Reply To: Kola(utbildningsresa) sommar 2014

Home Forum Turer och expeditioner Kola(utbildningsresa) sommar 2014 Reply To: Kola(utbildningsresa) sommar 2014

Author Replies
Oskar Wiberg # Posted on 13 February, 2014 at 18:48

Hej,

Var senast på/i Kola sept 2013. Innan dess var det 2011.
Mat finns där, men som Peder skriver, lite basic är aldrig fel. Vi bunkrade i Finland och hade väl det mesta med oss, för det är alltid skönt att slippa jag mat när man väl är där och vill ut å köra 🙂
Alkohol köpes med fördel på plats 😉 Beroende på rutt så passerar man alltid någon liten eller stor butik som har mat.
Jag hade barn med mig 2011, då 11 o 4 år gamla och det var inga probs. Man känner sig alltid trygg där ute i vildmarken, det är värre i stora städer tror jag.
Vi bodde två nätter i Franks stugor pga ren lathet, dvs “orkade inte” fälla upp taktältet, och det var fint. Lite dyrt (tror 500kr/natten), men han skall ju leva han med 😉
Tar man bara Ryssland med lite “coolhet” så löser sig det mesta, men vissa saker tar lite tid. Kan bero på vår dåliga ryska alt deras dåliga engelska ^^

Tullen är inga problem, kanske har varit, men nu flyter det på bra. Tror vi fick igenom 6 bilar på under en timme.

Jag tycker personligen att vita havet är ganska trevligt att köra längs och så det bergsmassivet som ligger ovanför Kirvosk (heter Hibily mountain nånting) är otroligt vackert.
Tyvärr är allas vår vän Putin delägare i det bolag som bryter mineraler i området, så det här med naturskyddsområde osv är inte så viktigt längre … Skynda dit och titta innan det är försent.
Kirvosk är en stor stad med helt nybyggd supermarket där man kan handla allt man behöver i matväg.

Som vanligt rekommenderar jag taktält om man skall campa, men båda gångerna jag varit där har folk tältat med marktält och överlevt (mot alla odds 😉 ).

Cash behöver man egentligen inte om man planerar lite, typ tankar på statoil, handlar i större butiker osv de tar alla VISA. Men lite kontanter är väl inte fel, max 1000sek (fast i Rubel då 🙂 ) kan vara motiverat.

Ang bränsle så hade vi senast med oss en 20l dunk med diesel, och vad jag kommer ihåg var den aldrig ens i närheten av att behöva användas. Detta till en någorlunda lastad LC120 (tank 90l, förbruk 1.4-1.5l/milen i Kolakörning).
Mackar finns både här och där och Frank själv kör ju bil utan extratank och knappt reservdunk, så åker man med honom behöver man nog aldrig vara orolig om man bara tankar när tillfälle ges.

Om du går in på http://toyota4x4.se/topic/4171-kolahalvoen-2013/ så finns både filmer, GPX spår och ev lite mer info där.