Marocko 2014 – uppdaterad

Då var det dags att sammanfatta årets sommarresa :)

Detta året gick den till Marocko med en lång uppvärmning genom Europa.

Först lite siffror:

Totalt körda km: ca 10 000 (trippmätaren nollställdes efter att jag bröt strömmen pga av fel som nämns nedan).

Antal dagar på resande fot: 28

Antal länder besökta/passerade: 6, Tyskland, Frankrike, Schweiz, Spanien Marocko, Danmark

Antal körda km de sista 44 timmarna (måndag lunch tom onsdag morgon): 2 862

Totala fel på bilen: 3
1. Trasig blinkerslampa – åtgärdat av mig ;)
2. Läckande damask vänster framaxel – åtgärdades av Toyota Marseille, bra och snabb service, rekommenderas
3. Lossad givarkontakt alt luftslang. Skedde i Spanien, och all kommunikation skedde med Google translate så lite oklart exakt vad som skett, men de fixade det efter lite letande. Mycket snabb och bra service där med, kan rekommendera det lika varmt. Motorlampan tändes när detta skedde, så jag försökte mig på en Norsk reset, men det funkade icke … ;)

Dagar i Marocko: 10

Antal andra “äventyrsresenärer” vi träffade på i Marocko: 2, det var två par från Portugal som kört mer eller mindre samma vägar som oss och var på väg hem även de, vi träffade dem någon av de sista dagarna när vi bodde utanför Marrakech.

Antal gånger jag blev erbjuden att köpa narkotika i en normal Marockansk stad: minst 3-5, ibland mycket mer … måste berott på semester-skägget ;)

Maxtemp: +50C (i öknen)

Antal timmar på Dromedar: ca 3

Antal nätter i öknen: 1

Antal punkteringar: 0

Antal fastkörningar i sand: 1

Antal hotellnätter: 3 (varav 2 var pga nödsituation/sjukdom, 1 var ren slapphet).

Antal lagade måltider: Inte så många som vi borde lagat …

Antal köpta souvenirer: För många

Antal köpta souvenirer till överpris: alla!

Sammanfattningsvis är vi nöjda med resan och huvudmålet Marocko, men! vi var mer eller mindre ensamma (?) turister i vissa städer och blev hårt uppvaktade av alla “guider”, hashförsäljare osv som inte hade många andra mål än oss. Det var sjukt påfrestande, vet inte om det hjälpt om man åkt i grupp, men kanske.
Jag hade hört talas om Marrakech och att man blev hårt ansatt där, men efter att ha upplevt de andra städerna så var Marrakech inget jobbigt alls, snarare tvärtom då det fanns massor av turister att prångla på saker, vi kom undan i mängden kan man säga.

Vi hyrde en guide som visade oss Fes, en ganska cool gammal stad som har många “first in the world” saker, och det som är ännu coolare är att allt finns kvar. Hotell från 800talet, kamelhotell från 900talet, universitet osv osv
Det guiden sa var att många Marockaner var lite extra stingsliga under Ramadan, eftersom de inte får äta, röka (vilket många gör väldigt mycket) eller dricka vatten när solen är uppe (ca 0400 till 2030).
Vet inte om man skall undvika Marocko under denna tiden pga av det, men vi var väldigt ensamma turister överallt på gott och ont.
Och ärligt talat så träffade vi inte på några griniga Marockaner, bara väldigt energiska guider och försäljare som inte riktigt ville acceptera ett nej.

Dag 1
I “vanlig ordning” (började med det förra året, så lite tidigt att kalla det för en vana) så smög jag iväg från jobbet redan på lunch sista dagen innan semestern, och åkte hem och packade bilen för att kunna hämta frugan vid 16-tiden.
Därefter full fart mot Kiel-färjan.
En bra början på semestern, slappna av och få 50-60mil gratis medan man sover, vakna upp utsövd i Tyskland med hela dagen framför sig.
Detta året hade vi dessutom lyxat till det extra med hytt som hade bubbelpool, mycket uppskattat av barnen och till och med jag doppade mig en stund.Bubbelvin ingick det oxå :)
Postad bild
Lycklig son som inte vill vara med på bild …
Postad bild
Dag 2 (Midsommarafton)
Vi hade bestämt träff med Östen (bla Toyota4x4 medlem) på en camping strax utanför Bad Kissingen, för att fira Midsommar tillsammans.
Både han och jag hade siktet inställt på Äventyrsmässan (med biläventyr i fokus) som går av stapeln där varje(?) år.Bilresan dit gick via Autobahn förutom lunchen då vi gjorde en avstickare till en liten by för att få något godare än “Autobahn-mat”, rekommenderas alltid. Halva priset och minst fyra gånger så gott :)Anlände campingen och började omedelbart koka potatis och öppna sillburkar.
Tyvärr hade vädret ännu inte ändrats mycket från Sverige, så det blev den enda gången under resan våra “varma” kläder användes …Även en annan SWES-medlem hade anslutit och deras husvagn fick utgöra basecamp för firningen :)
Postad bildEn på det hela mycket trevlig kväll som dock avslutades ganska tidigt pga trötthet efter en hel dags körande och för att vara utvilad inför dagen därpå då den spännande mässan skulle besökas.
_________________________________________________
Dag 3 Äventyrsmässa
Dagen var helt vikt åt mässan som är en riktig inspirationskälla för äventyrsfolk.
Men även mässans camping skall besökas, där finns det sjukt mycket coola bilar byggda och ombyggda på alla sätt man kan önska sig.Efter en mjukstart, det tar alltid lite extra tid innan familjen har kommit in i semester-mode med att fälla tält osv, så satte vi av mot mässans camping.
Vi visste att vi närmade oss när mer eller mindre alla bilar vi mötte så ut som våran ungefär.Familjen redo för att titta på äventyrs-saker :)
Postad bildLite random bilder på bilar mm
Postad bild
Postad bild
Postad bild
Postad bild
Postad bild
Postad bild
Postad bild
Postad bild
Postad bildYou name it, they got it :)
Fortsättning dag 3
Efter att ha gått omkring och dräglat på mässcampingen ett tag (där man kan parkera bilen gratis) så var det dags att ta bussen (gratis bussar som går regelbundet mellan campingen och mässområdet) till mässan.
Även där bjöds det ett utbud av det mesta, från taktält till färdigbyggda monsterlastbilar. Vart man skall använda dem är oklart, de går nog knappt att köra på allmän väg, så stora var de :)Hundkojor specialbyggda efter önskemål …
Postad bild
Så här vattentätt är Howling Moon’s taktält
Postad bildSjälva fastnade familjen för detta konceptet, och efter att ha pratat med ägaren/grundaren Tom himself så var det nära att vi slog till på stående fot, men som tur var så sansade vi oss lite ;)
Men tanken finns där, grymma bilar!
Postad bildMonsterlastbil med Bulan framför som måttindikator, för er som inte vet är han ca 130cm hög
Postad bild
Lycklig pappa poserar framför sin nya drömbil :)
Postad bildEfter detta så fortsatte vi söder ut mot campingen med stopp för middag på en trevlig italiensk restaurang strax utanför Bad Kissingen.
Fortsättning dag 3 (eftersom det inte går att edita efter några minuter :P).
Glada i hågen så anlände vi till campingen klockan 21 och får då reda på att receptionen stänger klockan 2000 och bommen är stängd …
Vad göra nu?Hotell tänker vi, och kör över till andra sidan den stora vägen där vi noterade ett hotell på vägen till campingen.
Frugan går in för att kolla priser och tillgänglighet.
Hon kommer ut mycket nöjd tillsammans med en från hotellet, de går med på att vi bor i deras trädgård mot en liten summa pengar. Hur bra som helst.
Vi har fri tillgång till deras Spa som givetvis har duschar och toaletter.Hur nice som helst …
Postad bildMaria njuter av sin frukost
Postad bild
_
Allt eftersom man skriver så kommer man på massa saker man vill delge eller berätta om, tyvärr försvinner en hel del av detta ju längre tiden går.
Men här kommer några saker “bra att veta” innan man åker/planerade resan … (utan någon inbördes rangordning).* Ramdan, vet inte hur mycket det spelade in på upplevelsen. Men vet man om det så kanske man kan läsa på lite vad det innebär osv. Det vi noterade mest var att det var som att åka genom spökstäder ibland eftersom ingen var ute, alla låg i skuggan och vilade. Tro fan det när det är över 40C och man inte fått äta eller drick på 8 timmar …* Euro, ta med “massor” in till Marocko. Det går alltid (?) att betala med euro, och jag tror man kan förhandla sig till bra växlingskurs. De flesta jag handlade av frågade om jag hade euro, vilket jag tyvärr inte hade. Deras sug efter euro antar att det beror på att Dirham inte går att få tag på i utlandet, vilket väl innebär att inga andra valutor går att få tag i inom Marocko (spekulation från min sida).* Dirham, går bara att få tag på i Marocko (ev svartväxlare i hamnstäderna på Spanska sidan?). Det sura är att nästan ingen affärsverksamhet tar kort, utan man är tvungen att ta ut cash hela tiden, det man max kan ta ut är 2000DH åt gången, och de försvinner förvånansvärt fort ;) På varje kontantuttag så har iaf jag en uttagsavgift, vilket är lite surt. Därför min rek ang euro ovan, de kan man ju alltid spendera på resan hemåt igen …* Medicin, även detta går att använda vid handel. Vet inte varför, men våra huvudvärkstabletter mm var väldigt attraktivt.* Alkohol, inte för att jag är någon storkonsument, men tycker man om alkoholhaltiga drycker bör man ta med det. Det är väldigt svårt att få tag i om man vill ha, finns bara i vissa turistaffärer och restauranger (dyrt och dåligt (enligt mig) Marockanskt vin. Håll er till vatten (på flaska ;)) / läsk. Vill man så kan man även använda alkoholen som bytesvara, men då kanske det är bäst att låta dem fråga efter det, så man inte förolämpar någon.* Kläder, vill man vara godhjärtad (och det vill man ju) så kan man ta med utgångna kläder/skor och ge bort till alla de tiggare som finns. Skor skall enligt uppgift vara speciellt uppskattat. Detta fick vi bevis på när yngsta sonen fick ett par nya sandaler då de gamla gått sönder lite. De gamla ställde jag väl synligt i den shoppinggalleria (heter det så?) som vi var i, det tog inte många sekunder innan de var borta.* Färjebiljetter till Marocko, köpes enklast längs vägen. Det finns massor av försäljningsställen när man närmar sig södra Spanien. Dock är det fortfarande oklart för mig om det är någon prisskillnad beroende på var man köper och vilket rederi man använder sig av. Vi betalde 318 euro ToR Algeciras – Ceuta, med öppen biljett gällande 12 månader. Tror iaf det var OK pris. Vi köpte på det första försäljningsstället vi såg eftersom vi ändå tankade där oxå. Samma pris gäller iaf oavsett hur stor/hög (person)bilen är om jag förstod försäljaren rätt, jag var lite orolig eftersom bilen är lite högre och längre än standard, men det viftade han bara bort och meddelade “no problems”. Vi fick faktiskt även många tips från killen, mycket trevlig :)* “Ökenvägen” mellan Merzouga och Zagora, där bör man vara två bilar om man kör. Jag tänkte att det skulle vara lätt att hitta någon på plats som också skulle den vägen, men tji fick jag. Så vi gjorde som den gode Göran Kropp (må han vila i frid) sa: “Är du det minsta osäker, gör det inte, det kommer fler chanser och inget är värt livet”. Nu kanske man inte hade behövt offra livet, men väl semesterkassan för en bärgning och så vidare. Detta val skulle ganska snabbt visa sig vara det rätta, mer om detta senare :) . Men vill ni köra den sträckan, se till att ni är minst två bilar redan innan.Det var nog allt för denna gången, då fortsätter vi reseberättelsen :)
Dag 4
Frankrike.Väl utsövda och sugna på mer upplevelser så styrde vi bilen mot Strasbourg, Frankrike.Fuskade igen och använde Autobahn. Det gjorde vi inte förra året och har man tiden så rekommenderas det starkt att skita i Autobahn och köra de små fina tyska landsvägarna. Knappt någon trafik, fina vyer och mysiga byar, där man kan stanna och äta en god lunch utan att för den delen bli ruinerad.Efter en kort resa så anlände vi Strasbourg, där huvudmålet för dagen var den gigantiska katedralen.
Staden är nog egentligen värd mer tid än så, men vi hade inte all tid i världen och då får man prioritera :PFörst en god lunch på något som inte verkade vara allt för turistigt, den äldre herren i bakgrunden med ett glas vin, korsord och baguette fick stå för det genuina. Bulan beställde hamburgare ändå ;)
Postad bild
Katedralen är sjukt imponerande och tog om jag har förstått allt rätt hundratals år att färdigställa, de byggde den i etapper allt eftersom pengarna fanns.
Postad bildEn klocka som byggdes för massor av hundra år sedan och som visar klockan (självklart …), månfasen, månad mm mm det coola är att den tar hänsyn till skottår, och den dras upp en gång i veckan (om jag kommer ihåg allt rätt). Har funkar klockrent (ha ha?) sen den byggdes, klart imponerande bygge.
Postad bild
Efter så mycket kultur var vi tvungna att svalka oss med varsin superstor glass
Postad bildStorkar är tydligen Alsace “kännetecken”, dessa skulle vi få närmare kontakt med senare.
Postad bildEfter glassen styrdes kosan mot camping och staden Eguisheim.
Lite tråkig camping men mysig stad. Tyvärr orkade vi inte undersöka staden så mycket, man blir trött av att resa.
För de som älskar vin så kan den nog vara värd någon extra dag :)Efter middagen så fick vi besök av …
Postad bildStorken bara spatserade runt där, vet inte riktigt vad den var ute efter :)
Dag 5, Schweiz
Efter att ha vinkat hej då till alla storkar satte vi av mot Bern, Schweiz.
Väl inne i Schweiz valde vi småvägar, väldigt idylliskt kan man väl säga. Ser precis ut så som man tänker sig att det skall se ut.
Tyvärr inga foton på det, ni får åka dit och se själva helt enkelt :)Väl i Bern så tittade vi runt lite i den gamla staden, inte direkt noggrant bara tillräckligt för att hitta bästa glassen och lite souvenirer.Postad bildPostad bild
Bern gav inga bestående intryck direkt, men vi kanske inte gav staden tillräckligt med tid. Kändes inte som en huvudstad direkt …Sen satte vi av mot campingen som låg vid Montreux fast närmare bestämt den lilla staden Villeneuve (som firade 800år i år). Enligt vad jag kollat så skulle det finnas badmöjligheter vid campingen och när vi frågade sa de ja och hänvisade oss till en småbåtshamn som låg där … Vet inte om vi missförstod eller om de bara har låg krav på badplatser i Schweiz ;)
Fin utsikt var det :)
Postad bild
Nåväl, det gjorde inte så mycket för efter en liten promenad runt staden så öppnade sig himlen och det började både åska och regna. Semesterns enda regn …Ganska nöjd Bula, trots att det inte gick att bada …
Postad bildHär konstaterade jag även att fettläckaget på vänster framaxel började bli lite oroväckande …
Postad bildDet blev totalt sett en ganska händelselös dag.
 Dag 6, Frankrike (igen)
Dagens mål är Chamonix och se hur det ser ut på sommaren.Vägen dit går via serpentinvägar och tar ganska lång tid, vi bygger kö eftersom bilen inte är någon raket och jag orkar inte ligga och pressa.Vägen stiger brant i början och ger fin utsikt över en dal.
Postad bildStora Bilen pustar ut …
Postad bildFina vyer på väg uppåt
Postad bildÄntligen framme i Chamonix
Postad bild
Grymma berg runt omkring
Postad bildVi äter en svindyr lunch innan vi sätter oss i kabinen och beger oss uppåt.
Tyvärr så är det ganska täta moln runt topparna och stor risk för regn, så de avråder oss från att åka upp till de högsta topparna, turen upp till knappa 2000m kostar ändå 50 euro, så kanske lika bra det ;)På väg uppåt
Postad bildHögre än så här kom vi inte tyvärr :(
Postad bildMen som tur va fanns det glass …
Postad bildEfter lite mer runt tittande så lämnade vi Chamonix med lite bitter eftersmak, hade varit kul att åka lite högre upp. Sen att det var svindyrt är en annan sak …Körde till en camping i Valence.
Inte super bra, men dög för en natt. Ganska mysig plats fick vi.
Postad bild
Dag 7, Marseille
Idag var det dags att göra något åt den läckande damasken.
Istället för att köra mot Barcelona så viker vi av söder ut mot Marseille.På vägen lagar jag den obligatoriska Chili Con Carnen, vid en rastplats.
Postad bildVi knappar in Toyota på GPSen och får fram några alternativ, varav vi tar den närmaste, varför inte liksom? :)Marseille är en ganska “hård” stad har jag hört/läst, dvs ganska hög brottslighet, fattigdom osv
Allt detta besannas ganska väl när vi väl kommer in “bakvägen” genom ett slumområde som jag faktiskt inte trodde existerade i västeuropa.
Extremt nedgågna hus, folk som eldar i tunnor på gatan, folk som rotar i sopor, verkligen slum!
Var inte läge att slita fram kameran för att fota …
Hade jag kommit den vägen på kvällen hade jag nog blivit lite rädd, nu kändes det mest obekvämt.
Bilen följdes av många ögon.Men vi hittade utan problem till Toyota, som efter sin lunchbreak, som vi givetvis lyckades “träffa”, satte igång att fixa bilen med en gång.
De började med att skaka på huvudet och säga trasigt på många olika sätt, så jag blev lite svettig.
Men efter ca en timme kom de ut med glada besked att allt var som det skulle och de bara hade justerat damasken lite och fixat nytt spänne. Pjuuu …
Semestern kunde fortsätta :)På väg från Toyota kör vi förbi en Haribo fabrik.
Undrar om de har fabriksförsäljning sa jag, och gissa vad? Det hade de!
Dags att fira den numera hela bilen.
Postad bildShopping i godisbutik, kan det bli bättre när man är sju år?
Postad bildNöjd kille (och fru)
Postad bildEfter shoppingen var det middagsdags och vi styrde mot central Marseille i jakt på pizza (GPSen guideade oss igen :) ).Hamnade efter lite velande på ett torg som var bland det konstigaste jag varit med om.
Överallt satt det folk som var mer eller mindre höga eller rökte för att bli höga.
På detta torg fanns det även ett eller två daghem för småbarn, så blandningen av folk var ganska extrem. Småbarnsföräldrar på cykel som hämtade sina barn, och rastafari folk som rökte allt vad piporna höll :) Men stämningen var god.
Käkade kebabmacka, grymt gott!
Postad bildEfter detta styrde vi kosan mot en camping som hade pool, det var dags för resans första break. Dvs en dag utan bil.
Campingen hette Le Mas, bra ställe.Dag 8, Le Mas camping
Inte nått att skriva om egentligen.
Hade en dag med sol och bad för barnen och återhämtning för mig.Överraskade familjen med pannkakor till lunch :)
Postad bild
Finns väldigt tjäcka färdiga mixer att köpa här i Sverige, rekommenderas.Glad familj som slipper sitta i bilen …
Postad bild
Campingen hade en helt ok restaurang där vi käkade middag och kollade på VM-fotboll (Portugal – Ghana, 2-1).Alltid gött med en break :)
Dag 9, Barcelona, Spanien
Ett en slapprumpedag så blev det hårdkörning (ca 500km) för att komma till Barcelona.Vi gjorde som vanligt och svängde av huvudvägen för att få oss en god lunch, funkade denna gången också :)Siktet var inställt på campingen 3 Estrellas som ligger strax utanför Barcelona med bussförbindelser in till city.Campingen var fin och låg vid havet.
Vad de inte skyltar med är att den ligger rätt under “startsträckan” för Barcelonas flygplats. Så det var många många plan som “körde över oss” med fullt pådrag på motorerna.
Bulan som tycker om flygplan älskade det, själv var jag lite mer skeptisk :)
Men man vänjer sig snabbt och jag tror att trafiken gick en annan väg på nätterna, för då märkte jag inte av det alls.Lyftande plan (fotat med iPhone, så det är närmare än vad det ser ut som …)
Postad bild
Snyggt som vanligt …
Postad bild
Ok, 

 
Here it is 🙂 (med början där den slutade, dvs dag 10)
Ännu mera tack för uppmuntran, gör det lite roligare att skriva :)Dag 10, BarcelonaIdag var vi city slickers …
Bulan hade blivit lovad en Messi-tröja och jag ville se Barcelona.Så efter en ganska soft morgon spankulerade vi till busstationen som låg några hundra meter från campingen, väntade ca 20min på bussen (som går var tjugonde minut) och sen tillbringades ytterligare ca 30min på bussen innan vi kunde hoppa av i centrala Barcelona.Så här hette busshållplatsen (tror jag), som jag fotade för att kunna visa busschauffören på vägen hem
Postad bildEftersom det var lunchdags började vi med att äta lunch på första bästa ställe, vad är det som säger att stället längre bort är bättre? ;)

Efter vad som tycktes vara tiotals kilometer av vandring och frågandes efter var man kunde köpa en “äkta” Messi-tröja så uppenbarade sig Camp Nou framför oss.
Jag inte kan något om Barcelona så jag hade fått för mig att den låg lite utanför staden, men icke sa nicke, ganska centralt skulle jag säga.

Stor lycka! :D
Postad bild

Bara att välja …
Postad bild

Obligatorisk glass efter all shopping …
Postad bild

Den passar :)
Postad bild

Eftersom jag hört att de tjänar bra i FCB så slog jag också till
Postad bild
Nu väntar jag bara på telefonsamtalet …

En på det hela lyckad dag i Barcelona, tyvärr var bussen tokfull på vägen hem och det gick tydligen att trycka in hur många som helst även efter att den var full.
Tack och lov fungerade ACn … 

 
Dag 11, ValenciaNu började det nästan bli lite bråttom att komma söder ut, så siktet ställs in på Valencia.På vägen ner börjar vi diskutera mat (ett alltid lika aktuellt ämne på resor) och kommer fram till att det hade varit gött med köttbullar.
Var köper man köttbullar utomlands? IKEA! Givetvis …
Spaning efter IKEA inleds :)När vi närmar oss Valenica så får vi mycket riktigt syn på IKEA skylten och letar oss fram till själva varuhuset.
Tyvärr börjar de inte med söndagsöppet (det var söndag) förrän veckan efter :PLite sloka ger vi oss av och undrar vad vi skall göra / äta nu.
Som “tur” var ligger en etablering av ett annat välkänt varumärke inte långt därifrån. 
Det är egentligen mot min religion att äta sådant på semestern, men nöden och hungriga barn har ingen lag.
McD it is.För att “bevisa” att vi faktiskt gjort vårt bästa är här ett foto på IKEA taget från uteserveringen av ovan nämnda restaurang.
Postad bild
Kolla till höger om vägskyltarna vad som skymtar bakom trädet :)

Efter denna njutning för själ och hjärta satte vi av mot campingen.
Den var inte mycket att ha, men vad gör man sent på kvällen, bara att bita ihop …
Fast kackerlackor på toa är ingen höjdare

Kan bara bjuda på en intetsägande bild därifrån ;)
Postad bild

Dag 12, söder utIdag berättar jag historien* om de stora tjurarna som står längs de spanska motorvägarna för familjen, och sen sätter vi igång att leta efter dem.Dessutom har inte jakten på köttbullar getts upp, så en tävling inleds vem som kan hitta resp sak först, mycket spännande …Helt plötsligt skriker yngste sonen så jag håller på att köra av vägen, IKEA är hittat.Köttbullar och även fryst potatismos inhandlas.
Alcampo, ett jätte köpcentra ligger bredvid och där bunkras diverse saker upp också.Så småningom så hittas även den första tjuren, men de finns mer vid de avgiftsfria motorvägarna (de som går genom städerna).

Bra att veta:
A-7 som vi körde mycket på är avgiftsfri och går igenom alla städer/byar, man ser mycket men det tar lite längre tid. Maxhast 100km/h om jag inte kommer ihåg helt fel.
AP-7 som vi körde mest på hemvägen (när det är bråttom och man vill hem) är betalväg och har maxhast 120km/h. Dessa vägar går helt utanför städer mm, så man kan mata mera mil på dem om man säger.
Bra att observera är att vi blev klassade som “Typ 2” fordon (husbilar/lastbilar mm) ibland, vilket ger betydligt högre taxa än “Typ 1” (personbil). För att undvika detta är det bästa att köra på manuellt där det finns. Jag tror att det var höjden ink taktält som gjorde avläsningen fel ibland.

Eftersom vi är på semester är det skönt att inte ha något speciellt schema att följa, mera hållpunkter/tider så man inte helt tappar bort sig.
Det gör att jag grovplanerar resan hemma och sen ändrar vi efter behov som vi kör.
På detta sättet så är det svårt att planera in alla campingar osv längs vägen, utan vi gör så att någon gång efter lunch när vi vet hur långt vi troligtvis kan/orkar köra den dagen, letar redan på någon stad och söker campingar i dess omgivning via GPSen. 
På detta sättet missar vi säkert massor av bra campingar osv, men vi vinner väldigt mycket frihet.

Dagens etappmål blev Camping Palomares, en camping som låg bortom all redlighet.
Vi körde i vad som kändes lite för långt, men visst fanns den där till slut.
Fina fräscha toaletter och duschar, tom pool hade de.
Tydligen en nudistcamping, men med en påklädd avdelning, där bodde vi :)

Vi lagade köttbullar och potatismos vilket blev smaskigt.
Tyvärr förstördes hela middagen av bisarra mängder flugor :( 
Vi bytte plats till en som var lite mer blåsig och då löste sig problemet någorlunda.

I poolen blev pappa lite sträng och “tvingade” Bulan att slutligen gå från hundsim till riktigt simning.
Efter att ha lovat ett fint pris och mycket träning slutförde så Bulan 2x10m simning helt själv, stolt pappa :)

Det fina priset …
Postad bild
Ringa hem till Farmor o Farfar på satellittelefonen och berätta om sin bedrift :D

* Historien är den att de från början var reklam för ett spritmärke men efter hand så blev de så omtyckta av befolkningen/turister att den spanska regeringen/staten lät skydda dem, så nu står de där de står och är väldigt mycket Spanien för de flesta. 

 
Dag 13, CeutaDagens plan var att ta sig söder ut mot Algeciras, hitta en lämplig camping och sen ta en tidig båt över till Ceuta för att kunna passera den enligt ryktena väldigt omständliga gränspassagen till Marocko med gott om tid för att kunna köra till första målet i Marocko.Inte mycket hände på vägen.
Vi stannade och lagade lunch, hamburgare :), på en inte superren rastplats men som hade väldigt fin utsikt över medelhavet.
Postad bildEfter denna goda och näringsriktiga måltid så fortsatte vi söder ut.Pga av toalettbehov så stannade vi vid en mack, och efter uträttat behov så bestämde vi oss för att vi kan lika gärna kolla priser för färjan mm på biljettförsäljningsstället som låg i anslutning till macken.
Killen som stod där var mycket hjälpsam med att rekommendera vilka ställen som var bra att passera på och vilka ställen som gav lägst pris. ToR är ju alltid billigare, så vi slog till med ToR Algeciras – Ceuta (318euro), öppen biljett gällandes 12 månader. Tror vi sparade ca 60 euro på det ist för envägsbiljett.
Killen tipsade även om bra ställen i Marocko och längs vår färdväg.Sen bar det av igen.
Inget spännande hände nu heller innan vi anlände Algeciras.
Nu var klockan runt 17 tiden och det var dags för att leta camping. Tyvärr så var närmaste camping ganska många mil bort, varför middag behövdes intas innan blodsockret föll allt för lågt med påföljande stingslighet.
Nödlösning igen (ja allt går inte alltid enligt plan A ;) ), så ställdes siktet in på McD igen … 

Följande är faktiskt sant … 
Efter att ha missat något på GPSanvisningen mot McD så insåg vi att vi helt plötsligt var på väg mot hamnen …
Damn! Bara att vända då.
Men vid lämplig plats stod en skylt med U-sväng förbjuden, för att göra det hela lite krångligare så stod det även poliser där. 
Well, det kommer fler chanser tänkte jag och fortsatte, för att sedan inse att det gjorde det inte.
Vi var på något sätt på väg mot färjan :P
Sen gick allting väldigt fort och utan att vi förstod det själva riktigt, detta var långt ifrån våran plan, så var vi incheckade och stod och väntade på färjan som skulle gå 30min senare.
Middagen blev macka och yoghurt i bilen.

Färjan anlände, lastade ur och sen var vi ombord. 1.5h tar det över.
Postad bild

Nöjd familj poserar framför sista skymten av Spanien/Gibraltar
Postad bild

Det serverades minihamburgare ombord, tillagade på beställning av denna muntra kock
Postad bild

Efter dessa delikata saker så anlände vi Ceuta runt 19tiden.

Snart får bilen för första gången beträda en annan kontinent …
Postad bild

Vad göra nu tänkte vi. 

Ganska snabbt bestämde vi att passera in till Marocko var inget bra alternativ, gränspassagen skulle ta lång tid och komma in och köra i ett mörklagt Marocko kändes inte helt 100a.

Efter lite rundkörning och frågning, insåg vi att camping var det inte snack om. Blev för övrigt erbjuden att köpa “röka” efter ungefär 5 minuter i Ceuta. Har polisen ingen koll alls, eller det kanske är så enkelt att det inte bryr sig.
För jag kan säga att jag/vi har aldrig varit i en stad med så fruktansvärt många poliser i som Ceuta, de fanns överallt! 

Då var det dags att leta parkering och hotell, fast i omvänd ordning. 
Men det fick snabbt ges upp, de parkerar i Ceuta som i övriga Spanien, dvs överallt med minimala luckor om några alls. Baxa omkring fullastad LC i sådan miljö är inte bra för magen.
Så vi bestämde oss att leta parkering och sedan hotell.
Inte lätt det heller, för alla paerkingsgarage har maxhöjd 2.1m och det är ca 30-40cm för lite. 
Efter ganska lång tid när vi nästan gett upp och var på väg till Marocko trots allt så hittade vi en bevakad parkering nere i hamnen. Pjuuuu …
Där fick bilen stå, väl(?) inhägnad och bevakad.
Postad bild

Sedan begav vi oss iväg för att leta hotell.
M som till skillnad från oss killar inte skäms för att fråga, frågade ett par poliser (de finns överallt ;) ) efter hotell.
De inte bara visade oss ett bra hotell, Bulan fick, efter att ha kastat lystna blickar och pekat, även provsitta deras MC.
Postad bild

Bulan tyckte vi skulle utrusta bilen med sådana här tjäcka galler, jag är mer tveksam ;)
Postad bild

Efter incheckning blev det en runda på stan och den obligatoriska glassen.

Bulan undrar vad det är som tar sån tid …
Postad bild

 
Dag 14, Marocko – äntligen …Dagen börjar med frukost så fort hotellrestaurangen öppnar 0730, med avsikt på att vara vid gränsen så tidigt som möjligt.Tror vi kommer iväg vid 0930 tiden och anländer till gränsen/tullen ca 10min senare.
Där möts vi av en hjälpare (äldre man klädd i kostym) som ger oss papper att fylla i och som guidar oss snabbt och smidigt genom tullen. Han är dessutom mycket trevlig (vi träffar hans motsats på vägen hem, mer om det då ;) ).Så här ser det ut vid sista kolla-på-papperna-eller-passen-stationen
Postad bildEfter det var vi i Marocko.
Det hade gått så snabbt och smidigt att vi knappt förstått det själva.
Det här har man ju läst skräckhistorier om hur lång tid det kan ta och hur mycket folk det är osv osv.
Vi var mer eller mindre ensamma vid gränsen och då är det klart allt flyter på lite smidigare :)
Tips mao, var där tidigt och bespara er onödigt lidande …Sen var det bara att stanna vid första bankomat, hämta den första laddningen cash och sätta av mot dagens mål, Chefchaouen.

Vägen dit gick först via betalmotorväg för att sen övergå till lagom dålig landsväg som slingrade sig fram
Postad bild

På vägen passeras Tetouan, en lite större stad där vi passade på att fylla bilen med härligt billig diesel (ca 8kr/litern), sånt känns bra :)

Vid första rödljuset i Tetouan kommer det upp en moped jämsides med bilen och föraren ser glad ut, gestikulerar och pratar, så jag vevar ner rutan.
– Hi you are from Sweden? Welcome to Morocco!
Tack säger jag och så fortsätter han prata om någon marknad som hålls i staden som pågår och han vill visa oss dit.
-Come! säger han och drar iväg just som det blir grönt.
Men eftersom familjen inte har någon lust med marknad idag så kör vi dit vi skall, dvs till en bensinstation.
Det dröjer ca 30sek efter att jag stannat innan killen med mopeden dyker upp igen.
Vill ni inte se marknaden?
Nä tack säger jag, vi är bara på genomresa.
Ok, vart skall ni? Vill ni ha guidning dit?
Nä tack jag har GPS …
Ok, men lite hasch kanske?
Nä tack, inte idag …

Detta scenario upprepade sig i alla någorlunda stora städer och inte av bara en moped utan ibland upp till fem som i tur och ordning erbjöd guidning, och när inte det gick, erbjöd “röka”.
Irriterande, men de flesta tog “nej jag har GPS” som ett nej och drog, men vissa gav sig inte utan bara tjatade på.
Vi var mer eller mindre ensamma på vägarna och kände oss ibland som de enda turisterna i Marocko, så man förstår att de flockas när “bytet” dyker upp.
Men det hela drog ner upplevelsen lite.
Stannade man längs vägen för mat eller pissepaus så tog det inte många minuter innan en Land Rover, Land Cruiser, Patrol eller annat (tom Porsche Cayenne) “expeditionsfordon” stannade och erbjöd guidning, hur de hittade oss så snabbt är en gåta.
Men jag förstod så mycket att de håller stenhård koll på en när man är i “deras” by och ringer säkert och tipsar kollegorna i nästa stad att någon är på väg.

Well, vi tankade iaf upp bilen och begav oss iväg.

Ganska snart såg vi de berömda(?) hö-lastbilarna som lastade av/på sin last.
Postad bild
Många många sådana här ekipage kör runt på vägarna, snabbt går det inte :)

På vägen till Chefchaouen stannade lite avsides och intog en smaskig lunch, tror bestämt det var Chili Con Carne …Postad bild
Fint landskap med någon stor damm i bakgrunden

Vi knoppade in camping på GPSen och fick 1 träff, så det fick duga ;)
En “Public Camping” vad det nu innebär.
Inte 100% på något sätt, men låg bra och var superbillig (90MAD).
När vi checkade in så kollade vi på TVn som stod på och noterade att klockan på TVn var helt fel. Så vi frågade om det var inspelat eller nått, men nej … Marocko ligger två timmar efter europa, så när vi trodde klockan var 12:00 så var den egentligen 10:00 Marockansk tid, aj aj aj Rookie mistake som de säger :P

Well, vi blev inte så nedslagna för det, ingen skada skedd.
Utan vi begav oss till stan för att se den berömda “blåa staden”, hela medinan är målad blå.
Vi kom ungefär 200m från campingen innan första drogförsäljaren kom fram och erbjöd vad han hade (allt man kunde önska sig tydligen).
Vi tackade nej och fortsatte mot staden.

Campingen låg ganska högt över staden så vi fick en fin vy (och många trappsteg att gå)
Postad bild

En sak jag faktiskt hade tänkt ut och förberett var internetfrågan, jag hade med mig en 3/4G router med WiFi, så att hela tjocka familjen skulle kunna surfa när det önskades/behövdes.
Efter några nej, så hittade vi en återförsäljare för Meditel som fixade en 30 dagars kontantkort med 10GB surf för 120DAM (ca 100sek), helt OK :)
Alltid skönt att ha internet och söka campingar, hotell mm mm

Blå staden var blå
Postad bild

Katter finns det ÖVERALLT! i massor
Postad bild

Obligatoriska åsnebilden, här med gasflaskor
Postad bild

Maria och Bulan ville inte sticka ut, så de införskaffade traditionell klädsel asap
Postad bild
Tycker nog de ser lite turistiska ut ändå ;)

Det andra sällskapet på campingen var ett trevligt tyskt par som var ute på en fem månaders resa med sina tre barn, de körde husbil utan AC, det e hardcore!
Vi fick en massa tips och tricks från dem och så gjorde vi sällskap på kvällen ner till medinan igen för att se hur det var, ungefär likadant som på dagen kan man säga ;)
Men när solen gick ner så släppte de flesta vad de hade för händerna och fokuserade på mat och vatten, Ramadan är inget för veklingar …

Vy över staden i kvällningen.
Postad bild

Liten anekdot …

En anledning till våra resor är att jag vill att barnen skall få lite insikt och förståelse för att världen inte är perfekt, och att vi i Sverige har det sjukt bra om man jämför med de flesta länderna.
Kanske få dem mer öppna och toleranta mot andra människor och kulturer …

Så här långt har vi kommit på den biten.

Vi går hemåt i kvällningen genom medinan när Bulan (7år) får se en container full med katter och en gubbe som letar igenom samma container (troligtvis på jakt efter mat).
– Titta säger Bulan, vad snäll han är, som öppnar soppåsarna för katterna så de kommer åt maten.
– Nja, säger jag. Det är nog så att han själv letar efter mat.
– Taskigt! Säger Bulan.
– Ja säger jag. Alla människor har det inte så bra som vi och vissa behöver till och med leta efter mat i soporna …
– Nä, säger Bulan. Taskigt att han tar katternas mat …

Well, låt barn vara barn eller hur? :) Insikten kommer nog så småningom. 

Dag 15, FesVi hade tänkt köra till Meknes men efter tips på en bra camping i Fes så ställde vi om kosan ditåt.Vägen gick genom ett ganska kargt och öde landskap.
Postad bildPå vägen stannade vi till i vanlig ordning och lagade lunch.
Postad bild
Pasta blev det.Vi tyckte vi hade varit himla hemliga när vi körde av vägen och körde en bit på en jordbruksväg (mellan åkrar) för att inte störa/vara i fred.
Men efter några minuter gick det stora skaror förbi :)
I början lite försiktigt, men sen vällde de fram … Alla bara hejade glatt och undrade väl vad det var för gökar som lagade mat mitt på dagen i +40C värme …Fes från “baksidan”
Postad bild

Vi hade bara ställt i “Fes” på GPSen och kom på något sätt in bakvägen till staden, när jag skriver bakvägen menar jag nog den vägen turistrådet i stan helst inte vill att man skall se som turist.
Snacka om misär! Riktigt slum skulle man kunna kalla det …
Nu tror jag iof inte att de börjar ge sig på och råna turister och så vidare, hur som helst, men känslan att vara på fel ställe blir ganska påtaglig när man glider fram med alla stirrandes på bilen.
Även de inser att du är på fel plats om man säger :)
Men vi log och körde långsamt igenom.

När vi kom till huvudvägen in till stan möttes vi upp av de obligatoriska mopederna, dessa avvärjdes på bästa sätt och vi kunde slutligen stanna för att knappa in Campingens adress.
Tyvärr var det så att vi bara hade gatan, inget nummer och gatan gick typ genom hela Fes … Vi började med att lite planlöst leta, men det gick inte. Sen använde vi GPS programmet Skobbler och tro f-n att campingen fanns med på kartan, men inte om man sökte på boende i Fes … Well, lyckliga blev vi och körde dit.
Ännu en gång på någon bakgata, där fick vi se lokalbefolkningen bada i någon väldigt oren flod. De har nog härdat sitt immunsystem ganska bra.

Campingen var precis så bra som tyskarna hade sagt.
Ännu en gång var vi mer eller mindre ensamma på campingen (två andra fordon).
Toaletter och duschar höll toppstandard och den fina vattenparken (som ingick) var inte fel den heller.
Priset var hela 140DAM/Natten för hela familjen …

Nöjd familj, igen
Postad bild

Bara vi där …
Postad bild
Postad bild

Grymt ställe! Rekommenderas för alla som har vägarna förbi Fes.

Bulan fick sina egna lekkompisar i badvakterna som inte hade något annat att göra än att åka vattenrutschkana med honom.
Det fanns som sagt inga andra gäster där.

Sen var det dags för middag, och här börjar nog ett av våra dyraste semesterdygn någonsin …
Vi går upp till receptionen och beställer taxi till stan och (här är “misstaget”) frågar om han kan rekommendera någon bra restaurang.
Det kan han inte men beställer taxi, som skulle ta ca 20min innan den kom (its a trap! RUN!).

Tillsammans med taxin dyker en guide upp och föreslår middag på ett superställe och taxi fram och tillbaka.
Han kan även visa oss Fes imorgon om vi har tid, vilket vi egentligen inte har, men efter lite diskuterande fram och tillbaka så bestämmer vi träff 0830 morgonen därpå för en halvdags guidning i Fes.

Vi blir körda till medinan av turisttaxi (speciella taxis som kör turister, lite dyrare men de har både säkerhetsbälten och fungerande AC, det har inte den inhemska taxiflottan från 70-80-talet), där blir vi mötta av en farbror som visar oss vägen till en gammal riad.
Det roliga med dessa hus/riader i medinorna är att det ut som skit utanpå, men när man kommer in är det hur lyxigt som helst med högt i tak osv.
Denna restaurang är 100% turistfokuserad, med tre fyra färdiga menyer att välja, varav var och en kostar ca en veckolön för en Marockan.
Men skit samma, stället är superfint och när maten kommer in är det verkligen inget fel på den heller. Bara väldigt väldigt mycket :)

Postad bild

Jag som aldrig dricker vin i vanliga fall fick ett dåligt infall och beställde in en flaska rött (det var det som gick att beställa, ingen mer spec än så :) ).
Gott var det inte och i sammanhanget dyrt.
Postad bild

Lamm, meget gott!
Postad bild

Obligatorisk avslutning, nej inte glass denna gången …
Postad bild

Mätta och ganska belåtna åkte vi hem (blev hämtade av guiden) och somnade goot. 

 
Dag 16, den längsta dagen …Revelj lite tidigare än vanligt, vi skulle träffa guiden klockan 0830 och jag ville inte vara sen och dra ut på det mer än nödvändigt, vi hade en del körande för att komma till nästa ställe oxå.0830 sharp kommer guiden körandes i sin Mercedes (vissa tjänar trots allt bra i Marocko ;) ).
Vi kör iväg, parkerar hans bil, lastar in “lite” av våra grejor i hans bil för att han sedan skall få plats i vår. Dumt att ta två bilar, speciellt när guiden sitter själv i en ;)Sen började vi med en rund resa runt Fes där vi fick kika på lite gamla byggnader och hör en och annan historia som jag redan glömt, men ganska intressant var det.Så här vill Fes att man skall se staden ;)
Postad bild
På bilden finns massa “kända” byggnader, men tyvärr har jag glömt vilken som var vad …Här står vi utanför en av de stängda medinorna/områdena, här lever de 500 rikaste/mäktigaste familjerna i Fes, många av kunglig börd (Kungen och hans familj verkade för övrigt att ha ställen både högt och lågt i Marocko, det e najs att vara kung … )
Postad bild

Portarna var från början av trä, men sedan några hundra år (1300talet?) med “bronsbeläggning”.
Dessa portar putsas upp så de skiner, varje gång kungen är på besök.
Bra hantverk …
Postad bild

Efter denna lilla sightseeing så började “allvaret”, nu skulle vi besöka hantverkare.
Alla hantverkare i Marocko verkar ha gått ihop i kooperativ, detta första var för arbetslösa unga män (om jag kommer ihåg rätt. ni måste förstå att det var 6-7h faktamatning på OK, men inte 100% engelska, så vissa saker kan jag ha fått helt om bakfoten och mycket är som sagt glömt :P ).

Här gjorde man mosaik och lite krukor/kärl.

Blandhögen för grundmaterialet, fick ligga och lera till sig där i några dagar.
Postad bild

Sen blev det bearbetat av en flink “gosse”
Postad bild
Det han håller på med är locket till det “färdiga” fatet till vänster.

Han gjorde locket och fatet på inte allt för många sekunder och locket hade mm precision (utan mätning innan) på fatet, imponerande.
Postad bild

Keramikguiden förklarar dekorationsmålningen
Postad bild

Äkta Fes-hantverk
Postad bild

Förbränningsugn, efter att elden tagit sig (vanlig ved) eldades den med oliver, brinner tydligen bra pga oljeinnehållet.
Några dagar att få rätt temp, ca två dagar att svalna av, sen var det bara att hämta sina krukor :)
Postad bild

Sen kom det jag tyckte var det mest imponerande, Mosaiktillverkningen.
Mosaik “hackas” ut ur keramikplattor med hjälp av en hammare ( slägga skulle nog vissa säga) mot ett städ. Upp till fem år tar det att bli bra mosaik “hackare”.
Postad bild
Hammaren är den till vänster om killen.

Städet de använder som mothåll (den blänkande metallen i överkanten på bilden), och exempel på vad de får fram. Imponerande.
Postad bildBord som ligger för gjutning, lägg märke till att man måste göra allt upp och ner (annars blir ju inte resultatet så roligt), så det gäller att hålla tungan rätt i mun :)
Postad bildFärdiga saker …
Postad bild
Postad bildSen har Marockanerna lärt sig av Amerikanerna eller om det är tvärtom, guidningen avslutades i butik … och efter att ha hört de behjärtansvärda målen för kooperativet och sett “skillen” på de som arbetade där köptes det givetvis lite för mycket, alldeles för dyrt keramiskt hantverk. “Hand made in Fes”. Men jag hoppas att det går till ett bra ända mål och vi har faktiskt redan använt några av grejorna hemma :)
Postad bildSen bar det vidare till nästa hantverkare … mattväveri.
Denna gången ett kooperativ för änkor som inte hade några pengar.Tog tydligen inga bilder …
Men efter att ha visats runt och blivit förevisade tekniken, inget för oss icke tålmodiga – en kvadratmeter matta tar ca 1 månad att färdigställa, så var det dags att titta på mattor.
Inte för att vi var intresserade, men bara titta lite kunde vi väl …
Helt plötslig börjar jag och frun diskutera hur stor matta som får plats hemma, vi skall ju inte ens ha en matta :P
Efter ytterligare en stund så står vi där med ett paket med ca 2.5 månaders jobb under armen.
Vi betalde iaf som att de skulle ha arbetat med den minst så länge, inget jävla prutande här inte ;)
Försäljaren sa att de lätt kunde få ut 50-100% mer under högsäsong … Well, ännu en gång. Vi har tydligen mer pengar än vi behöver, och det har verkligen INTE änkorna i Marocko, så jag hoppas ännu en gång att pengarna letar sig fram till rätt fickor.

Btw, nämnde jag att båda dessa kooperativ var i stort sett de enda i Marocko som accepterade kreditkort ;)

Sen, ja detta var den längsta dagen, så var det lite mer sightseeing.

Det går en flod genom Fes, doppar du dig i den är du nog död innan du hinner säga “smutsigt vatten”. Detta håller tydligen EU på att ordna nu.
Postad bild

Detta var coolt. Ett kamelhotell från 900-talet.
Postad bild
Fes är ju uppbyggd kring handel och detta var ett av de första hotellen dit man kunde ta sina kameler och ge dem lite skugga och vatten (vattenbrunnen framför Maria).
Kamelerna bodde på marken och värmde upp stället så mycket att de kunde sova en våning upp på vintrarna (0-gradigt och regn).

Detta är världens äldsta (?) universitet men nu tyvärr (enligt mig iaf, alla får ha sin åsikt) omgjord till Moské på 70-talet. Nu kommer jag inte ihåg exakt varför, men det var något med fransmännen osv. Här “uppfanns” algebran och en massa annat som jag glömt bort. Men om jag förstod guiden rätt så är det härifrån huvudbonaden Fes har fått sitt namn, en sådan fick man när man studerat här. Och enligt samma guide så kallas även hattarna de har på USAs universitet för Fes …
Postad bild
Eftersom det är en Moské så får man inte gå in och fota, bara utifrån …

Besök i Koran-skola …
Postad bild

Nu var det iaf dags för lunch, vi hade sett och gått massor!Skall inte råka ut er med mer bilder på det stället, men här kommer en på efterrätten iaf.
Postad bild
Guiden beställde åt oss och det var riktigt smaskens och inte farligt dyrt för en trerätters lunch.Jag kan lätta upp med ett Bulan citat igen:“Det är så jobbigt att vara på semester, man är så mätt hela tiden” – ang att vi var ute och åt lite för ofta enligt detta inte allt för bortskämda barn ;)Apotek!? Självklart kan vi titta på ett sånt … :D
Tjejen som sitter på golvet skalar Argan nötter, som man gör Arganolja av. 27 000 nötter för en liter olja … Kvinnokooperativ här oxå.
Vi gick därifrån med guld, myrra och rökelse, man vet ju aldrig vem man kan träffa på i fjärran länder ;)
Ja de tog kreditkort …Sista stoppet (nu var klockan närmare 15 än de klockan 12 när turen egentligen skulle vara slut ..), var garveri
Postad bild
De har hållit på sedan 1100-talet.
Stora bassänger = kamel, mindre = kossa , minst = får/getter
Man byter färg ca en gång i veckan.

Senaste hälsoinspektion på 1200talet och de hade inget att anmärka på …
Postad bild

Men nu tröt orken  /shoppingviljan, även om Maria försökte tvinga på Klutten en skinnjacka.
Säljaren tyckte vi var jobbiga eftersom det var Ramadan och han orkade inte hålla på om vi inte var 100% sugna, se där något positivt med Ramadan för oss ;)

Vi tog allt vårt pick och pack och tryckte in i vår redan överfulla bil, hur kan man bara hålla på att fylla på något som redan är fullt … Men det fick plats iaf.
Guiden undrade om vi inte ville hem och kolla på hans trädgård eller nått annat …
Men nä, nu fick det räcka!

Han gav oss några bra tips på vägen och vi fick hans visitkort. Vad jag vet var han en riktigt bra kille, jag känner mig inte lurad än så länge så jag lägger det här om någon vill använda honom, men det görs på egen risk ;)
Han kan mycket om hela Marocko så kontakta honom om ni skall dit.
Postad bild

Han pekade ut vägen till närmaste supermarket och önskade oss lycka till.

Handla i land med arabiska bokstäver blir lite på chans, men jag klarade det hyfsat. Under tiden så packade Maria om bilen för att få plast med alla våra fynd …
Postad bild

Efter att ha bunkrat upp satte vi fart mot dagens mål … Midelt.På vägen dit finns två saker man inte skall missa enligt “vår” guide.En stad som har väldigt västerländska hus, ser roligt ut med tanke på vart man befinner sig. De kallar husen för Schweiziska, men jag vet inte jag …Ah, på vägen dit blev en högt lastad lastbil stoppad framför oss, men jag vet inte om det var något speciellt. De stoppade bilar hela tiden. Marocko hade väldigt väldigt många polis/hastighets-kontroller. Imponerande lass hade han i vilket fall.
Postad bildHus …
Postad bildEtt lejon som är jättekänt, oklart varför. Kanske ett sånt där lejon som är känt för att det är känt …
Postad bild

Sen kom en av resans absoluta höjdpunkter, detta skall INTE missas om man är där.

De galna aporna …
Postad bild

Mitt ute i skogen finns de och hänger längs vägen, det är dessutom skyltat så man missar det inte.

De är inte direkt blyga, den här killen rycker i mitt ben eftersom han vill ha mera bröd :)
Postad bild

Cool apa på cool bil, I own this ride lixom ;)
Postad bild

Familjen med bilens nya ägare, den fd tar kort med gråten i halsen, men de andra ser mest glada ut …
Postad bild

Maria diskuterar de nya förhållandena i familjen
Postad bild

Den nya familjekonstellationen föll på att apan inte nådde ner till pedalerna så jag fick hoppa in igen, jag gav apan en IOU-lapp …

Nu var det bråttom på riktigt, färden gick över stora berg och vida dalar, fullt med får, getter och dess hedar. 
Postad bild
Postad bild
Vi hann inte riktigt fram innan mörkrets inbrott, men vi var 100% ensamma på vägen och tack vare den förnämliga led-rampen så var det nästan som att köra på dagen :)

Vi kom fram till campingen, ensamma på stället enligt nya standarden.
Slog upp tältet och kröp till kojs.
Jag som hade kört hela dagen ville varva ner lite och öppnade fulvinet vi hade fått med som doggybag från Fes två dagar innan. Det var inte godare nu … 
När jag satt där och smuttade och njöt av ramadan-festen som pågick bakom campingens mur så kom campingens ägare och frågade hur det var, vart vi skulle och så vidare. 
Jag berättade vart vi var på väg.
Vill ni rida kamel? 
Ja det hade jag faktiskt planerat.
Jag har en bror som bor i Merzouga … 
No shit lixom :P
Well, efter lite hård förhandling (Fes-guiden hade gett mig ett maxpris för vad det borde kosta för familjen (80 euro), så jag höll mig till det, nästan iaf ; ) ) så var vi inbokade på kameltur med övernattning i öknen dagen efter.

Sen var klockan så mycket så tom den längsta dagen var över … 

 
Dag 17, Öknen
Den längsta dagen var lång och hård, men the show must go on.
Nu hade vi dessutom en bokad tid att hålla oss till, men vi hade gott om tid.I vanlig ordning så gick vägen upp för ett berg, och så ner igen.
Postad bildNär vi “kom ner” igen så började det hända saker med både temp och omgivning, man började känn att det närmade sig öken.
Lunch intogs i alldeles för hög temp, det fick bli macka och fil. Något annat orkar man inte med …Maria gör turban av Kluttens Tshirt, vad det nu skall vara bra för …
Postad bildNär vi stod där och svettades så noterade jag några stackare som höll på att putta igång sin skåp bil ca 500m från där vi stod, men just när jag fått i mig mackan och skulle bege mig ditåt fick de igång den. Svettigt jobb i den värmen …Innan man är framme kan man svänga av vägen och köra offroad sista biten, så det gjorde vi :)
Öde landskap …
Postad bild

Det var så in i h-vete varmt …
Postad bild
Tror vi toppade 51 eller 52, men tog aldrig kort på det. Mest skryt, men ändå ;)

När vi kom fram fick ett gäng ungar visa oss vägen, vi stod utanför rätt hus, men det var inte helt lätt att inse det. De fick ett gäng Haribo-godispåsar som tack :)

Sen väntade en väntan i +50C utan AC på innergården på hotellet (riaden). Det var sjukt segt.
Klockan 1800 kom herr kamelförare och hämtade oss, sen väntade ca 2h på kamel ut till lägret där det vankades middag och sömn under bar himmel.

Jag “kör” kamel …
Postad bild

Det hela var riktigt trevligt. Vi fick även hoppa av kamelerna (ie Dromedarer) och springa upp på en sanddyn för att se solnedgången. Vi såg inte hela solnedgången, men fint var det.
Postad bild
Sen hade vi tävling ner för sanddynen, och jag skämtar inte när jag verkligen förlorade mot Bulan, även Klutten bet i “gräset” där. Bulan sprang som om det inte fanns någon morgondag … sen skyller jag på hans låga vikt, jag sjönk ner mer i sanden …

Efter detta vankades det middag.
Det började bra med att de kom ut med nötter och kex strax efter att vi kommit fram.
Sen dröjde det och dröjde det, och dröjde lite till.
Som tur var hade vi en fin stjärnhimmel att titta på, och Flappy birds på Marias telefon …
2215 var middagen klar …  
Äta sen bums i säng.
Tyvärr ingick det någon oinspirerad trum och sångföreställning från kamelförarna, det kunde de med fördel valt bort. Speciellt klockan 23 på kvällen, när vi skall upp 0500 för att titta på soluppgången.
Förutom skalbagge av storlek tax som kröp på min kudde just som jag skulle somna, så sov vi riktigt gott. 

 
Dag 18, Zagora Uppgång klockan 0500 för att se soluppgången i öknen, så nu har man bockat av det oxå ;)Väldans vackert var det
Postad bildSen var det bara att “hoppa” upp, vissa hade ont från ritten dit dagen innan ;) , på kamelerna och glida tillbaka till “stan”.
Inget spännande alls, men fram kom vi.Där fick vi frukost och duscha av oss inför dagens äventyr.Vad skulle då dagens äventyr bli … Vi hade två val, antigen köra själv den “hårda” vägen = offroad mellan Merzouga och Zagora, det tar i runda slängar två dagar om man inte håller Paris Dakar tempo (om jag förstått saken rätt). 
Eller den mjuka vägen, dvs asfalt och vara i Zagora på ca 6 timmar …
Här följde en diskussion som egentligen var avgjord från början, Frun ville inte och jag hade ingen lust att “tvinga” någon på äventyr.
Vi hade dessutom blivit avrådda från en av alla guider som stannat och erbjudit sina tjänster, att köra den vägen själva. Det låg ju i hans intresse att säga så, men efter att ha haft kontakt med en annan Marocko-resenär, som oxå tyckte det var i häftigaste laget att köra själv så blev det mjukisvägen.
Vi hade kunnat anlita guiden (350euro för två dagar med egen bil), men vi ville inte köra med guide så det blev inget med det.

Nåväl, på väg ut från stan så testade jag att köra lite i sanden, med redan känt resultat … det var då vi blev övertygade att vi valt rätt väg ;)
Postad bild
Nu var jag bara ute och lekte lite granna, så med lägre lufttryck i däcken osv hade det nog gått bättre :P när jag sänkte från ca 30 till 20psi så klättrande den mycket bättre i sanden, fast då hade jag lekt färdigt och förbrukat dagens grävenergi så det blev inga fler allvarliga försök att köra i sanden.
Gräva i sand är ganska tungt, att gräva sand i +50C (i skuggan, som inte finns … ) är jätte jätte jobbigt :)

Sen bar det av mot Zagora, på vanlig “trist landsväg”.
Fin omgivning och så, men ett litet stygn av missmod eftersom “äventyrsdelen” av resan missades. Jag hade kallt räknat med, lärdom: ta reda på fakta, att det skulle krylla av 4×4 bilar som skulle köra den vägen. Men eftersom vi till och från, mest till, kände oss som de enda turisterna i området så var det inte mycket att göra åt.
Lärdom, planera och förbered bättre. Tänk vad man lär sig på resor …

Så här varmt var det …
Postad bild

Sista biten till Zagora är en stor bred grusväg, antagligen snart asfalterad. Den är nog ca 50-60km (här kan jag ha lite fel), men vi såg inte ett annat fordon under hela den biten. 

Så fort vi närmade oss Zagora (någon km kvar) blev vi mötta av en Porsche Cayenne som var raid-kittad. Den vände om och tro det eller ej, men det var en Marockan som erbjöd sig att guidea eller för den delen fixa bilen, han hade nämligen en verkstad. 
Jag hade en tanke på att ev serva bilen i Marocko och spara någon krona men var väldigt skeptisk till det själv. 
Men hur som helst så följde vi med till verkstan. 
Tittade och sa nej tack. De hörde camping.
Så de skickade en guide att visa oss en camping, på vägen stannade han och fixade en Marocko-flagga att sätta på bilen. “its a gift, but can come by later and maybe buy something or … ” Ok, noterat …
Campingen var riktigt risig, och jag ville slippa alla j-la guider och annat ett tag, så vi bestämde oss för hotell. 

En annan kille hängde på och visade oss hotell, fastän jag meddelade att vi inte behövde hans tjänster och hade GPS. Det e gratis sa han, kom bara förbi min affär sen och kolla … NEJ TACK (fast väldigt artigt :) ).
Hur som helst så packade vi in oss på ett fd lyxhotell (?) (kanske fortfarande tror att det är det, men lite för nergånget för det).
Äntligen lite lugn och ro.
Men eftersom vi inte hade några roliga souvenirtröjor och tjafs så tänkte vi hedra hans gratis klistermärken, off we vent.

Vi kommer till butiken och efter ett tag kommer killen som äger(?) stället, samma som guida oss. 
Han visste att vi hade kommit till hans butik, det är sjukt snabb djungeltrumma. 
Vi blev inbjudan i butiken som ärligt talat bara hade crap, inget vi ville ha alls.
Men de ville ha smärtstillande medicin för att byta med herdarna som jag förstod det. 
Han tog fram en ganska uggly matta (som numera ligger på vårt badrumsgolv :D ) och undrade denna? Tja sa vi, visst ett paket alvedon kan väl vara värt en matta … 
No no, sa han. Alvedonen plus 2700 DAM … (ca 2300sek).
Nope det funkar inte, vi vill inte ens ha mattan, men vi kan tänka oss byta alvedonen mot klistermärken eller whatever.
Nä mattan skulle med … eftersom de ser sjukt fattiga ut (kan vara deras tandstatus, enligt Fes-guiden byter alla Marockaner som har råd ut sina tänder till fake vid 40-50års ålderna pga av extremt socker ätande) så blev det 300DAM till mattägaren, plus en IKEA-öl som vi hade liggandes (till efter Ramadan som han sa).

Men nu hade det spridit sig att det var dumma turister i stan så alla kom dit och ville sälja saker. 
Vi höll nästan stånd, Klutten fick ett halsband och jag två värdelösa (såg bra ut) klistermärken för lite för mycket dollar jag hade liggandes.
Sen kom en kille och “made me an offer I couldn’t refuse”, modell på “Stora Bilen” i palmträ.

Jag är väldigt nöjd … 
Postad bild
Postad bild

Det skulle ta en dag(kväll) för bilkillen att göra klart bilen så han undrade vart han skulle komma och lämna bilen på morgonen efter.
Jag visste inte riktigt vad hotellet hette, men det visste tydligen alla andra. Det var då jag insåg att de har 100% koll på när/var man är och vad man gör. Lite obehagligt …

För att finansiera allt var jag tvungen att hämta lite pengar från bankomaten.
Allt gick bra utom att få pengarna … Kortet kom ut, men inga pengar :( 
Kollade snabbt på internetbanken, japp motsvarande belopp var draget från kontot … fuck, manipulerade bankomater! 
Ringde banken, men det var fan i mig omöjligt att få något vettigt ur den människan, á 33kr min … Här skulle jag använt satellittelefonen, men den funkar inte så bra i bilen och utanför var det ett jävla oväsen med trafik och “guider” som erbjöd olika saker.
Fick en nummer som gick till en telefonsvarare.
Frågade efter numret till polisen, och kom till en annan telefonsvarare …

Efter en del om och men så körde vi till polisstationen och förklarade vårt problem och våra misstankar för ett par poliser som från början inte kunde ett ord engelska, bara franska, men sen pratade hur bra engelska som helst.
De hade i vilket fall aldrig hört talas om något sådant.
Bara att besöka bankkontoret dagen efter …

Vi åkte hem till hotellet och åt en god middag och badade lite i poolen, inte mycket annat att göra.
Postad bild

Dag 19, MarrakechDagen började med en ok frukost serverad på deras ute del av restaurangen.Sen var det dags att bege sig till banken och reda ut varför jag inte fick några pengar.
Det var en ganska snabb grej, fastän banken inte öppnade 0900 som de sa utan 0930, ramadan som någon sa … :)
(Det visade sig var något tekniskt fel som gjorde att pengarna inte kom, de backades tillbaka till mitt konto någon dag senare).Redan när vi stod utanför banken och väntade på att den skulle öppna kom en av killarna från dagen innan och ville att vi skulle följa med och titta på något.
Sen kom killen med modell-bilen, de hade koll på var vi var iaf …När vi sedan kom till hotellet igen stod en annan och väntade och undrade om vi inte skulle göra service på bilen … suck. Ganska påfrestande som sagt.Men vi bet ihop, packade in oss och drog iväg mot Marrakech.

Ganska händelselös väg. Man kör över några höga berg med fin utsikt.
Nu vet jag att man kan ta flera finare/coolare vägar än vad vi gjorde, men just där och då var vi ganska lessa på Marocko, så vi ville bara “fram”.

Rolig rondellskylt …
Postad bild

Det låg en filmstudio i anslutning …
Postad bild

Vi stannade bara för att ta kort på skylten, sen trodde jag jag visste vad detta var. Man kan få guidade turer osv, men vi orkade inte riktigt där och då. Och så såg det extremt stängt ut …

Vägen slingrade sig fram
Postad bild

Väl i Marrakech så var det inte mycket att tveka på Relais De Marrakech, campingen som gäller så att säga ;)

Har hört och läst olika om den, men när vi var där, som tur var nästan ensamma som vanligt, så fungerade två toaletter och två duschar.
Efter att Maria klagat så fick de igång två av varje till :P
Tror att de har 280 platser eller nått, så ni kan tänka er själva om man kommer dit på högsäsong …

Nåväl, vi tog en lugn kväll och chillade vid poolen.

Vi fick snabbt “kompisar” i form av tre fyra katter som hängde kring vårt tält.
Postad bild

Kontaktfakta (ink koord) för er som vill dit
Postad bild

Dag 20, MarrakechIdag skall vi besöka Marrakech city och Medina, något som skall vara lite extra.Men vi börjar med att ha en slappdag vid poolen, äta pannakor till lunch och sen slappa lite till.När det börjar bli dags för middag går vi till receptionen för att beställa taxi. Det är ingen där förutom en man, och när vi tittar oss omkring och undrar hur vi skall beställa taxi, så frågar han: taxi? 
Japp säger vi och åker iväg.15min senare när vi nått centrala Marrakech så ringer de och undrar var deras taxi är, vi tog helt enkelt någon annans bokning :) 
Kunde ju inte vi veta …Jämfört med vad vi upplevt hittills var Marrakech en frisk vind av frihet och utan jobbiga försäljare. Det var bara att titta rätt fram eller ett enkelt no, så försvann de.
Tror knappt jag blev erbjuden att köpa hasch … 

Stannade och käkade middag och tittade på när alla de rullande restaurangerna dukades upp, ganska festligt.

Shoppade bara lite och fick bara lite skäll av frugan för min kassa prutning.
Hon däremot fick beröm av försäljaren att hon var så hård … 

Tyvärr inga bilder, vi hade fullt upp med att titta på allt :) 

 
Dag 21, EssaouriaDags att börja dra sig hemåt, speciellt eftersom Klutten börjar känna sig dålig på riktigt och M lite hon oxå.På väg ut från Marrakech stannar vi vid en supermarket och bunkrar mat och ett par shyssta tofflor till pappa :)Där finns även en McD och vi hädar ännu en gång denna semestern …
Men vi blir straffade snabbt med de sämsta burgarna på denna jord, rätt åt oss!Sen är det bara full fart mot Essaouria som gäller.På vägen kör vi förbi ett ställe som gav grymma Walking Dead vibbar, bara ligger där helt övergivet …
Postad bild

Jag är så upphetsad över mina grymma tofflor att jag glömmer mig en kort stund och håller 100 på en 80 sträcka, aj aj aj där står polisen.
500DAM, inget snack och inget prut.
Kvitto får jag oxå …
Postad bild

Klutten mår sämre och sämre så vi bestämmer hotell, ligga och svettas i tältet i +40C är ingen höjdare.

Med lite googlande hittar vi ett bra och billigt hotell lite utanför staden men nära till havet.

Klutten ligger och mår dåligt, övriga familjen tar en promenad till staden för middag.

Strandpromenaden till city
Postad bild

Staden som kallades “Jimi Hendrix favorit city” av en av alla försäljare av droger som frågade om jag ville ha nått …
I denna staden verkade det lite extremare än de andra, lite mer ungdomar dessutom.

Men det var en fin stad.
Postad bild

Vi var trötta/hungriga/förvirrade och gick till ett ställe och beställde pizza … då får man lite skylla sig själv.
Hamnstad = fisk enligt min egen regelbok, man skall aldrig avvika från sina regler!

När vi kom till hotellet hade Klutto 40graders feber, så medan Maria skötte om honom gick jag och Bulan och kollade på fotboll (Argentina – Holland), båda somnade i soffan :P 

 
Dag 22, AsilahPå morgonen mur Klutto bättre och efter en god frukost så packar vi in oss och sätter fart mot Asilah.
Skall vara en riktigt fin stad med bra bad och inte allt för många turister.En helt händelselös väg i laglig fart ;)När vi väl kom till staden körde vi först lite fel, sen till en camping där man spolade med spänner, det gick bort.Till slut hittade vi en som dög/fick duga, man kan inte leta camping hur länge som helst.På vägen in till campingen fick jag se en snygg bil …
Postad bild

Vi lagar mat och lägger oss till ljudet av ännu en ramadanfest, sådana pågår överallt varje natt.

Klockan tre vaknar jag av att Bulan säger att det kommit kiss i hans kalsonger …
Bara kalsongerna frågar jag lite yrvaket.
Ja jag tror det …

Nope, det var kiss både högt och lågt.
Puttade över honom till Maria o Kluttens sida och påbörjade operation tvätt/sanering.
Mellan 03-04 tvättade jag allt in sovsäckar och madrass i våra två diskfat …
Kände mig ganska nöjd själv, satte mig i förarsätet, fällde det max och sov fram till 0830 :)
Sen tog det ytterligare ganska många timmar innan madrass och sovsäckar var torrt men det gick.
Så tillslut åkte vi därifrån fräschare än innan :) 

Dag 23, Algeciras – EuropaVi hade tänkt stanna någon/några dagar och bada å ha det gött, men med sjukdom och annat så blev det mot färjan.Eftersom vi är tvungna att vänta in så att tvätten torkar kommer vi sent därifrån.Kör ombord på färjan till Algeciras vid 1730 tiden efter en snabb-middag i färjekön.
Vid 19tiden rullar vi så på europeisk mark igen …Sista kontrollen innan vi är i Spanien
Postad bildTänker vi skall försöka köra några mil, men så fort vi kör förbi första campingen ångrar vi oss och svänger av.
Campingen har ett riktigt original i receptionen så det tar ca 30min innan vi kan rulla förbi bommen.

Efter lite fotboll med Bulan somnar vi gott allihopa. 

Dag 24, AlicantePå morgonen är alla någorlunda friska och återställda.
Nu skall här pressas mil.Det funkar inte så länge, efter en stund börjar bilen bli tröttare och tröttare. Har ingen kraft alls och vi kör i ca 50-60km/h i uppförsbackarna …Försöker köra så några mil, men det funkar inte alls. Något måste göras …
Stannar och kollar luftfiltret, för någonstans anar jag att det antingen är bränslet eller luften som gör det.
Bilen indikerar inga fel alls.Men luftfiltret ser bra ut, återstår bränslefiltret … Var får man tag i ett sådant så här på lördag em mitt ute i ödebygden ?
Hur vet man att det inte är turbon eller annat som strejkar …Jag tar en livlina och ringer en vän, den alltid lika pålitliga Mecki :)
Men det är inte lätt att felsöka och förstå vad det är för fel på en bil som inte orkar, när den är ca 3000km bort.
Hans tips är iaf också bränsle och/eller luft …

Jag har ju hört/läst om Marockanskt bränsle osv så mina misstankar börjar bli mot dieseln, skönt att jag bara tankade 200 liter innan vi passerade gränsen …
Köper i ett desperat försök lite tillsatser som skall förbättra dieselns egenskaper och tankar lite spansk fin-diesel, inget hjälper.

Ja ja, inget att göra vi får tuffa på och fundera ut en lösning under tiden.

När vi kommer till Alicante bestämmer att åka till en Toyota-verkstad och be dem kolla på det, tyvärr är det lördag kväll …

Vi bestämmer oss för att bunkra lite mat och sen åka till en camping och slå läger till måndag.
Efter shoppingen så tänds motorlampan på bilen :(
Ett nytt samtal till Mecki som föreslår Norsk-reset, dvs koppla bort strömmen från bilen, för att nolla motorlampan.

Vi äter smörgåsmiddag på parkeringen medan bilen får nollställas ordentligt, till några spanjorers stora förvåning. Jag kände mig lite uttittad då och då, tänk er luncha/middag på en IKEA parkering med motorhuv öppen och packning all over :)
Inga bilder på det, jag hade annat att tänka på …

Det funkar hur som helst med att släcka motorlampan och vi åker lite lyckligare till campingen.

Skaffar oss ett bra ställe och slappnar av, nu är det inte mycket att göra än att vänta på att det skall bli måndag morgon så Toyota öppnar igen. 

Dag 25, AlicanteDagen tillbringas på campingen.
Inget att rapportera …Eller jo, jag kommer på att jag visst har ett bränslefilter med mig. Sen behövde man ju verktyg för att kunna byta oxå – lärdom igen!Edit: Nu kom jag på en sak till som jag gjorde.
Jag skrev ihop ett brev på spanska mha google översätt, att det var fel på bilen och vad jag trodde (efter att ha googlat intensivt hela kvällen innan / dagen).
Nu kommer ta mig tusan en lärdom till! 
En doktor sa en gång: Googla INTE dina symptom och ställ ALDRIG en diagnos utifrån det. Jag borde komma ihåg allt detta …På kvällen kikar vi på VM-finalen, men går när det blir förlängning, så intresserade är vi :) 
Dag 26, FrankrikeUpp tidigt för att vara först på plats vid Toyota.
Att campingen inte har öppnat så vi kan checka ut får vi ta senare, de har ju våra pass så de räknar väl med att vi kommer tillbaka.20minuter senare är vi på Toyota, en stor fin anläggning som dessutom har LC ståendes, alltid en bra signal.Jag lämnar fram mitt brev (på iPaden), han läser och förklarar att en ny bränslepump (som jag googlat fram var 99% trolig orsak) var mucho expensive och skulle ta mucho lång tid att fixa.
Well sa jag, byt bränslefilter och kolla varför motorlampan lyser iaf tack.
Japp inga problem, sitter ner och vänta, tar max 1 – 1 1/2 timme.
Vi blir visade till deras vänthörna där det finns WiFi, så vi kan underhålla oss tack å lov ;)Efter ca tre timmar kommer han tillbaka, ber om ursäkt att det dröjt så länge och friskförklarar bilen :)
Nästan all kommunikation sker med google översätt via dator, så det tar en stund men jag är lika glad för det.
De har bytt bränslefilter, vilket var mer än på tiden enligt servicekillarna, helt igenkläggat! 
Sen har de satt fast en kontakt eller slang som styrde luften till motorn, lite oklart pga av google inte klarade översätta alla hans spanska ord, men det var det som orsakade den tappade orken i bilen.Vi får betala en struntsumma och sen är vi på väg igen :)

Som bonus får Stora Bilen träffa sitt franska syskon …
Postad bild

Vi åker till campingen, betalar, får våra pass och fotar bilen vid en tjur …
Postad bild
De riktiga tjurtavlorna är många gånger större, men denna fick duga :)

För att spara tid blir det McD till lunch :(
Postad bild

Men till middagen är ordningen återställd, pappa lagar pasta till middag …
Postad bild

När det börjar närma sig läggdags börjar vi leta camping i södra Frankrike, nära Spanska gränsen.
Hittar ett som stänger klockan 22 och med lite vilja skall vi hinna dit.
Tyvärr är något fel, GPSens adress till campingen eller något annat, det finns ingen camping där.
Snålheten bedrar visheten och vi tar in på ett F1-hotell … Brrrrrr, dåliga vibbar och sunkigt.
Men det är ju bara för en natt tröstar vi oss med, men aldrig igen! 

Dag 27-28, SverigeGår upp 0600 och springer ut från F1-hotellet, aldrig mer! Vi ställer nosen norr ut och kör, när vi blir trötta byter vi förare.Onsdag morgon vid 05-tiden är detta en kär syn att se för en trött svensk på väg hemåt :)
Postad bildVi landar hemma vid 08-tiden på onsdagen efter att ha handlat lite mat.
Då har vi kört ca 2800km från måndagen vid 14-tiden, ganska bra jobbat av både oss och bilen.
Denna bilen sviker aldrig! :)Många flugor hade den samlat på sig …
Postad bild

Det var den resan det! :)

Hoppas ni uppskattat det ni läst och har ni frågor osv så är det bara att ösa på.
Kommer jag på lite fler “bra att veta” saker eller annat så postar jag det här.

/Oskar 

Har redan kommit på en del jag missat :PEtt par användbara saker.
Man behöver fylla i lite papper innan man glider in i Marocko, det är det hjälparna är där för. Det skall man kunna klara själv utan problem, frågan är var man får papperna ifrån, men det är väl inte värre än att fråga de som sitter i tullbåsen, de borde garanterat ha.
Bilpapperna måste man få där, eller som man kan göra gå in häroch fylla i uppgifterna.
Det går inte att länka direkt till formuläret tyvärr, men klicka på SAISIE ET ÉDITION uppe till vänster så kommer ni till formuläret. Använd Google översätt, det är ganska enkelt och man får en snygg pdf att printa ut och ta med.
“Problemet” är att man måste veta inträdes datum till Marocko då, men sen får man väldigt fina papper att använda i tullen.
Jag hade glömt av att jag hade dessa, gjorde flera stycken med olika datum för att ha, men ack denna glömska …Så här ser papperet ut du får där nere.
Postad bild
Man fyller i där jag ringat in med rött
Från toppen till botten är det:
1. Efternamn, Namn och mellannamn (skriv av passet)
2. Det nummer du som förare får stämplat i passet på stationen innan, ganska uppenbart vilket det är (6 nummer långt var mitt)
3. Regnr
4. Typ (Ex Toyota Land Cruiser)
5. Chassinr (glöm inte regbeviset, blå delen, då kommer ni nog inte in).Så här ser lappen ut som alla passagerare (och föraren ofc) fyller i.
Postad bild
Det var frugan som var ifyllningsgeneral, så jag har inte hundra koll på vad som fylls i. Men det var inte så noga tydligen heller, för på utvägen (det skall fyllas i likadana på vägen ut) var det bråttom och då blev det som det blev, men tullaren sa inget.
Men det är ganska uppenbart vad som skall fyllas i.
“Going to” är det bara skriva en stad.
Adress i Marocko behövdes inte.Bam, ni är inne i Marocko 5-7 euro rikare ;)På vägen ut fanns det också hjälpare som ville att man skulle ge dem pengar för att stämpla papper eller var det var, jag förstod inte riktigt vad han ville ha pengar för.
Han fick 20DAM för personpapperna, men bilpapperna tar tullarna hand om och det finns inget (vad jag förstod och upplevde) att tjäna på att gå i förväg och få sina papper stämplade.
Han började på 200DAM för den hjälpen, när jag ifrågasatte det några gånger var han nere på 20DAM, för jag kunde väl vara lite schysst … men nej nej nej :)

För er som har DAM kvar i fickan gick det att växla dem till euro på Spanska sidan till förvånansvärt bra kurs av vad jag förmodar är svartväxlare.
De kommer fram till bilen, så man behöver inte vara orolig att missa dem ;)

Rederiet vi åkte med
Postad bild

Edit:
Använde denna app på en iPad 10″ för all navigering i Marocko (och i Europa), funkar kanon och har de flesta POIs man behöver.
Programmet har lite buggar med fel kör instruktioner (sväng höger ist för vänster) osv, men på så stor skärm får man mycket bra översikt hur man skulle köra så jag körde alltid efter det, och det stämde bra.
För offroad navigering (det lilla lilla vi gjorde det) använde jag en Garmin Montana 600 med OSM-kartor, funkade bra det med.
Hade papperskartor för översiktsnavigering, men de användes bara till just översikt. 

Några foton som frun tyckte jag skulle komplettera med för en fylligare bild av resan :)Minihamburgarna var faktiskt mini, jag var inte bara grinig här ;) man fick 10st så jag var nöjd
Postad bild
Bulan äter lunch i öknen, rätt klädd är han också :)
Postad bild
Frukost på hotellet i Zagora, ser nästan ut som en bulle på min tallrik … måste vara en hägring i hettan :P
Postad bildVår dörr till hotellrummet
Postad bildStälle att relalalaxa på
Postad bild
Ganska fint hotell när man tänker efter ;)

Marockansk familj på utflykt(?)
Postad bild

Less is more?
Postad bild

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.