Hur navigerar man?

Hur navigerar man?

Home Forum Utrustning och teknik Hur navigerar man?

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 15 total)
Author Posts
Author Posts

Johan Grönlund

said

Jag blottar direkt min okunskap i ämnet. Ska jag plocka fram sextanten direkt eller hur löser man det hela? Oskar och Martin har ju redan haft lite trådar med frågeställningar/info inom ämnet men jag har en mer generell fråga… Hur löser man det hela? Surfplatta, laptop, dedikerad GPS enhet eller eventuellt telefon? Telefon och surfplatta i “online mode” med google maps eller google earth är ju såklart helt uteslutet. Dels p.g.a. dålig täckning på många håll men även att datatrafiken är rätt dyr i många länder. De flesta dedikerade GPS enheter typ Garmin har ju väldigt små och dåliga displayer. En sjökortsplotter vore kanske något men kan dessa användas för bilnavigering överhuvudtaget? Om man använder sig av dedikerad GPS enhet så finns ju även möjligheten till extern antenn. Går detta överhuvudtaget lösa på en laptop/platta?

Läsplattor är ju annars fantastiska uppfinningar. Man betalar lika mycket som för en bärbar dator och får en bärbar “datordisplay”, utan tangentbord och med lite sämre prestanda. Men den är tunn! Man får dessutom förmånen att försöka tyda displayen i solljus med 1500 fetkladdiga fingeravtryck på skärmen.

Finns tydligen kartor att ladda ner / cacha men vilken kvalité håller dessa? Vilken GPS-navigeringsmjukvara finns för de olika plattformarna typ surfplatta eller laptop? Endast Linuxbaserat eller annan freeware då eftersom jag är allergisk mot både Windows och Mac 🙂 Nej men alla förslag och vinklingar är intressanta.

När det gäller mjukvara till en platta/laptop så önskar man ju även att den kanske är lite beprövad och inte kommer ur hemliga hackers mörka källare utan någon som helst test eller kvalitétsgranskning. Det betalar jag gärna en slant för, det behöver alltså inte vara freeware.

För och nackdelar? Få höra nu!

/Johan

30 March, 2014 at 19:50

Oskar Wiberg

said

Hej Johan,

Jag skall väldigt kortfattat berätta hur jag löst det.
Jag försöker alltid köpa papperskartor över det land som är huvudmålet för resan, det är (enligt mig) ett överlägset sätt att få överblick.

En vanlig bil-gps, Garmin för närvarande, för att hitta fram och tillbaka (och även i det tilltänkta landet/området).
En Garmin Montana (finns massor olika att välja på, detta är mitt val), till den kan man ladda ner OpenStreet/CycleMaps, som brukar kunna ge grymma detaljkartor på alla möjliga områden.
Dessa kartor kan man med fördel ladda ner härifrån.
Har även en iPad för navigering och musik, fördelen med iPaden är överblicken man får med större skärm.
Har testat lite olika navigerings-appar men inte hittat någon riktigt klockren än så länge, men i sommar skall jag testa Sygic. Verkar bra och kostar inte skjortan 🙂

Tre GPS och papperskarta kan verka överdrivet, och är det säkert, men min erfarenhet är att ingen GPS är 100%ig och därför är det gott med lite backup om en inte har vägen man kör på, vägen man vill till osv.

Funderar att skippa iPaden helt och gå över till Surface Pro 2, för att man får friheten av en PC med allt vad det innebär.
Till den tänker jag köpa Quo-Vadis, som av många anses vara det bästa nav programmet till PC. Detta har jag dock ej testat så se det mer som ett tips om du inte vill använda plattor/små GPSer.

Lycka till! It’s a djungel out there 😉

 

 

30 March, 2014 at 20:42

Johan Grönlund

said

Hej igen och tack för svar! Det är just det scenariot jag vill undvika med tre apparater.. Men som sagt var så är det alltid bra med backup. (Telefonen finns ju alltid med som ett nödfallsalternativ) Jag tänker mig nog något åt Montana hållet kanske. Tycker dock att den, 650, har för liten skärm. Skulle gärna ha en liknande med 5″ skärm eller helst 6″. Då hade det vart helt OK. Finns det något dylikt på marknaden? Separat GPS unit via Blåtand har jag använt på div fält GPS:er tidigare och tycker det är rätt struligt. Framförallt så ger det ytterligare en el-pryl som behöver laddare och ska HÅLLAS laddad..

Jag gillar verkligen Google maps satelitbilder. Kan man inte ladda ner dessa på något sätt och få in dem i någon apparat??

Extern antenn då? Bra att ha eller överflödigt? Vilka apparater kan ha det?

 

/Johan

31 March, 2014 at 07:47

Magnus Sollenberg

said

Min Bad Elf kopplar jag direkt i paddan och laddsladden genom den så det behöver inte ge känslan av en apparat till eller separat laddning.

 

31 March, 2014 at 09:11

Johan Grönlund

said

OK Magnus, då blir det ju lite enklare!

En dylik mackapär som GPSMAP 721. Kan en sådan användas i bilen för landnavigering? De är iofs inte gratis men erbjuder en fin display i en dedikerad GPS enhet.

31 March, 2014 at 11:37

Johan Grönlund

said

Lärde mig precis nyss ett bra trix med Google maps. Inget nytt för er säkert men… Om man visar ett kartområde, utbredning, som man använder ofta så kan man i sökfältet skriva “OK Maps” och enter (Sök). Då cachas alla kartbilder i hela den visade vyn ner lokalt 🙂

Kanske någon som inte kände till det iaf… Blir dock kanske jobbigt att cacha på så sätt ända bort till Kina…

/J

31 March, 2014 at 14:06

Swedish Expedition Society

said

De få gånger min iPad inte hittat fram (den fungerar mycket bra med TomToms kartor) har jag stannat och frågat efter vägen. Kvaliteten på svaren varierar, men ofta fungerar det alldeles utmärkt. 🙂

2 April, 2014 at 18:45

Thomas Norman

said

Hej jag håller på att testa Motion-X gps till Ipad och Iphone tycker den verkar fungera hyfsat än så länge och framför allt billig!!!

 

15 May, 2014 at 22:08

Fredrik Karlsson

said

Byter du till en Surface Pro Johan så får du tillgång till Nokias Here Maps som du kan använda offline (du måste dock ladda ner kartorna innan).

Det programmet fungerar väldigt bra tycker jag.

30 June, 2014 at 22:31

Björn Ågren

said

Vad säger ni i dag om navigering, speciellt tänker jag på öst. Kan man göra som i europa köra runt med googlemaps i telefon eller kanske maps.me där man kan ladda hem kartorna man vill ha och sen åka eller… Brukar backa upp med en papperskarta. eller ska man köpa en GPS och i så fall vilken? Pratade med någon säljare att de flesta gps leverantörer hade problem med att få fram färska kartor över ryssland, vet inte om det stämmer.

20 November, 2017 at 11:07

Klas Boethius

said

Papperskartor är ett måste, inget ger bättre översikt än papperskartor i olika skala. när jag börjar planera en resa så startar jag med att köpa papperskartor från Stanfords.

För en del av öststaterna har jag en Rysk GPS med engelsk text.

För Mongoliet har jag en Mongolisk GPS. Den är ett måste i Mongoliet. Kartor och vägnät stämmer inte överens i Mongoliet. det händer att även stora röda vägar på kartan inte finns. Det är väldigt sällsynt med vägskyltar, gäller framför allt i städerna.

21 November, 2017 at 09:44

Björn Ågren

said

Tack Klas! Sånt är bra att veta för en novis som inte varit där. Fungerar det med “GPS” så man vet “var i världen” man befinner sig även om inte vägar och kartor alltid är rätt?

21 November, 2017 at 11:57

Klas Boethius

said

Jag har även skaffat en Tracker, Garmin InReach Explorer som jag ännu inte har provat.

Den har flera funktioner,

SOS var man än befinner sig i världen

GPS som visar var man är på kartan vet inte om man kan få beskrivning vart man ska åka. Man kopplar trackern till Ipadden så får man större karta.

satelittelefon men inte tal bara SMS fungerar över allt i världen.

visar vart man åker och historik på var man varit. De där hemma vet var man är.

DYRT

21 November, 2017 at 13:20

Björn Ågren

said

Man får chansa lite, har man papperskarta borde det lösa sig på nått sätt. maps.me har ju gratis kartor och jag ska prova lite i Sverige med gamla paddan där jag inte har något abonnemang utan bara GPS/GLOSSNASS och maps.me. Några andra förslag på lite mer budgetlösningar, Googlemaps kan man ju dela ut när det funkar med nätanslutning och man kan ju även tanka ner kartor för bokad sträcka i mobilen.

Hur ser det ut med mobiltäckning i Ryssland i första hand? Telia har nått på det abonnemanget jag har “betala 299:-/veckan och ha samma pris för tele, sms, och 1GB surf  i veckan” men det hjälper ju inte så mycket om man inte har täckning. Det blir 1800:- på 6veckor om det fungerar.

21 November, 2017 at 17:58
Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 15 total)

You must be logged in to reply to this topic.

Om SWES

SWES är en organisation vars mål är att föra samman människor med ett gemensamt intresse i resande, natur och äventyr – jorden runt. Föreningen ger medlemmarna ett forum för likasinnade där erfarenheter, genomförda projekt och framtida äventyr kan delas.

Varför SWES?

Målet med SWES är att stödja medlemmarna i deras mål att nå avlägsna platser i världen. Medlemmarna kan resa med båt eller bil, rida, paddla kanot, cykla eller gå och resans längd kan variera mellan 10 km eller 10.000 km. Resan ska genomföras utan resebyråer och resorna går ofta till områden som sällan eller aldrig besökts av turister.


Följ oss på: Facebook
Copyright © 2021 SWES
All rights reserved.

Bankgiro-nummer: 420-8948 Swish-nummer: 123 048 58 05 IBAN: SE9395000099601805164264 SWIFT/BIC: NDEASESS

Partners

Expedition_Store