Rapport från vårmöte

Rapport från vårmöte

Posted by
|

Så har vårmötet gått av stapeln. Det var ungefär 20 vuxna (+ barn) som träffades norr om Nyköping för att diskutera alternativa resor 2015. Stort tack till Johan Grönlund, som ordnat med både gård och mat. Perfekt!

2014-06-07 17.10.22

En kortfattad sammanfattning av diskussionerna på mötet:

Det är i dagsläget två rese-alternativ för 2015. Ett alternativ som bedöms ta ca 8 veckor och ett andra, kortare som tar cirka 4 veckor i anspråk (eller mer för den som önskar).

1. Sverige – Mongoliet – Kazakstan – fler “stanländer” och sedan hemåt. Kina? Eventuellt, fast det är en del att ta reda på. Denna resa beräknas ta ca 2 månader.

2. Ryssland – Georgien – Azerbajdzian – Armeninen – Turkiet och hemåt. Resan beräknas ta ca 1 månad.

Det har tidigare diskuterats om bilarna kan skeppas till Kina (resa 1), men det råder oklarheter kring detta och det finns förstås en risk att det blir krångel i tullen. Möjligheten att transportera bilarna på biltåg eller trailer till avlastningsplats vid Bajkalsjön (Irkutsk) har också varit på tal, men det har varit mycket svårt att få fram data om priser eller ens ett tydligt svar på om det är praktiskt möjligt.

Angående Iran (gäller eventuellt båda alternativen): Att köra genom Iran förutsätter “Carnet de Passage”, dvs en form av pant för att landet ska försäkra sig om att bilen inte säljs i landet. Många länder använder sig av Carnet, men Iran kräver 300% av bilens värde i deposition enligt Motormännen. Möjligen går detta att ordna på annat sätt, via andra länder, men det är förstås en mycket stor summa att ligga ute med. Skulle bilen, mor förmodan, bil stulen eller brinna upp så är man utan bil och har en skuld motsvarande 300% av bilens värde att betala. Ack, ack, ack… Har jag förstått detta med Carnet rätt?

2014-06-07 20.03.26  Arbete pågår…

Utöver reseplanering spelades fotboll, bilar beundrades (framförallt Östens som väcker starkt ha-begär), och barnen körde fyrhjuling. Tack alla för en jättetrevlig sammankomst! Vi siktar på nytt möte till hösten för att fortsätta planeringen.

Var rädda om er och res långt!//Olof Tegsjö, ordf.

P.S. Även jag körde fyrhjuling för första gången i mitt liv. Det står 42 år i passet, men mentalt är jag som en 7-åring! //D.S.

Add a comment

You must be logged in to comment.

Om SWES

SWES är en organisation vars mål är att föra samman människor med ett gemensamt intresse i resande, natur och äventyr – jorden runt. Föreningen ger medlemmarna ett forum för likasinnade där erfarenheter, genomförda projekt och framtida äventyr kan delas.

Varför SWES?

Målet med SWES är att stödja medlemmarna i deras mål att nå avlägsna platser i världen. Medlemmarna kan resa med båt eller bil, rida, paddla kanot, cykla eller gå och resans längd kan variera mellan 10 km eller 10.000 km. Resan ska genomföras utan resebyråer och resorna går ofta till områden som sällan eller aldrig besökts av turister.


Följ oss på: Facebook
Copyright © 2021 SWES
All rights reserved.

Bankgiro-nummer: 420-8948 Swish-nummer: 123 048 58 05 IBAN: SE9395000099601805164264 SWIFT/BIC: NDEASESS

Partners

Expedition_Store