Gränsen USA- Mexico med bil

Jag har i dag åkt med min bil över gränsen från USA till Mexico. Steg 1 och 2 gick urenkelt.

  1. Dam i kur vill ha 2,5 dollar om det är för att komma ut ur USA eller för att komma in i Mexico spelar ingen roll, jag kom in i landet.
  2. Femtio meter senare vinkas en del bilar in för kontroll. Jag vinkas in och han tittar bak i tre sekunder. Klart, ingen tittar ens på passet, inga frågor inga papper.

 

Klart. Snopet.

 

Ca tre mil in i landet ligger kontrollstationen, gäller alla övergångar enligt uppgift.

Lucka 1 man hälsar och jag säger att nu är jag här. Får blanketten och uppmanas att söka hjälp av vänlig person vid skrivbord mitt i salen. Alla utlänningar behöver hjälp, utlänningar kan inte fylla i blanketter och det är nog sant om det gäller Mexikanska  blanketter.

Mannen vid skrivbordet fyller i blanketten med hjälp av körkort, pass och mitt visitkort. Åk aldrig utomlands utan visitkort. Alla utländska myndighetspersoner och hotellbetjänter får fnatt när adressen och telefonnumret inte finns på körkortet. Gå nu till

Kassa 14. Här betalar jag en avgift för att få visum för 6 månader i ett land som inte behöver visum. Gå nu till:

Lucka 1 här känner mannen igen mig och gör en extra granskning av mina handlingar och blir även han fundersam över att mitt namn och adress inte finns i passet och på körkortet. Jag förklarar vitsen med personnummer men det går inte hem. Gå nu till:

Kopieringen är en litet utrymme som är extra i lokalen och är inte en myndighetsgrej utan privat verksamhet. Det hjälper inte att jag har kopior på pass, körkort och reg.bevis även den senaste blanketten skall kopieras. Klart. Då kommer frågan:

Försäkring. Jag visste att frågan skulle komma men man hoppas ändå på att slippa. Alla utländska bilar i Mexico måste ha en extra försäkring som bara gäller i Mexico. Jag har redan tidigare min bil helförsäkrad i Sverige. I de länder där grönt kort gäller så gäller min helförsäkring, i övriga världen så gäller min försäkring bara som trafikförsäkring.

Jag klämmer till med att bilen är värd 20.000 dollar. Lycklig plockar mannen fram pärmen. Han har provision och tror nu att han skall tjäna en årslön. Förra gången jag var i México gick jag in i en järnaffär och köpte försäkringen och tyckte då att det var svindyrt. Mannan bläddrade fram helförsäkring och satte fingret på 180 dagar följde kolumnen ner och hamnade på 1800 dollar.

Nej nej 60 dagar. Fingret följde en ny kolumn och hamnade på 600 dollar.

Nej nej nej billigare, bara trafik. Mannen finger följde sorgset en ny kolumn och hamnade på 206 dollar för 60 dagar/trafik. Gå nu till:

Kassa 14 nu är alla papper klara och nu skall jag få mitt klistermärke att sätta på vindrutan. Tror jag byråkrater växer inte på träd för skulle man kunna skaka ner dem.

Jag har innan jag åkte för något år sedan kontaktat Transportstyrelsen för att få mitt reg,bevis översatt, fick svaret finns ej alla reg,bevis är lika dana. Tyckte det var konstigt och nöjde mig med svaret. Jag borde frågat någon annan. Kassa 14 vände och vred, jag förklarade alla siffror, jag översatte alla ord till engelska men hans engelska var dålig så jag kunde sagt det på svenska lika bra. Jag förklarade att reg.nr och reg.nr i siffror var samma sak och hur ett F kunde bli 33. Han fattade inget ting. Han vände och vred i nästan två timmar och kom på att jag skulle gå till:

Lucka Infni. Denna man var mycket trevlig och hade inte en aning om varför jag skulle komma till hans lucka. Jag förklarade allt igen, alla rader och alla siffror. Tillslut gick vi ut och tittade på bilen och det var verkligen en bil och den hade tillverkningsnummer. Efter detta visste han inte vad han skulle hitta på så han gick in och satte en stämpel på kopian till reg.beviset

Allt var plötsligt klar bara att betala i kassa 14.

Jag åkte mot Chihuahua

Hlsn Klas

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.