Reply To: Bolivia

Home Forum Säkerhet och hälsa Bolivia Reply To: Bolivia

Author Replies
Swedish Expedition Society # Posted on 25 November, 2013 at 18:18

Vi på BP vill vara säkra på att ni inte råkar ut för något när ni reser. Efter vad som hänt Katharina, Peter och Rafael i Bolivia har vi valt att publicera det som kommit fram i utredningen. Vi vill inte avskräcka någon från att åka dit, men vi hoppas att informationen kan leda till att ni inte sätts i samma situation.

Katharina Koller och Peter Rabitsch var på sitt livs resa. De skulle ta sig jorden runt och hade precis tagit sig till Bolivia från Peru. Peter skrev ett mejl till sin mamma 24:e januari, där han lugnade henne, då hon uttryckt oro för kidnappningar. Han förklarade att alla var trevliga och att kidnappningar framför allt förekommer i Colombia, och där enbart i några regioner. Detta blev Peters och Katarinas sista kontakt med omvärlden. När föräldrarna kontaktade banken för att se om de fortsatt ta ut pengar visade det sig att kontot systematiskt tömts 26 januari – 8 februari.

Familjerna Rabitsch och Koller blev snart oroliga och anlitade Hilik Magnus som är specialist på att hitta försvunna människor. Det visade sig att det inte var en engångsföreteelse. Hilik Magnus upptäckte snart att Katharina och Peters försvinnande var en del av organiserad brottslighet och att korruptionen sträckte sig till poliser, åklagare och domare.

Katharina och Peter hade tagit bussen till La Paz, Bolivias huvudstad. De hade blivit varnade för att ta taxibilar precis vid busstationen och gick därför därifrån. Men en taxibil följde efter dem och frågade om de ville åka med efter ett par kvarter. I taxin satt redan en annan turist. Efter att de kört ett tag blev de stoppade av en polis som letade efter droger. Turisten som åkt med visade sig ha knark på sig och även Katharina och Peter fördes till en polisstation. Där tvingade de lämna ifrån sig sina kreditkort samt koder. Efter det fördes de till en lägenhet där de hölls fångna medan gänget systematiskt tömde deras konto. Den 1 februari dödades Katharina och Peter. Därefter begravde man dem på en olaglig kyrkogård norr om La Paz. Den 3 april hittade till slut Hilik Magnus deras grav och kunde gräva upp dem.

Varken taxichauffören, turisten eller polisen var vad de utgav sig för. Alla var de kriminella som utfört dessa kidnappningar sedan många år tillbaka. Taxin var inte en taxi. Polisstationen var en vanlig lokal med en falsk skylt. Polisuniformen var falsk.

Mejl har strömmat in till polisen från andra backpackers som utsatts för samma sak. Ledaren för ligan, Ramiro Milán Fernández, greps tre gånger under juli och augusti 2005 för att ha kidnappat turister, men släpptes fri bara några dagar efter.

I Sydamerika försörjer sig 100-tals gäng på att klä ut sig till poliser och därmed tvinga dem att uppge sin pin-kod. För att offerna inte ska kunna stänga sina konton kidnappar vissa ligor dem tills kontot är tömt.

Att detta sker är inte märkligt. På en dag kan 450 dollar tas ut i vanliga bankomater. Detta motsvarar en halv årslön i Bolivia. Detta gör att turister är levande måltavlor i fattiga länder. Tänk om man kunde ta ut uppemot 100 000 om dagen på ett bankomatkort i Sverige. Vad tror ni hade hänt här?

Ligan som kidnappade Katharina och Peter tjänar 50 000 – 70 000 dollar varje månad på denna verksamhet. Varför Katharina och Peter mördades vet man inte, men förmodligen gick något fel.

Hilik Magnus undersökningar visade att en turist kidnappas varannan dag bara i Bolivia. De flesta är för rädda för att någonsin våga anmäla. De som anmäler får oftast ingen hjälp. Gänget som kidnappade Katharina och Peter har ostört kunnat syssla med denna verksamhet sedan 1992.

Även i Ecuador saknas sjuksköterskan Jenny Pope efter att hennes konto systematiskt tömts i januari. Det har även rapporterats att samma sak sker i Venezuelas huvudstad Caracas och Mexico City.

När jag skriver detta har jag fått reda på att ännu en backpacker mördats i Bolivia, Rafael Hernandez Herran. Samma gäng som kidnappade mördade Katharina och Peter kidnappade och mördade även Rafael.

Rafael Hernandez Herran åkte till Peru 26 november. Den 18 januari skrev han till sin flickvän att han skulle ta bussen till Bolivia och göra en snabbvisit där. Den 20 januari hade han även mejlkontakt med sin bror. Efter det har ingen hört av honom. Rafael talar förutom svenska flytande spanska. Han är av medellängd och kallas Rafa. Rafael är trädgårdsmästare och har ett stort intresse för växter. Hans vänner beskriver honom som en väldigt lugn och snäll människa. Vi vet inte vad som hänt Rafael och behöver därför alla upplysningar vi kan få om honom. Hans konto har systematiskt tömts mellan den 22:e och den 27:e januari i La Paz, Bolivia.

Den 22:a januari kidnappades Rafael av samma gäng som Katharina och Peter. Han hölls fången i samma lägenhet i Miraflores tills den 1 februari då han avrättades och begravdes några meter från Katharina och Peter.

Dessa kidnappningar sker inte på måfå. En man som håller till vid busstationen i Copacabana handplockar offerna. Han går fram till turister, småpratar med dem och berättar att han driver ett slags hostel. Han berättar lite om sig själv och frågar smått om var de kommer ifrån och vad de arbetar som. Sedan ringer han taxichauffören som väntar vid stationen och ger honom ett signalament. Förmodligen kollar han vilka turister som tar ut pengar i närheten av stationen så att de vet vem som har kort.

Katharina och Peters familjer har fått brev från över 100 personer som blivit kidnappade av samma gäng i La Paz.

Vi på backpacking.se vill uppmana alla våra resenärer i Bolivia och övriga Sydamerika att vara försiktiga.

Om ni planerar att resa dit så finns det några saker ni kan tänka på:

Ha inte alla era pengar på ett kort. Ha antingen ett annat konto varifrån ni kan föra över pengar eller ta med er resecheckar.
Hoppa inte in i taxibilar där någon redan sitter i.
Om en polis stannar er och vill ta med er till en polisstation så kontakta först och främst ambassaden. Detta är inget konstigt om det är en riktig polis.
Åk bara med taxibilar som har telefonnumret skrivit på sidan av bilen.

Läs mer på:

http://www.katharinaandpeter.info

http://www.katharinaandpeter.info/Rafael

http://www.backpacking.se/ReadArticle.asp?ArticleId=410&SubMenu=2