Island

Island

Home Forum Tips inför resan Island

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
Author Posts
Author Posts

Glenn Fant

said

KÖRA BIL OCH MC PÅ ISLAND

Att hyra bil på Island är dyrt. Dessutom gäller inga försäkringar för skador på bilens underrede eller i samband med att man korsar vattendrag. Det är förbjudet att köra upp på höglandet med annat än terrängfordon.

Med Smyril-Line kan du ta bil eller mc från Hirsthals i Danmark via Färöarna till Seyðisfjörður på Islands ostkust.

Bästa tiden för körning på höglandet är från mitten av juli till mitten av september. På grund av tjällossning är många fjällvägar stängda för trafik fram till mitten av juli. Upplysningar om avstängda fjällvägar hittar du på http://www.vegagerdin.is där du klickar i mitten på den vita kartan. Att trotsa förbud och köra in på en avstängd fjällväg kan inte bara bli en dyr historia – det är fullständigt korkat.

En stor del av fjällvägarna är egentligen bara markerade leder eller hjulspår. En del fjällvägar är mycket tuffa och kan jämföras med ren terrängkörning. Det är klokt att ha sällskap av annat fordon. Detta gäller speciellt på leder som inte ens har något nummer. All körning utanför markerade leder är strängt förbjudet.

I regel saknas broar över vattendrag längs fjällvägarna. Bara för att hjulspår leder ut i vattnet betyder det inte att du kan köra där. Även om det gick bra några timmar tidigare kan vattennivån ha stigit dramatiskt efter ett regn eller kraftig snösmältning en solig sommardag. Är du osäker på om du kan ta dig över bör du alltid gå ut i vattnet och rekognosera. Använd vadarbyxor och en livlina. Kör man mc är vadarbyxor att rekommendera. En mätstav med markering för hur djupt vatten du kan korsa utan problem och en annan markering med maximalt vaddjup. Gå alltid vänd mot strömmen och låt inte vattenströmmen träffa dig bakifrån i knävecken. I regel är det djupast där vattendraget är som smalast och grundast där det är som bredast. Kör inte rakt över, utan i en lätt båge nerströms där det ofta är lite grundare. Kör med fyrhjulsdrivningen inkopplad och låg växel. Håll låg och jämn fart. Rör inte koppling och bromspedal. Tänk på att bromsarna kan ta dåligt efter att du korsat ett vattendrag.

Det isländska höglandet är i princip helt obebodd vildmark. Tänk på att det mestadels handlar om ganska tuff körning och att du måste ha med dig mat, bränsle och förnödenheter för några dagar extra, om du skulle bli strandsatt.

Vädret på Island är ofta dramatiskt med hastiga omsvängningar. Följ väderleksrapporteringen på http://www.vedur.is där man också rapporterar om jordskalv och vulkanisk aktivitet. Fråga gärna stugvärdar och parkvakter (rangers) om den väg du tänkt åka. De har ofta dagsaktuella upplysningar om förhållandena. Att ignorera varningar kan stå dig dyrt.

 

CAMPING

All övernattning i naturreservat och nationalparker är förbjudet, frånsett angivna platser där det kostar.

Att sova i tält eller bil vid fjällstationer och campingplatser kostar omkring 1500 isländska kronor (drygt 100 svenska beroende på växelkurs) natten per pers. Tillgång till vattentoalett, dusch och annat kostar i regel extra.

 

SNABBFAKTA OM DET ISLÄNDSKA SPRÅKET

Många islänningar talar en blandning av danska, norska och svenska som man kallar skandinavisk. Många talar också utmärkt engelska. Här följer några snabbfakta om det isländska språket som kan vara bra att känna till:

Bokstaven Áá (med apostrof) uttalas ao, Đð uttalas ungefär som th i engelskans this, Ee uttalas ungefär som svenska Ää, Ii och Yy uttalas som ett mellanting mellan svenskans i och e, Íí och Ýý (med apostrof) uttalas ungefär som svenska i, Oo uttalas som å, Óó (med apostrof) uttalas åo, Úú (med apostrof) uttalas som svenska o, Ææ uttalas ai,  Ϸþ uttalas som th i engelskans thing.

I det isländska språket finns också många grammatiska regler som gör att vissa bokstäver ändrar betydelse när de står tillsammans med vissa andra bokstäver i ett ord. I andra fall skall bokstäver uttalas trots att de inte står i ett ord, beroende på att en viss bokstavskombination kräver detta. Här följer några exempel:  Motsvarigheten till Arne är Árni, men detta namn skall uttalas Aortni på isländska. Keflavík skall uttalas Keplavik. Ordet för var någonstans är hvað men uttalas kvað. Hamn är på isländska höfn och uttalas höpn. Bil skrivs bill på isländska men uttalas bitl.

Attachments:
You must be logged in to view attached files.
9 September, 2017 at 13:13
Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)

You must be logged in to reply to this topic.

Om SWES

SWES är en organisation vars mål är att föra samman människor med ett gemensamt intresse i resande, natur och äventyr – jorden runt. Föreningen ger medlemmarna ett forum för likasinnade där erfarenheter, genomförda projekt och framtida äventyr kan delas.

Varför SWES?

Målet med SWES är att stödja medlemmarna i deras mål att nå avlägsna platser i världen. Medlemmarna kan resa med båt eller bil, rida, paddla kanot, cykla eller gå och resans längd kan variera mellan 10 km eller 10.000 km. Resan ska genomföras utan resebyråer och resorna går ofta till områden som sällan eller aldrig besökts av turister.


Följ oss på: Facebook
Copyright © 2021 SWES
All rights reserved.

Bankgiro-nummer: 420-8948 Swish-nummer: 123 048 58 05 IBAN: SE9395000099601805164264 SWIFT/BIC: NDEASESS

Partners

Expedition_Store