Reply To: Resesällskap vecka 44 (höstlovet) 2013 sökes

Home Forum Turer och expeditioner Resesällskap vecka 44 (höstlovet) 2013 sökes Reply To: Resesällskap vecka 44 (höstlovet) 2013 sökes

Author Replies
Johan Grönlund # Posted on 19 August, 2013 at 07:38

Det är lite komplicerat det här med räckvidd kontra frekvens. Generellt gäller att radioapparater som sänder på kortvåg (3-30 MHz) har längre räckvidd är de som har högre frekvens. (VHF ligger runt 150 – Ultrakortvåg) Detta dels på grund av att kortvåg under gynnsamma förhållanden kan studsa i atmosfären, så kallad rymdvåg. Men detta är som sagt var lite beroende av goda förhållanden. Vad jag tror generellt ger intrycket att 27:orna har sämre räckvidd är motsägelsefullt just detta att de når långt! Man får in så mycket störningar från allehanda sändare kring hela världen. Det är ett mycket utnyttjat frekvensband i hela världen och då blir det ibland svårt att få en lite svagare signal klart utskiljd från bruset.. Vet inte om det blev mycket klarare av detta?? Kanske bara rörigare? Men som redan sagt så har installationen och såklart sändareffekten väldigt stor betydelse.

Jag är även jägare och där är nästan alla saligt nöjda med bytet från 27MHz till 155MHz så det är en vanlig uppfattning om att det når längre eller är bättre men det har som sagt väldigt mycket att göra med ett “renare” frekvensband.

Hoppas att det inte uppfattas som besserwissrigt nu, jag är verkligen ingen expert inom området. Det finns oändligt många som kan detta bättre än mig! Jag tycker iaf som Olof att det bästa är att ha båda, om man nu har möjlighet till detta. I VHF:n finns ju tillgång till en ständigt avlyssnad nödanropskanal, kanal 16. Även om denna är avsedd för sjöfart så inbillar jag mig att ett nödanrop från land knappast kan ignoreras. Man bör väl tillägga att VHF radio kräver licens.

Hälsningar
/Johan