Bolivia

Bolivia

Home Forum Säkerhet och hälsa Bolivia

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
Author Posts
Author Posts

Swedish Expedition Society

said

Säkerhetsplan för turister.
Bolivia ska utarbeta en säkerhetsplan för turister. Detta efter en serie av kidnappningar av turister.

Flera länder, såsom Tyskland, Spanien, USA, Frankrike, England, Italien, Japan och Schweiz informerar i reserekommendationer sina medborgare för riskerna att utsättas för ”express-kidnappningar” i Bolivia. De så kallade express-kidnappningarna innebär att turisten i fråga blir bortförd i vanligtvis en svarttaxi och därefter inlåst i en lägenhet medan kidnapparna tar ut maxbeloppet på 450 dollar dagligen (vilket för många bolivianer motsvarar en hel årslön) på turistens bankomatkort tills kontot är tömt. Ju mer pengar på kontot, desto längre tid tar det tills kontot är tömt och tills offret släpps.
Uppfinningsrikedomen för att få med sig turisterna är enorm, falska taxibilar, falska minibussar, falska polisstationer, falska poliser etcetera.

En svensk-spansk man samt ett österrikiskt par hittades i början av förra året mördade efter att deras konton tömts på detta sätt. Mejl strömmade därefter in till polisen från andra backpackers som också blivit kidnappade men som kommit undan med livet i behåll. På resespecialisten Lonely Planets forum för turister berättade senast i juni ett par resenärer om hur de kidnappats och fått sina konton länsade. Samma månad kidnappades två andra turister.

Siffror saknas över antalet turister som utsätts för kidnappningar i Bolivia. Enligt den israeliske detektiven Hilik Magnus som anlitades i sökandet av det österrikiska paret är det dock vanligt. Många som blivit utsatta är för rädda för att anmäla och mörkertalet är således stort, enligt Hilik Magnus.

– Bara under de dagar som jag var i landet upptäckte jag sju fall av turister som saknas, berättade Hilik Magnus i medier i efterdyningarna efter turistmorden förra året.

Enligt Bolivias turistminister Ricardo Cox har dock antalet brott mot turister minskat sedan president Evo Morales kom till makten för ett och ett halvt år sedan. 80 procent av de turister som kommer till Bolivia reser oberoende istället för genom resebyråer och detta ökar risken för att bli utsatt för brott menar Ricardo Cox.
Förutom den svensk-spanske man som blev kidnappad och mördad förra året har ytterligare en svensk man mördats i Bolivia under de senaste åren. Den 33-årig mannen och hans flickvän från Nya Zeeland blev i augusti 2005 rånade och skjutna till döds av smugglare av alpaca i nationalparken Ulla Ulla nära gränsen till Peru. Samma år utsattes en grupp med svenska resenärer för ett så kallat ”stryprån” där förövaren tar struptag på offret och när offret förlorat medvetandet plockas värdesakerna av.
Det senaste uppmärksammade dådet gentemot en turist rör en kanadensisk man som hittades död nedanför ett stup på vägen mellan La Paz och Coroico i januari i år. Förra veckan hittades hans mountainbike tillsammans med ryggsäckar, pass och kreditkort från flera andra turister i en lägenhet i La Paz.

Säkerhetsplanen, vars innehåll ännu inte är känt ska presenteras inom ett par veckor.
Bolivias turistminister Ricardo Cox hävdar att det inte förekommer någon organiserad brottslighet i landet men rekommenderar turister att iakta försiktighet.

Jessica Nilsson
http://www.latinamerika.nu/node/1273

25 November, 2013 at 17:46

Swedish Expedition Society

said

Vi på BP vill vara säkra på att ni inte råkar ut för något när ni reser. Efter vad som hänt Katharina, Peter och Rafael i Bolivia har vi valt att publicera det som kommit fram i utredningen. Vi vill inte avskräcka någon från att åka dit, men vi hoppas att informationen kan leda till att ni inte sätts i samma situation.

Katharina Koller och Peter Rabitsch var på sitt livs resa. De skulle ta sig jorden runt och hade precis tagit sig till Bolivia från Peru. Peter skrev ett mejl till sin mamma 24:e januari, där han lugnade henne, då hon uttryckt oro för kidnappningar. Han förklarade att alla var trevliga och att kidnappningar framför allt förekommer i Colombia, och där enbart i några regioner. Detta blev Peters och Katarinas sista kontakt med omvärlden. När föräldrarna kontaktade banken för att se om de fortsatt ta ut pengar visade det sig att kontot systematiskt tömts 26 januari – 8 februari.

Familjerna Rabitsch och Koller blev snart oroliga och anlitade Hilik Magnus som är specialist på att hitta försvunna människor. Det visade sig att det inte var en engångsföreteelse. Hilik Magnus upptäckte snart att Katharina och Peters försvinnande var en del av organiserad brottslighet och att korruptionen sträckte sig till poliser, åklagare och domare.

Katharina och Peter hade tagit bussen till La Paz, Bolivias huvudstad. De hade blivit varnade för att ta taxibilar precis vid busstationen och gick därför därifrån. Men en taxibil följde efter dem och frågade om de ville åka med efter ett par kvarter. I taxin satt redan en annan turist. Efter att de kört ett tag blev de stoppade av en polis som letade efter droger. Turisten som åkt med visade sig ha knark på sig och även Katharina och Peter fördes till en polisstation. Där tvingade de lämna ifrån sig sina kreditkort samt koder. Efter det fördes de till en lägenhet där de hölls fångna medan gänget systematiskt tömde deras konto. Den 1 februari dödades Katharina och Peter. Därefter begravde man dem på en olaglig kyrkogård norr om La Paz. Den 3 april hittade till slut Hilik Magnus deras grav och kunde gräva upp dem.

Varken taxichauffören, turisten eller polisen var vad de utgav sig för. Alla var de kriminella som utfört dessa kidnappningar sedan många år tillbaka. Taxin var inte en taxi. Polisstationen var en vanlig lokal med en falsk skylt. Polisuniformen var falsk.

Mejl har strömmat in till polisen från andra backpackers som utsatts för samma sak. Ledaren för ligan, Ramiro Milán Fernández, greps tre gånger under juli och augusti 2005 för att ha kidnappat turister, men släpptes fri bara några dagar efter.

I Sydamerika försörjer sig 100-tals gäng på att klä ut sig till poliser och därmed tvinga dem att uppge sin pin-kod. För att offerna inte ska kunna stänga sina konton kidnappar vissa ligor dem tills kontot är tömt.

Att detta sker är inte märkligt. På en dag kan 450 dollar tas ut i vanliga bankomater. Detta motsvarar en halv årslön i Bolivia. Detta gör att turister är levande måltavlor i fattiga länder. Tänk om man kunde ta ut uppemot 100 000 om dagen på ett bankomatkort i Sverige. Vad tror ni hade hänt här?

Ligan som kidnappade Katharina och Peter tjänar 50 000 – 70 000 dollar varje månad på denna verksamhet. Varför Katharina och Peter mördades vet man inte, men förmodligen gick något fel.

Hilik Magnus undersökningar visade att en turist kidnappas varannan dag bara i Bolivia. De flesta är för rädda för att någonsin våga anmäla. De som anmäler får oftast ingen hjälp. Gänget som kidnappade Katharina och Peter har ostört kunnat syssla med denna verksamhet sedan 1992.

Även i Ecuador saknas sjuksköterskan Jenny Pope efter att hennes konto systematiskt tömts i januari. Det har även rapporterats att samma sak sker i Venezuelas huvudstad Caracas och Mexico City.

När jag skriver detta har jag fått reda på att ännu en backpacker mördats i Bolivia, Rafael Hernandez Herran. Samma gäng som kidnappade mördade Katharina och Peter kidnappade och mördade även Rafael.

Rafael Hernandez Herran åkte till Peru 26 november. Den 18 januari skrev han till sin flickvän att han skulle ta bussen till Bolivia och göra en snabbvisit där. Den 20 januari hade han även mejlkontakt med sin bror. Efter det har ingen hört av honom. Rafael talar förutom svenska flytande spanska. Han är av medellängd och kallas Rafa. Rafael är trädgårdsmästare och har ett stort intresse för växter. Hans vänner beskriver honom som en väldigt lugn och snäll människa. Vi vet inte vad som hänt Rafael och behöver därför alla upplysningar vi kan få om honom. Hans konto har systematiskt tömts mellan den 22:e och den 27:e januari i La Paz, Bolivia.

Den 22:a januari kidnappades Rafael av samma gäng som Katharina och Peter. Han hölls fången i samma lägenhet i Miraflores tills den 1 februari då han avrättades och begravdes några meter från Katharina och Peter.

Dessa kidnappningar sker inte på måfå. En man som håller till vid busstationen i Copacabana handplockar offerna. Han går fram till turister, småpratar med dem och berättar att han driver ett slags hostel. Han berättar lite om sig själv och frågar smått om var de kommer ifrån och vad de arbetar som. Sedan ringer han taxichauffören som väntar vid stationen och ger honom ett signalament. Förmodligen kollar han vilka turister som tar ut pengar i närheten av stationen så att de vet vem som har kort.

Katharina och Peters familjer har fått brev från över 100 personer som blivit kidnappade av samma gäng i La Paz.

Vi på backpacking.se vill uppmana alla våra resenärer i Bolivia och övriga Sydamerika att vara försiktiga.

Om ni planerar att resa dit så finns det några saker ni kan tänka på:

Ha inte alla era pengar på ett kort. Ha antingen ett annat konto varifrån ni kan föra över pengar eller ta med er resecheckar.
Hoppa inte in i taxibilar där någon redan sitter i.
Om en polis stannar er och vill ta med er till en polisstation så kontakta först och främst ambassaden. Detta är inget konstigt om det är en riktig polis.
Åk bara med taxibilar som har telefonnumret skrivit på sidan av bilen.

Läs mer på:

http://www.katharinaandpeter.info

http://www.katharinaandpeter.info/Rafael

http://www.backpacking.se/ReadArticle.asp?ArticleId=410&SubMenu=2

25 November, 2013 at 18:18
Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)

You must be logged in to reply to this topic.

Om SWES

SWES är en organisation vars mål är att föra samman människor med ett gemensamt intresse i resande, natur och äventyr – jorden runt. Föreningen ger medlemmarna ett forum för likasinnade där erfarenheter, genomförda projekt och framtida äventyr kan delas.

Varför SWES?

Målet med SWES är att stödja medlemmarna i deras mål att nå avlägsna platser i världen. Medlemmarna kan resa med båt eller bil, rida, paddla kanot, cykla eller gå och resans längd kan variera mellan 10 km eller 10.000 km. Resan ska genomföras utan resebyråer och resorna går ofta till områden som sällan eller aldrig besökts av turister.


Följ oss på: Facebook
Copyright © 2021 SWES
All rights reserved.

Bankgiro-nummer: 420-8948 Swish-nummer: 123 048 58 05 IBAN: SE9395000099601805164264 SWIFT/BIC: NDEASESS

Partners

Expedition_Store