. Claes v S says:

  Hej alla, nu har trackern kommit igång (tack Bralle för lånet) så ni kan följa när vi kör fel.

  Efter att ha hämtat bilen i Alexandria åkte vi till El-Alamein för att titta på slagfältet och gå på museum. Övernattade vid den tyska kyrkogården/minnesmärket med fri utsikt över stranden och medelhavet. Nu har vi idag i alla fall kommit ner till Bahariya oasen och bor här hos en svensk kvinna som heter Ann Brun. Hon har ett litet hotell här (Golden Valley Hotel) och organiserar safaris ut i Vita Öknen. Jättetrevlig. Vi grillade entrecot på glöd i sanden och fick höra hur livet här i Egypten fungerar. Mycket intressant.

  NI kan se bilder ovan om ni trycker på länken för watch video. Lösen är SWES

Lämna ett svar